- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.06.2014, 17:44)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea de Apel Bucureşti ar putea decide în 24 iunie dacă măreşte pedeapsa lui Adrian Năstase
Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 24 iunie pronunţarea în dosarul privind contopirea pedepselor primite de Adrian Năstase, în care procurorii anticorupţie cer ca la pedeapsa de patru ani de închisoare pe care o execută Adrian Năstase să se adauge un an.
Urmărește
145 afișări
Adrian Nastase (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a judecat, vineri, contestaţia procurorilor DNA la decizia Tribunalului Bucureşti de a nu adăuga un spor la pedeapsa de patru ani de închisoare pe care o execută Adrian Năstase.
Pronunţarea în acest caz a fost amânată de instanţă pentru 24 iunie, când ar urma să se decidă definitiv dacă Adrian Năstase rămâne cu pedeapsa de patru ani sau va primi un spor de un an, aşa cum au cerut procurorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Fostul premier Adrian Năstase a declarat vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, că Direcţia Naţională Anticorupţie este "o instituţie care face şi lucruri bune", dar a precizat că acest lucru depinde de "oamenii care se află la conducere".
"Nu este (DNA, n.r.) o instituţie neapărat rea. Este o instituţie care face şi lucruri bune, şi lucruri rele. Şi sigur că această instituţie face şi lucruri bune. Depinde de oamenii care se află la conducerea ei", a spus Adrian Năstase, în sala de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti.
În acest context, Adrian Năstase a menţionat că el a fost cel care, în perioada în care s-a aflat în fruntea Guvernului, a pus bazele şi a asigurat logistica Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Năstase a mai spus că, între 2001 şi 2004, a promovat peste o sută de legi în domeniul justiţiei.
"Referitor la acuzaţia procurorilor că am arătat dispreţ faţă de justiţie, am dovedit de fiecare dată respect faţă de sentinţele care mi s-au dat. Sigur, am considerat că nu au fost motivate suficient. Respectul meu faţă de justiţie reiese şi din numărul mare de studenţi de-ai mei care au ajuns judecători, procurori, avocaţi, notari", a mai spus Adrian Năstase în sala de judecată.
Procurorul DNA a cerut ca la pedeapsa de patru ani pe care o execută Adrian Năstase să se aplice un spor de un an. El a arătat în faţa instanţei că, în mai multe cazuri asemănătoare cu cel al lui Adrian Năstase, unde a existat un concurs de infracţiuni, a fost majorat cuantumul pedepsei.
Avocaţii lui Adrian Năstase au depus la dosar o caracterizare făcută de reprezentanţii Penitenciarului Jilava, acolo unde este încarcerat fostul premier, dar şi o situaţie a principalelor acte adoptate între 2001 şi 2004, privind lupta anticorupţie.
Totodată, avocaţii au arătat că, în urmă cu câteva zile, a fost publicată cea mai recentă carte scrisă de Adrian Năstase - "Cele două Românii".
"Am încercat să convingem judecătorul că fiecare argument al parchetului legat de aplicarea unui spor de pedeapsă nu are corespondent nici în dosarele care sunt judecate - cele două dosare - şi nici în hotărârea judecătorului fondului, care a fost o hotărâre corectă, aplicată legal şi cu o concluzie, după părerea mea, importantă - aceea că nu este necesară aplicarea sporului de pedeapsă. Şi aici a fost avută în vedere nu doar personalitatea deosebită sau pregătirea deosebită, sau activitatea deosebită a domnului Năstase, ci şi celelalte elemente ale celor două dosare", a spus avocatul Ion Cazacu, la ieşirea din sala de judecată.
La Curtea de Apel Bucureşti a fost prezent şi fiul cel mare al lui Adrian Năstase, Andrei, care a precizat că duminică este ziua de naştere a tatălui său.
"Ne-am fi bucurat mai mult ca de ziua lui să ne strângem acasă şi să serbăm, decât la penitenciar, dar ne vom bucura indiferent de situaţie, pentru că întotdeauna ziua lui a fost un prilej de a ne strânge, noi, ca familie, acasă. Deocamdată nu i-am luat niciun cadou. Am fost puţin ocupaţi. A trebuit scoasă lucrarea ştiinţifică", a spus Andrei Năstase, după judecarea dosarului de la CAB.
Tribunalul Bucureşti a decis, în 8 mai, ca Adrian Năstase să execute patru ani de închisoare, fără a-i aplica un spor de pedeapsă, după comasarea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii".
Prin decizia din 8 mai, instanţa a decis să scadă din pedeapsa de patru ani perioada în care Năstase a stat în penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013 şi din 6 ianuarie până în prezent. Totodată, Tribunalul Bucureşti a dispus ca, după terminarea executării pedepsei, Năstase să aibă mai multe interdicţii, pe o perioadă de cinci ani.
Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti.
Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi.
Fostul premier a fost acuzat în dosarul "Zambaccian" pentru că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.
În dosarul "Mătuşa Tamara", Adrian Năstase a fost achitat definitiv, în septembrie 2012, de Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe