Cum îşi amintesc Ion Iliescu, Mircea Geoană şi Ioan Mircea Paşcu de 11 septembrie 2001, la zece ani după atentate

Ion Iliescu, Mircea Geoană şi Ioan Mircea Paşcu - preşedinte al României, ministru de Externe, ministru al Apărării acum un deceniu - au rememorat, duminică, pentru MEDIAFAX felul în care au perceput personal atentatele de la New York şi acţiunile lor oficiale din ziua şi după evenimentele din 11 septembrie 2001.

Urmărește
747 afișări
Imaginea articolului Cum îşi amintesc Ion Iliescu, Mircea Geoană şi Ioan Mircea Paşcu de 11 septembrie 2001, la zece ani după atentate

Cum îşi amintesc Ion Iliescu, Mircea Geoană şi Ioan Mircea Paşcu de 11 septembrie 2001, la zece ani după atentate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iliescu: Prima amintire după atacurile de la 11 septembrie este legată de surpriză şi consternare

Fostul preşedinte Ion Iliescu - şef al statului în exerciţiu acum un deceniu - a declarat că prima amintire legată de atentatele de la 11 septembrie 2001 este legată de elementul de surpriză şi de consternare generală, iar prima sa reacţie a fost convocarea CSAT-ului.

"Prima amintire este legată de elementul de surpriză şi de consternare generală în faţa acestui act brutal: intrarea celor două avioane în cele două turnuri din New York. Chiar cu un an înainte fusesem la New York şi urcasem la ultimul etaj, la platforma cea mai înaltă de acolo, era cea mai mare perspectivă a New York-ului. Aşa că a fost, în primul rând, o reacţie de consternare în faţa acestui act de o brutalitate fără precedent. Apoi, CNN a început să transmită imediat scenele respective şi am putut să urmărim în direct. Prima reacţie a fost să convoc CSAT-ul, chiar în după-amiaza acelei zile", a povestiti, pentru MEDIAFAX, fostul preşedinte.

El a spus că atunci s-au stabilit "măsuri imediate pe liniile Armatei, Internelor, MAE, cu serviciile de informaţii", care vizau condiţiile de siguranţă în interiorul ţării.

"Apoi am început să stabilim diverse contacte. Noi atunci, printre altele, am făcut un comunicat de presă prin care spuneam că România înţelege să acţioneze ca un membru de facto al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, exprimându-ne solidaritatea cu statele membre în condiţiile date şi menţionând datoria noastră morală în relaţia cu SUA, dar şi cu partenerii europeni", a rememorat Iliescu.

Fostul preşedinte şi-a amintit că, la două luni după atacuri a avut loc o reuniune a şefilor de stat şi de guvern la New York la care a luat parte. Cu acea ocazie, a fost vizitat Ground Zero. Preşedintele spune că primul lucru care l-a impresionat în zona de impact a fost efortul cetăţenilor pentru curăţarea zonei: "În primul rând, ne-a surprins rapiditatea cu care autorităţile americane şi cetăţenii au participat la curăţirea zonei. O imensitate de clădiri se prăbuşireă, imaginaţi-vă cât material se adunase, iar în două luni de zile terenul era curăţat. Noi am vizitat groapa pe care fuseseră cele două blocuri. A fost impresionantă rapiditatea cu care s-a curăţit locul. Apoi cineva ne-a şi povestit ce planuri au cu locurile respective"

Ion Iliescu a mai spus că a fost impresionat şi de "drama umană", pe care au traversat-o inclusiv românii - unii dispărând în dezastrul respectiv, iar alţii supravieţuindu-i.

Preşedintele a mai spus că acţiunile din Afganistan şi Irak au fost urmare unor decizii "comune luate de combatere a terorismului, pentru că toată lumea a fost îngrozită de asemenea abordări extreme".

"Sigur că procesele sunt complicate, că inclusiv aceste acte extreme, teroriste, care sunt de netolerat într-o lume modernă , într-o lume civilizată, sunt rezultatul unor procese şi a unor trăiri. Adică globalizarea, ca fenomen, şi evidenţierea tot mai exactă a discrepanţelor uriaşe dintre lumea bogată şi lumea săracă, dintre bogaţii şi săracii lumii, şi o anumită frustrare a ţărilor dominate de-a lungul vremii de marile puteri occidentale din Europa şi Statele Unite au născut reacţii de respingere", a explicat, pentru MEDIAFAX, fostul preşedinte al României.

Fostul preşedinte a atras atenţia şi asupra riscurilor celeilalte extreme - "confundarea acestor mişcări teroriste cu Islamul".

Geoană: Am fost la New York în septembrie 2001, după tragedie, îmi amintesc "un hău imens"

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană - ministru de Externe acum un deceniu - a fost la New York după atentatele teroriste din septembrie 2001 şi îşi aminteşte de "hăul imens, aburul şi mirosul pestilenţial" care dominau metropola americană, după cum a scris, sâmbătă, pe blogul personal.

Geoană spune că viaţa sa adultă a fost marcată de acest eveniment şi că "în orele şi zilele" din septembrie 2001 "a făcut ce trebuia" să facă ca ministru de Externe, percepând însă şi "acea solidaritate extraordinară care, din păcate, s-a transformat pentru mulţi în dezamăgire sub impactul evoluţiilor ulterioare".

"A fost un privilegiu trist să pot să asist în calitate oficială la primele măsuri de securitate şi apoi la cele de răspuns la această uriaşă provocare pentru societatea şi Administraţia americană", notează Geoană.

Preşedintele Senatului, fost ambasador al României în SUA mai spune că a simţit 11 septembrie şi într-un fel personal: "Într-un fel, pentru mine 11 Septembrie a fost personal. Trăisem patru ani în SUA, cunoşteam societatea, cultura şi oamenii acelor locuri. Poate de asta am resimţit atacul visceral".

"Astăzi suntem alături de America care-şi comemorează momentul ei de vulnerabilitate şi suferinţă. Ca europeni şi ca ţară fost comunistă datorăm Americii prea mult din libertatea de astăzi pentru a nu ne simţi ataşaţi valorilor sale şi solidari suferinţei cetăţenilor săi", mai notează Geoană, pe blog.

Paşcu: Când am văzut al doilea avion lovind Turnurile, am înţeles că e un atac terorist

Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu - ministru al Apărării acum un deceniu - îşi aminteşte că a aflat vestea despre atentatele din 11 septembrie întâi de la ştiri şi că, după ce a văzut al doilea avion lovind Turnurile Gemene, a conştientizat că este vorba despre un atac terorist.

"Eram la mine în birou cu regretatul general Şchiopu ( locţiitor al şefului SMG - n.r.) şi am auzit ştirea despre un avion la ora 16.00, la radio. Am deschis televizorul pe BBC, care transmitea imagini. Când am văzut al doilea avion intrând în al doilea turn mi-am dat seama imediat că este un atac terorist", a povestit, pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Apărării.

Paşcu îşi aminteşte că a dat câteva declaraţii presei, comparând evenimentele cu atacul de la Pearl Harbour şi că, până la finalul şedinţei CSAT din acea zi, a fost singurul abilitat să comenteze pentru presă.

"Reacţia noastră a fost una umană, nu politică", a explicat Paşcu.

Întrebat dacă şi-a imaginat că vor urma acţiuni de o asemenea amploare în Afganistan şi Irak, fostul ministru al Apărării spune că, după identificarea al-Qaeda, a devenit clar că era foarte probabilă o acţiune în Afganistan.

"De altfel, în octombrie (2001 -n.red.) am primit o solicitare să punem la dispoziţie o companie de vânători de munte pentru o eventuală acţiune. Iar apoi ne-a fost solicitat un ofiţer de legătură la comandamentul creat la Tampa, anume pentru aşa ceva", şi-a mai amintit fostul ministru al Apărării.

Americanii comemorează duminică zece ani de la atentatele din 11 septembrie. Preşedintele Barack Obama urmează să asiste în cursul dimineţii, împreună cu predecesorul său George W. Bush, la o ceremonie în memoria celor aproximativ 3.000 de persoane ucise în atentate.

Ceremonia are loc, ca în fiecare an, în apropierea unei zone în plină reconstrucţie, Ground Zero, în prezenţa familiilor victimelor. Pentru prima dată, aceasta se va desfăşura în timp ce liderul Al-Qaida, Osama ben Laden, este mort, fiind ucis de un comando american la 2 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici