Video Cum poate PNL să bată PSD în alegeri. Cataramă: „Să nu mai încerce să-i facă prieteni pe toţi. Există o teamă viscerală să nu supere electoratul stângii”

PNL trebuie să scape de „teama viscerală” de a nu supăra electoratul stângii, dacă vrea să convingă electoratul dreptei să iasă la vot şi să câştige alegerile, este de părere Viorel Cataramă, prim-vicepreşedinte al PNL sector 2. În opinia sa, un stil de tipul celui adoptat în SUA de Donald Trump ar fi mult mai eficient în acest sens, pentru căaceastă categorie menajată de partidele de dreapta oricum nu o votează. „PNL are mai mulţi de Donald Trump, trebuie să-i pună la muncă”, a spus Cataramă, la Gândul LIVE.

Urmărește
1489 afișări

„Foarte multă lume nu este de acord cu socialiştii, cu PSD, cu ALDE, dar nu iese la vot. Întotdeauna cei care votează dreapta sunt mai puţini decât cei care votează stânga. Cred, şi cu tristeţe o spun, că este vina şi a partidelor de dreapta din România. Şi aş vrea să explic. În ultimele luni se vorbeşte insistent de ciuma roşie, cu referire directă la PSD. Este o jignire, dacă vreţi, care se aduce celor 3 milioane sau nu ştiu câte milioane care au votat PSD. Adică li se spune clar acestor oameni, acestor cetăţeni ai României, că au fost nişte tâmpiţi şi au votat nişte ciumaţi, ca să mă exprim plastic. Dar, pe de altă parte, partidele de dreapta nu au curaj, nu au avut, şi nici astăzi nu sunt extrem de explicite încât să sprijine interesele celor care sunt anti-PSD. Comportarea partidelor de dreapta este să nu nemulţumească sau să nu supere cumva votanţii PSD. Pe de o parte, îl faci tâmpit că votează un ciumat, pe de altă parte nu ai curajul să-i spui că „tu eşti apt de muncă, nu primeşti ajutoare sociale, te duci să munceşti ca să-şi câştigi existenţa”. Şi atunci cei care muncesc, care provin din sectorul privat, sunt dezamăgiţi, de asta nu ies la vot, pentru că nu agăsit un partid care să le sprijine în mod necondiţionat interesele şi să nu se mai ocupe de toţi cei care sunt dependenţi şi stau cu mâna întinsă la stat.”,  a săpus liderul PNL. 

În opinia sa, PNL trebuie să renunţe la această „teamă viscerală să nu supere electoratul stângii”

„PNL a făcut multe lucruri bune în ultimul an. Şi-a ales o conducere stabilă, a început să-şi recâştige electoratul. Trebuie să fiu onest să spun că această recţştigare se face pe seama greşelilor făcute de USR şi PMP care astăzi sunt, după informaţiile mele, sub pragul electoral. Deci vourile pe care le-am pierdut în favoarea acestor partide, tot pe greşelile noastre, s-au reîntors la noi pentru că oricum suntem mai buni decât ei, am dovedit clar. Nu facem circ, suntem oameni serioşi şi lucrăm pe scena publică. Drept dovadă PNL a şi crescut spre  30 de procente. Noi acum avem o provocare uriaşă să creştem de la 30 la 40, la peste 40%, deci să aducem la vot pe cei care sunt anti-PSD. Care sunt acei oameni? Sunt acei oameni care la în turul II al alegerilor prezidenţiale votează împotriva candidatului PSD. Toate partidele de dreapta, din `90 încoace, n-au avut curajul să sprijine necondiţionat sectorul privat care produce PIB şi să pună la muncă asistaţii social. (...) Nimeni nu are acest curaj să supere aceste persoane care oricum nu vor vota dreapta niciodată”, a spus Cataramă. 

„Electoratul dreptei nu un electorat amorf, tâmpit, idiot. Îşi dă seama că nu eşti sincer”

El a adăugat că electoratul dreptei nu este unul „amorf, tâmpit, idiot. El îşi dă seama că nu eşti sincer şi, atâta vreme cât nu vrei să iei administrarea economiei dintr-o parte şi să o dai lor să o administreze, nu te votează sau nu vine la vot”. 

„Singura forţă politică care poate să bată PSD la următoarele alegeri este PNL cu câteva condiţii: să aibă un mesaj clar pentru electoratul dreptei şi împotriva electoratului stângii. Să nu mai facă compromisuri între aceste ideologii, să nu mai încerce să-i ţină, să-i facă prieteni pe toţi, că nu funcţionează regulile democraţiei aşa. Noi cât suntem în opoziţie trebuie să milităm pentru interesele celor care ne votează. De abia când ajungem la Guvernare guvernăm pentru toţi românii. Noi nu guvernăm în opoziţie pentru toţi românii, în opoziţie guvernăm, cu ghilimelele de rigoare, pentru cei care ne votează sau sunt potenţiali votanţi ai noştri”, a mai spus el. 

Cataramă a dat exemplul Statelor Unite, unde Donald Trump a avut curajul să anunţe că renunţă la celebra Obamacare. „Nu i-a fost frică că nu-l votează socialiştii, în schimb l-au votat toţi americanii care muncesc şi plătesc taxe. Nu trebuie să inventăm nimic”, a spus liderul lideral comentând că PNL „are mai mulţi de Donald Trump, trebuie să-i pună la muncă”.

Acord între Iohannis şi PNL

O altă „neclaritate” pe care PNL ar trebui să o rezolve încă din acest an este cea legată de candidatura lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte, avansând ideea unui acord între liberali şi şeful statului. 

„Domnul Iohannis nu a anunţat deocamdată în mod clar intenţia de a candida pentru un nou mandat. Să presupunem că o va face. Doi: nu s-a făcut un acord cu domnul Iohannis în vederea stabilirii unui parteneriat PNL-Klaus Iohannis ca acest tandem să câştige şi alegerile prezidenţiale, şi alegerile parlamentare. La nivelul opiniei publice nu avem percepţia acestui parteneriat. Sunt mai multe necunoscute. Nu ştim dacă vrea să mai candideze, nu ştim dacă mai vrea să candideze sub sigla PNL, nu ştim dacă se poate ajunge la un acord de parteneriat”, a arătat Cataramă. 

URMĂREŞTE MAI JOS INTERVIUL INTEGRAL 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici