Curtea Constituţională dezbate, astăzi, sesizarea privind alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, miercuri, sesizarea parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR şi a unor senatori neafiliaţi asupra alegerii lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului.

Urmărește
793 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională dezbate, astăzi, sesizarea privind alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului

CCR discută, miercuri, sesizarea privind alegerea lui Teodor Meleşcanu la şefia Senatului

„Sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Senatului nr.36/2019 pentru alegerea preşedintelui Senatului, sesizare formulată de 33 de senatori, membrii ai Grupului parlamentar al Partidului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, ai Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, ai Grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară, ai Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum şi de senatori neafiliaţi”, potrivit ordinii de zi afişate pe site-ul CCR.

Teodor Meleşcanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, preşedinte al Senatului.

În aceeaşi zi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu anunţa că va sesizat Curtea Constituţională asupra alegerii lui Meleşcanu la şefia Senatului invocând încălcarea Regulamentului de funcţionare a forului legislativ.

„Constatăm, cei din grupul ALDE, că această alegere s-a făcut cu încălcarea prevederilor Regulamentului, drept pentru care vă aduc la cunoştinţă că acest lucru nu va rămâne fără urmări, vom face sesizare la CCR şi îi invit pe cei care sunt de acord cu acest punct de vedere să îşi depună semnăturile pe sesizarea Curţii, pe care o vom pregăti imediat. (...) Avem o problemă procedurală foarte serioasă, întrucât Regulamentul Senatului prevede clar că alegerea preşedintelui se face pe baza propunerilor înaintate de grupurile parlamentare, câte o propunere de fiecare grup”, afirmat atunci în plen Tăriceanu.

Preşedintele ALDE explica faptul că nu pot exista două propuneri pentru şefia Senatului din partea aceluiaşi grup parlamentar, în contextul în care Meleşcanu făcea parte atunci din grupul senatorilor ALDE.

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu l-a propus atunci pentru această funcţie pe Ion Popa.

„Vreau să luaţi act că grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere, pe care o vom face în persoana lui Ion Popa, nu pot să existe două propuneri din partea aceluiaşi grup. Domnul senator Meleşcanu, pe care dumneavoastră îl propuneţi, poate să fie candidatul dumneavoastră, cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea regulamentară potrivit căreia fiecare grup face o singură propunere. Din partea grupului ALDE nu pot exista două propuneri, ci una singură”, a conchis Tăriceanu.

Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleşcanu la şefia Senatului, cu susţinerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE.

Taguri:
ccr,
meleşcanu,
senat

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici