- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.10.2015, 15:37)
- Alina Novaceanu
Cum explică deputaţii jurişti votul în cazul Elenei Udrea: Nu poţi aviza arestarea înainte de începerea urmăririi penale
Unii deputaţi jurişti au explicat, vineri, că în Comisia juridică nu s-a întrunit numărul de voturi pentru aviz la reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea deoarece e o problemă procedurală în privinţa faptului că nu se poate cere reţinerea şi arestarea înainte de începerea urmăririi penale.
Urmărește
468 afișări
Cum explică deputaţii jurişti votul în cazul Elenei Udrea: Nu poţi aviza arestarea înainte de începerea urmăririi penale (Imagine: Razvan Chirita / Mediafax Foto)
"Comisia nu a votat împotriva reţinerii şi arestării, ci nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru a aviza această cerere. (...) La luarea aceastei decizii a contat foarte mult un principiu de drept. Nimeni nu se opune unei decizii de a o aresta pe doamna Udrea, pentru decizia aparţine instanţei de judecată, însă a fost o discuţie extrem de aprinsă pe incidenţa articolului 224 din Codul de Procedură Penală care stabileşte că arestarea poate fi dispusă doar faţă de inculpat. La momentul solicitării, împotiva doamnei Udrea nici măcar nu este începută urmărirea penală, practic era vorba de un vot în alb", a explicat deputatul Daniel Fenechiu.
El a precizat că în comisie s-a mers pe ideea de a da cale liberă începerii urmăririi penale, dar, după ce împotriva Elenei Udrea va începe urmărirea penală, probabil că şi cei care s-au opus arestării vor fi de acord să fie arestată, dacă procurorii îşi menţin această idee.
"Nu poţi aviza arestarea preventivă înainte de începerea urmăririi penale. Eu intrepretez votul nu împotriva DNA, ci împotriva unei practici a Comisiei juridice care până acum a vizat aceste lucruri. Cred că votul este împtriva practicii vechi a comisiei, nicidecum împotriva DNA. Comisia juridică nu a stablit că Udrea nu trebuie arestată, cererea nu s-a respins, nu s-a întrunit numărul de voturi legat de împrejurarea că argumentul care a prelevat a fost acela că nu poţi aviza o cerere de reţinere şi arestare până în momentul în care persoana respectivă nu are calitate de urmărit penal", a adăugat Fenechiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Comisia juridică nu este o frână în calea justiţiei, a spus şi vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica (PSD).
"Comisia juridică nu este o frână împotriva justiţiei, ca dovadă că s-a votat în favoarea începerii urmăririi penale. A doua problemă este că, în urma rezultatului de începere a urmăririi penale şi a convingerii procurorului, vor putea veni data viitoare cu cererea procurorului de reţinere şi arestare şi va fi o altă problemă. Noi nu se substituim instanţelor de judecată, noi suntem, Comisia juridică, o comisie a Parlamentului, iar votul final se va decide în plenul Parlamentului. Dacă plenul va vota pentru încuviinţare, noi avem numai un vot consultativ", a explicat şi Nica.
Citeşte şi: Comisia juridică a avizat începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, dar nu a aprobat cererile de reţinere şi arestare. Udrea: "Este deja puşcăria în colecţia de toamnă-iarnă"
Deputatul PNL Ludovic Orban a precizat că au fost discuţii legate de procedură, având în vedere că împotriva Elenei Udrea nu a fost încă începută urmărirea penală, dar că deputaţii liberali au votat în favoarea cererilor privind reţinerea şi arestarea preventivă a acesteia.
"Au fost discuţii şi aici s-a născut o problemă care este o chestiune de procedură, de întrepretare a Codului penal, dacă se poate vota o cerere de arestare preventivă sau de reţinere, atâta timp cât nu a început încă urmărirea penală, iar începerea urmăririi penale se poate face de către procuror doar după ce este aprobată de către plenul Cmarei Deputaţilor. Punctul nostru de vedere, al PNL, a fost că, dacă suntem sesizaţi, noi trebuie să ne pronunţăm. Această chestiune trebuie clarificată fie prin lege, fie prin modificarea regulamentului celor două Camere, fie printr-o sesizare pe care o poate face preşedintele Camerei la Curtea Constituţională pentru a clarifica această chestiune", a explicat Ludovic Orban.
În şedinţa comisiei juridice au fost prezenţi 22 de deputaţi, din cei 26, iar dintre aceştia 14 au fost membri ai comisiei şi 8 supleanţi.
Comisia juridică a Camerei a avizat cererea DNA pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, înregistrându-se 19 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi un vot anulat.
Cererile privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive nu au întrunit în comisie numărul de voturi necesar pentru aviz.
DNA a cerut ministrului Justiţiei să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea urmăririi penale, a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, într-un nou dosar în care aceasta este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria