Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a face verificări cu privire la săvârşirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul care a soluţionat cauza de la Curtea de Apel Ploieşti.
Candidatul independent Nicuşor Dan spune că decizia Curţii de Apel Ploieşti este una „eronată” şi va putea fi întoarsă.
Candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, spune că el ştia că hotărârile Curţii Constituţionale sunt inatacabile, iar acum Justiţia trebuie să tranşeze situaţia.
Întrebat cum comentează decizia Curţii de Apel Ploieşti, Crin Antonescu a spus că nu va comenta prea mult.
Elena Lasconi spune că decizia Curţii de Apel Ploieşti nu face altceva decât să înfurie oamenii şi să provoace haos şi nu crede că aceasta va ăutea aduce „turul 2 înapoi”.
Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a declarat că legiaslaţia din România nu prevede posibilitatea ca o hotărâre a CCR să fie atacată în faţa instanţelor judecătoreşti.
Fostul judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, spune că dacă decizia Curţii de Apel Ploieşti va fi contestată, ea se suspendă până când ÎCCJ judecă recursul, astfel, şi alegerile merg mai departe. Dacă ÎCCJ dă dreptate Curţii de Apel Ploieşti, situaţia se complică.
Deputatul PNL Gabriel Andronache spune că hotărârea CCR nu poate fi anulată de o instanţă de judecată pentru că nu permite „actul fundamental”, respectiv Constituţia României.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a declarat recurs împotriva deciziei pronunţate joi de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul numărul 301/42/2025.
Curtea de Apel Ploiești a decis joi să suspende executarea hotărârii prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat alegerile prezidențiale din 2024.
Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea hotărârii până la soluționarea definitivă a cauzei.
„Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru”, este decizia Curții de Apel Ploieșt.
Decizia Curții de Apel Ploiești este cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare.
Decizia surpiză de astăzi, ce nu este definitivă, anulează hotărârea CCR din 6 decembrie 2024.
Hotărâre ce prevede anularea întregului proces electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României, desfăşurat în baza Hotărârii Guvernului nr. 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
În Hotărârea CCR se precizează că procesul electoral pentru alegerea Preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
Calendarul a fost stabilit ulterior și data alegerilor noi fiind stabilită pentru 4 mai.
În același timp, juriștii cu experiență afirmă că nu este posibil ca o Curte de Apel să decidă peste Curtea Constituțională.
„Decizia definitivă va fi la ICCJ, care deja s-a pronunțat, a respins cereri similare”, afirmă aceștia.
„Judecătorul care a soluționat cauza a abuzat de puterea judiciară. O va îndrepta Înalta Curte, cu siguranță. Judecătorul de la Ploieşti ar putea fi anchetat disciplinar”, a spune și fostul judecător Cristi Danileţ.
Decizia Curţii de Apel Ploieşti de suspendare a anulării alegerilor prezidenţiale din 2024 este o „situaţie nemaiîntâlnită”, spune fostul judecător Adrian Toni Neacşu.
„Povestea de azi este despre cum un judecător neprofesionist decredibilizează întregul sistem de justiţie”, spune fostul ministru al Justiţiei, Alina Gorghiu, după ce un judecător al Curţii de Apel Ploieşti a decis suspendarea executării hotărârii prin care CCR a anulat alegerile prezidenţiale.
„Decizia Curţii de Apel Ploieşti este hazardată, e vădit inadmisibilă. Deciziille CCR nu sunt acte administrative, sunt decizii judecătoreşti definitive, general obligatorii şi care nu pot fi atacate”, a declarat fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean.
Fostul judecător şi membru al Cosniliului Superior al Magistraturii (CSM), Cristi Dănileţ, spune, despre decizia Curţii de Apel Ploieşti că este „o aberaţie judiciară”, pentru că o instanţă de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a Curţii Constituţională a României (CCR).
Judecător ce a luat decizia este Alexandru Vasile de la secția de Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Curții de Apel Ploiești.
Jurnaliștii de justnews.ro au scris pe larg cum a fost plimbat judecătorul Alexandru Vasile de la Tribunalul Prahova la Ministerul Justiției și înapoi, în mai puțin de o lună.