Daniel Banu a primit avizul comisiilor pentru numirea în acest post, toţi parlamentarii prezenţi acordând vot favorabil.
„Urmează ca spre sfârşitul anului să aibă loc o vizită a preşedintelui Traian Băsescu în Serbia, prilej cu care vor fi discutate şi sper soluţionate probleme de importanţă majoră de pe agenda bilaterală”, a precizat el.
Banu a mai spus că relaţia României cu Serbia este una privilegiată şi se fundamentează pe o tradiţie solidă, el menţionând că principiile privind suveranitatea şi integritatea teritorială au făcut ca România să fie un partener privilegiat al Belgradului.
„Îmi propun ca în relaţia viitoare cu autorităţile de la Belgrad să am o abordare deschisă, pragmatică, care să permită discutarea oricărei probleme, inclusiv pe aceea a situaţiei românilor din Serbia, indiferent de localizarea lor geografică”, a spus Banu.
El a adăugat că îşi doreşte un parteneriat cu mijloacele de informare în masă din România şi Serbia „în sensul prezentării reale a situaţiei românilor din Voievodina şi Valea Timocului (…) şi a faptului că nu există o agendă ascunsă a românilor din Serbia”.
„Este foarte important pentru noi să fie respectate drepturile, mai ales în ceea ce priveşte accesul la învăţământ în limba maternă, folosirea limbii române în spaţiul public şi accesul la serviciul religios în limba româna”, a explicat Banu.
El a mai spus că are ca obiectiv recunoaşterea BOR pe teritoriul Serbiei, „statut de care se bucură Biserica Ortodoxă Sârbă pe teritoriul nostru”.
Parlamentarii – cu precădere Titus Corlăţean şi Viorel Badea – i-au atras atenţia lui Banu asupra „atitudinii inflexibile” a autorităţilor sârbe faţă de minoritatea românească din Serbia.
Daniel Banu este diplomat de carieră. A fost ambasador al României în Bosnia şi este un bun vorbitor de sârbo-croată.