Cum arată proiectul de certificat COVID: vaccinare, trecere prin infecţie şi testare/ 15 vouchere pentru testare de persoană

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune despre proiectul de lege privind utilizarea certificatului electronic COVID că prevede 15 vouchere electronice de testare, cu o valoare medie de 50 de lei testul. Proiectul prevede şi excepţii.

Urmărește
3616 afișări
Imaginea articolului Cum arată proiectul de certificat COVID: vaccinare, trecere prin infecţie şi testare/ 15 vouchere pentru testare de persoană

Cum arată proiectul de certificat verde: vaccinare, trecere prin infecţie şi testare/ 15 vouchere pentru testare de persoană

Proiectul de lege prevede utilizarea unui certificat electronic Covid care are cele trei alternative: vaccinare, trecere prin infecţie şi testare.

„Ca să nu creăm o presiune foarte mare pe angajator şi nici pe angajaţi, am propus acordarea acestui pachet de 15 vouchere electronice, ca să fie uşor de utilizat, care pot fi utilizate la oricare dintre operatorii sau locurile de testare, fie că vorbim despre medicii de familie, despre farmacii, despre laboratoare. El va avea o valoare standard decontabilă de către aceste persoane sau instituţii care efectuează testarea şi durata utilizării lor va fi în acest interval în care va fi nevoie de certificat. Diferenţa faţă de forme anterioare sau chiar de experienţa altor ţări este că introducem un mecanism de utilizare atunci când avem o creştere de trei săptămâni consecutiv cu un anumit indice de 1,5, iar renunţarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidenţa ajunge sub 1 la mie”, a explicat Rafila.

Cele 15 teste acoperă o perioadă de 30 de zile lucrătoare sau 42 de zile calendaristice, respectiv şase săptămâni.

„Există un anumit interval de timp între eventualele valuri pandemice şi, dacă va apărea un nou val, există o decizie care să îl gestioneze. Deocamdată trebuie să ne pregătim pentru situaţia actuală şi acţionăm în consecinţă”, a mai spus ministrul.

Ministrul Sănătăţii este de părere că o asumare a răspunderii pe acest proiect ar duce la o adoptare rapidă şi ar face posibilă aplicarea lui atunci când România se află pe un trend crescător al cazurilor de COVID-19.

„Dacă noi adoptăm până la sfârşitul acestei luni sau în prima săptămână din ianuarie acest certificat, o să putem să numărăm săptămânile de creştere corect. Dacă însă o să îl adoptăm, să spunem, pe data de 1 februarie, atunci o să trebuiască să mai aşteptăm nişte săptămâni ca să crească numărul de cazuri. Nu este în regulă. Ideea acestui certificat este de reacţie rapidă, imediat cum apare creşterea să poţi să reacţionezi. Am încercat să mai dau exemplul acesta, extrapolând ce s-a întâmplat astă-vară, creşterea a început pe 5 iulie şi dacă am fi utilizat această propunere atunci, am fi avut o introducere a certificatului verde în jurul datei de 1 august. Asta înseamnă comportament preventiv. Din păcate, forma existentă în Parlament care a fost depusă după 14 săptămâni de creştere, nu 3, a fost mult prea târziu introdusă, tardiv, şi a făcut referire exclusiv la personalul medical. Lucrul ăsta, din păcate, îl vedem acum şi am trecut printr-un val pandemic care a produs foarte multe decese”, a mai spus Rafila.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici