Curtea Constituţională dezbate, marţi, sesizările lui Iohannis şi ale Opoziţiei privind strategia „România 2040”

Curtea Constituţională discută, marţi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi cea a partidelor de Opoziţie referitoare la proiectul privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040”.

Urmărește
396 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională dezbate, marţi, sesizările lui Iohannis şi ale Opoziţiei privind strategia „România 2040”

Curtea Constituţională dezbate, marţi, sesizările lui Iohannis şi ale Opoziţiei privind strategia „România 2040”

Pe 29 martie, PNL şi USR au depus la Curtea Constituţională o obiecţie de neconstituţionalitate la proiectul privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040”. Opoziţia a susţinut că Parlamentul a încălcat principiul separaţiei puterilor, prin delegarea competenţei exclusive a Guvernului unei alte entităţi.

"Apreciem că Parlamentul a încălcat şi principiul separaţiei puterilor în stat, prevăzut la art. 1 alin. (4) din Constituţie, prin faptul că, pe cale legislativă, a delegat unei alte entităţi o operaţiune de competenţa exclusivă puterii executive, legea fiind neconstituţională în ansamblul său. Întrucât Parlamentul a legiferat printr-o lege ordinară într-un domeniu supus reglementării prin lege organică, Legea privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung «România 2040» este neconstituţională în ansamblul său, întrucât încalcă dispoziţiile art. 76 alin. (1) din Constituţie, care stabilesc, inter alia, că legile organice se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere. Art. 1 din Legea privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung «România 2040» încalcă principiul securităţii juridice, consacrat la art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Constituţie, în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii", au notat reprezentanţii Opoziţiei în sesizarea de neconstituţionalitate adresată CCR.

Aleşii Opoziţiei precizează că, potrivit expunerii de motive ataşată proiectului de lege, scopul este instituirea obligaţiei „elaborării şi actualizării Strategiei «România 2040» precum şi cadrul instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional”.

Ei afirmă că sintagma „consens naţional”, care stabileşte, printre altele, că prin Lege se instituie „cadrul institutional de realizare şi de asigurare a consensului national”, în lipsa unor precizări suplimentare, nu este previzibilă, "cu atât mai mult cu cât, din formularea dispoziţiei, constituie unul dintre obiectivele legii".

PNL şi USR mai argumentează că formularea strategiei este "foarte generoasă" şi "creează dificultăţi în a determina cu claritate domeniul de reglementare al strategiei".

Pe 18 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis către CCR o sesizare de neconstituţionalitate pe Legea pentru elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040”, pentru conţinutul normativ şi modul în care a fost adoptată de Parlament.

În textul sesizării, preşedintele Klaus Iohannis arată că Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, încălcând competenţa primei camere sesizate, Senatul.

„Legea pentru elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung «România 2040» a fost adoptată cu nesocotirea prevederilor art. 61 şi ale art. 75 din Constituţie, fiind încălcată competenţa primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Camera Deputaţilor. În forma adoptată, legea dedusă controlului de constituţionalitate nesocoteşte şi principiile constituţionale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Totodată, preşedintele notează că au fost admise amendamente de Camera Deputaţilor care „se îndepărtează în mod substanţial de voinţa iniţiatorului şi reprezintă modificări majore ale conţinutului formei iniţiale a propunerii legislative”.

Preşedintele mai consideră că, prin natura competenţelor sale, Comisia „România 2040” se „subrogă în rolul constituţional al Parlamentului şi al Guvernului, ale căror voinţă şi atribuţii urmează să se subsumeze celor edictate de un organism consultativ aflat în coordonarea Camerei Deputaţilor şi condus de preşedintele acesteia, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a normelor constituţionale”.

În acelaşi timp, sesizarea se referă şi la lipsa unor măsuri pentru a oferi "o valoare normativă" documentelor comisiei „România 2040”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici