Curtea Constituţională a Germaniei permite reducerea numărului deputaţilor din Bundestag / Referendumul cu 300 de parlamentari, dat uitării în România

  • Curtea Constituţională Federală a declarat neconstituţionale unele părţi ale unei reforme majore a sistemului electoral al Germaniei, după ce partidele mici şi regionale s-au plâns că aceasta le încalcă drepturile democratice.
  • Cu toate acestea, partidele din coaliţia cancelarului Olaf Scholz au salutat decizia, afirmând că hotărârea a lăsat intacte părţi importante ale reformei.
Urmărește
285 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională a Germaniei permite reducerea numărului deputaţilor din Bundestag / Referendumul cu 300 de parlamentari, dat uitării în România

Curtea Constituţională a Germaniei permite reducerea numărului deputaţilor din Bundestag / Referendumul cu 300 de parlamentari, dat uitării în România

Printre reforme se numără introducerea unui plafon pentru numărul de parlamentari, numărul urmând a fi redus în următoarea legislatură, de la 736 la 630, potrivit agenţiei DPA.

Camera inferioară a parlamentului, Bundestag, a crescut vertiginos în ultimii ani, fiind una dintre cele mai mari legislaturi din rândul democraţiilor avansate. Populaţia Germaniei este de aproape 84 de milioane de locuitori. În schimb, Statele Unite, cu 333 de milioane de locuitori, au 535 de parlamentari în Congres.

Guvernul Germaniei a căutat de mai multe ori modalităţi de a reduce dimensiunea Bundestagului, având în vedere povara pe care un număr atât de mare de parlamentari o pune asupra banilor publici.

Partidele de la guvernare consideră că noile norme vor economisi cel puţin 310 milioane de euro din banii contribuabililor şi vor creşte eficienţa.

"După acest verdict, cel mai important lucru rămâne în picioare: Bundestagul german va fi mai mic, într-un mod care este în conformitate cu constituţia", a declarat Dirk Wiese, un parlamentar important din partea social-democraţilor (SPD). "Protejăm funcţionalitatea Bundestagului şi activitatea eficientă a parlamentului cu o nouă lege electorală echitabilă, transparentă şi simplă".

Curtea Constituţională din Karlsruhe a insistat că un regulament de protejare a partidelor mici şi regionale trebuie să rămână în vigoare în hotărârea privind reforma electorală planificată de guvernul german.

Şi românii aşteaptă ca numărul parlamentarilor să fie redus

Peste 7,7 milioane de români s-au pronunţat în 2009 pentru un Parlament cu maximum 300 de persoane. Curtea Constituţională, în 2012, a atras atenţia politicienilor că orice modificare a legislaţiei electorale nu poate omite rezultatul acestui scrutin.

77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari, prezenţa fiind de 50,95%.

În prezent, în Parlamentul României există 329 de deputaţi şi 136 de senatori, în total 465 parlamentari.

Următoarele alegeri parlamentare în România vor avea loc la data de 1 decembrie 2024, de Ziua naţională a României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici