Cutaş solicită CE să se pronunţe asupra refuzului Consiliului de a da PE rapoartele privind Schengen

Eurodeputatul Sabin Cutaş a adresat o interpelare Comisiei Europene, prin care i-a solicitat să se pronunţe, în calitatea sa de gardian al Tratatelor, asupra refuzului iniţial al Consiliului de a facilita accesul PE la raportul privind progresele realizate de România şi Bulgaria pentru Schengen.

Urmărește
5 afișări

De asemenea, deputatul european a cerut opinia Comisiei asupra legitimităţii invocării unor condiţii suplimentare pentru intrarea României în Spaţiul Schengen, în contextul în care aceasta este o obligaţie ce decurge din Actul de Aderare la UE, se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

"Obstacolele întâmpinate de România în procesul de aderare la Spaţiul Schengen par să indice divizarea UE în state de primă mână şi state de rang secundar. Este regretabil că statele membre, în ansamblul lor, refuză să vadă dincolo de o logică perimată a interesului naţional, în contextul unor provocări comune care necesită un răspuns coordonat. Faptul că Parlamentului European i-a fost refuzat accesul de către Consiliu la raportul privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen poate să confirme această stare de fapt", consideră Cutaş.

El susţine că aderarea României la Spaţiul Schengen transcende orice polemică, reprezentând o obligaţie prevăzută prin Articolul 4 al Actului de Aderare la UE.

"Consider că ni se îngrădeşte un drept fundamental, prin plasarea de piedici suplimentare şi discriminatorii în calea intrării noastre în Schengen. Ceea ce face validă o regulă este respectarea sa de către toate părţile implicate. Sunt conştient că decizia de acceptare în Schengen aparţine Consiliului, dar Comisia are un cuvânt de spus, în calitate de gardian al Tratatelor. Atunci când Franţa a încălcat Tratatul prin expulzarea colectivă a romilor, reacţia Comisiei s-a lăsat îndelung aşteptată şi a fost dezamăgitoare. Aştept o poziţie fermă din partea sa în acest caz. Nu putem să închidem ochii atunci când un stat practică o politică a discriminării, în virtutea faptului că este un membru fondator", mai susţine europarlamentarul român.

Biroul parlamentar al eurodeputatului Ioan Enciu anunţase că instituţia Consiliului UE a trimis, miercuri, membrilor Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din PE documentele de evaluare privind stadiul implementării acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, accesul fiind permis doar acestora, într-o cameră securizată. Enciu preciza că decizia a fost luată în urma unei cereri formulate, marţi, de membrii acestei Comisii.

Ulterior, Ioan Enciu a precizat că, de fapt, Consiliul UE nu a trimis Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din PE în integralitate rapoartele de evaluare Schengen.

"Cu privire la informaţia legată de trimiterea către Parlamentul European a rapoartelor de evaluare Schengen de către Consiliu, facem următoarea rectificare: după consultarea documentelor în cauză a reieşit faptul că Consiliul UE nu a trimis în integralitatea lor aceste rapoarte de evaluare. Prin urmare, Parlamentul European se găseşte în aceeaşi situaţie ca şi până în prezent, fiind în imposibilitatea de a se pronunţa asupra deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Consiliul este aşteptat să trimită în integralitate documentele de evaluare ale grupului SCH-EVAL, aşa cum Parlamentul European a cerut în mod oficial", se arată în rectificarea semnată "Biroul parlamentar Ioan Enciu".

Rapoartele de evaluare ale grupului SCH-EVAL din cadrul Consiliului au fost trimise miercuri către Parlamentul European sub control strict şi depozitate într-o cameră securizată. Membrii Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) sunt singurii care pot avea acces la acestea, dar fără a putea să facă public conţinutul lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici