- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dacian Cioloş a fost audiat în Comisia pentru agricultură a PE
Comisarul european desemnat al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş, a fost audiat în Parlamentul European. Dacian Cioloş a declarat, în discursul introductiv, că provine dintr-o ţară care a trecut prin colectivizare, printr-o revoluţie dificilă, printr-o perioadă de tranziţie, dar şi că a fost ministru al Agriculturii într-o perioadă dificilă.
Dacian Cioloş a fost audiat în Comisia pentru agricultură a PE (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)
Dacian Cioloş are 40 de ani. În perioada 2007-2009 a fost ministru al Agriculturii, iar din iulie 2009 a fost şeful comisiei prezidenţiale pentru agricultură. Anterior, el a lucrat la Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, iar în 1997 a fost stagiar la Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a CE.
Preşedintele Comisiei este Paolo de Castro, membru al grupului socialiştilor. Unul dintre vicepreşedinţii comisiei este eurodeputatul PDL Rareş Niculescu. Viorica Dăncilă (PSD) este de asemenea membră a Comisiei de Agricultură din PE, în timp ce Daciana Sârbu şi George Becali sunt membri supleanţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Paolo de Castro a declarat, joi seară, pentru MEDIAFAX, că se aşteaptă ca vineri să fie o zi mare pentru România, deoarece este convins că Dacian Cioloş va oferi răspunsurile corecte la audierile din Parlamentul European.
De Castro lui Cioloş, la audiere: Sper că nu veţi fi de acord cu reducerea fondurilor pe agricultură
Preşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul PE, Paolo de Castro (Italia, S&D), a declarat, vineri, în deschiderea audierii lui Dacian Cioloş, că speră că acesta nu va fi de acord cu ideea reducerii fondurilor pe agricultură.
"Fondurile pe agricultură ar putea fi reduse, în contextul actualei crizei economice. Doamna comisar Fischer Boel ne asigurase că această posibilitate nu este corespunzătoare părerilor ei. Sperăm că veţi împărtăşi şi dumneavoastră aceeaşi părere", a spus Paolo deCastro, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din PE.
PAC trebuie să fie finanţată conform importanţei sale
Dacian Cioloş a declarat, vineri, în discursul introductiv la audierea în Comisia de agricultură a PE, că PAC trebuie să fie finanţată conform importanţei sale şi că vede trei componente principale ale acestei politici: plăţile directe, mecanismele de regularizare şi politica de dezvoltare rurală.
"Principala prioritate, în cazul în care voi deveni comisar european, va fi definirea perspectivelor PAC după 2013", a spus el, adăugând că este vorba despre un proces care va trebui să ţină cont de faptul că agricultorii europeni vor predictibilitate şi stabilitate, consumatorii doresc alimente sănătoase, iar contribuabilii vor să ştie că banii lor sunt folosiţi corect.
Cioloş a adăugat că PAC trebuie să fie finanţată conform importanţei sale.
El a spus că, în viziunea sa, sunt trei componente esenţiale ale PAC: plăţile directe, mecanismele de regularizare şi politica de dezvoltare rurală.
Am fost ministru al Agriculturii într-o perioadă grea, am cerut şi aplicat rigoare în măsuri
Cioloş a declarat că provine dintr-o ţară care a trecut prin colectivizare, printr-o revoluţie dificilă, printr-o perioadă de tranziţie, dar şi că a fost ministru al Agriculturii într-o perioadă dificilă.
"Eu am crescut sub semnul apropierii de UE", a spus Cioloş într-o scurtă autoprezentare.
"Interesul meu pentru construcţia europeană s-a dezvoltat în strânsă legătură cu interesul pentru agricultură", a spus el, adăugând că a lucrat în acest domeniu atât în ţara sa, cât şi în străinătate.
El le-a mai spus eurodeputaţilor că a fost ministrul Agriculturii într-o perioadă dificilă, dar în care "a cerut şi aplicat rigoare în toate măsurile".
"Nimeni nu poate cere agricultura dintr-un birou, ci numai prin măsuri reale", a spus el, adăugând că a avut ocazia să îşi exercite direct profesia în ferme.
Nu vreau reforma PAC de dragul reformei
Dacian Cioloş a declarat că plăţile directe în agricultură trebuie să asigure o stabilitate minimă a veniturilor agricultorilor şi a apreciat că reforma PAC este necesară pentru soluţii la noile dezvoltări.
În ceea ce priveşte pilonul al doilea al PAC, respectiv politica de dezvoltare rurală, Cioloş a spus că aceasta trebuie să rămână în cadrul Politicii Agricole Comune. "Dar poate că este necesară o cooperare mai strânsă cu politica de coeziune", a spus el, răspunzând astfel unei întrebări adresate de eurodeputatul Albert Dess (PPE).
Cioloş a fost de asemenea întrebat de eurodeputatul Luis Capoulas Santos (S&D) în legătură cu o contradicţie între actualele declaraţii care sunt în favoarea unei reforme a PAC şi declaraţii mai vechi care în opinia europarlamentarului nu erau categoric în favoarea reformei.
"PAC are nevoie de reformă", a răspuns Dacian Cioloş.
Cioloş a adăugat că nu doreşte "reformă de dragul reformei, ci pentru a găsi soluţii la dezvoltările actuale". Cioloş a spus că prin dezvoltări actuale înţelege extinderea UE la 27 de state membre, fapt care a adus o nouă configurare, noi necesităţi în domeniul agricol.
Cioloş aminteşte în PE că acceptarea OMG este în competenţa statelor membre
"În ceea ce priveşte coexistenţa culturilor, aş dori ca, de fapt, consumatorul să aibă opţiunea de a alege între produse fără organisme modificate genetic", a spus Cioloş, răspunzând unei întrebări referitoare la poziţia sa faţă de acceptarea OMG.
Dacian Cioloş a mai spus că statele membre au competenţă în luarea acestei decizii. "Cred că ar trebui încurajată o mai strânsă cooperare cu statele membre în acest sens", a adăugat el.
Ulterior, el a fost întrebat dacă ar fi de acord ca problema legiferării în domeniul organismelor modificate genetic să fie coborâtă la latitudinea statelor membre UE.
Cioloş a răspuns că are o părere personală în acest sens, amintind că domeniul este de competenţa comisarului pentru sănătate. "Există un raport care demonstrează că nu există riscuri de sănătate sau de mediu în ceea ce priveşte aceste produse. O soluţie ar fi coborârea la nivel naţional tocmai pentru că sunt diferenţe între state. Dar este părere personală", a adăugat el.
El a fost întrebat şi despre măsurile pe care le are în vedere în ceea ce priveşte evoluţia zonelor rurale.
Cioloş a explicat că, în ceea ce priveşte zonele rurale şi mai ales zonele defavorizate, speră ca după 2013 să fie mărită marja de manevră a statelor membre, adăugând că este necesară şi o bună cooperare public-privat.
"Pentru astfel de regiuni, pilonul 2 (Politica de dezvoltare regională) are instrumente care permit statelor şi regiunilor să dezvolte programe adaptate specificităţilor", a spus Cioloş.
Cioloş despre subvenţiile la hectar în noile ţări UE: Se va merge pe un sistem unic, pe fermă
Cioloş a fost întrebat în legătură cu soluţia pe care o are în vedere în condiţiile în care în noile state membre sunt acordate subvenţii la hectar, în timp ce în statele vechi ale UE se merge pe varianta de subvenţie pe fermă.
"Ceea ce este deja decis este să se meargă pe o subvenţie pe fermă, bazându-se pe ajutoarele pe care fermierii le-au primit deja până acum", a explicat Cioloş.
El a adăugat că "trebuie mers pe un mecanism unic, ţinând cont de anumite elemente specifice".
"Am fost limpede privind viitorul PAC. Criteriile de atribuire a ajutoarelor directe trebuie reanalizate pentru a se ajunge la un echilibru", a spus Cioloş, care a vorbit despre trei criterii: "simplitate, echitabilitate şi transparenţă".
"Trebuie să fie simplu, echitabil şi transparent. CE ia deja măsuri pentru mai multă transparenţă", a spus el, adăugând că CE, în parteneriat cu PE, trebuie să se asigure de îndeplinirea acestor criterii.
Cioloş: Cotele de lapte nu reprezintă un mecanism adaptat; trebuie alte soluţii
"În ceea ce priveşte cotele de lapte, nu eu le întorc spatele. A avut loc o întâlnire a statelor membre, un Consiliu, şi s-a luat o decizie", a spus Cioloş.
El a apreciat că, în cazul în care s-ar reveni asupra acestei decizii, "s-ar crea o destabilizare".
"Dacă s-ar reveni asupra deciziei, s-ar crea o destabilizare. Soluţia nu este să ne întoarcem în trecut ci să găsim soluţii şi să creăm, astfel, oportunităţi pentru producători", a adăugat Cioloş.
El a apreciat că menţinerea cotelor nu poate reprezenta o soluţie. "Cotele nu sunt un mecanism adaptat, dar asta nu ne împiedică să găsim mecanisme adaptate sectorului lactatelor, mai ales în zonele defavorizate", a spus Cioloş
"Înţeleg nevoia de adaptare, dar nu cred că trebuie să ne întoarcem în trecut", a adăugat el.
Tinerilor agricultori le trebuie stabilitate şi predictibilitate
Dacian Cioloş a răspuns unei întrebări pe tema măsurilor pe care le are în vedere pentru a încuraja tinerii agricultori, în contextul în care domeniul agricol se confruntă cu o problemă demografică, respectiv cea a îmbătrânirii.
"Acesta este unul dintre motivele pentru care susţin că politica de dezvoltare rurală trebuie să rămână în cadrul Politicii Agricole Comune, pentru că acolo se pot găsi soluţii pentru cei care doresc să trăiască şi să locuiască în spaţiul rural", a spus Cioloş.
El a spus că s-a confruntat cu problema instalării tinerilor agricultori, în timpul mandatului său de ministru în România.
"Problema instalării tinerilor este una specifică. (...) Când vorbim de plăţi directe mă gândesc în primul rând la tineri care au nevoie de stabilitate şi predictibilitate. M-am confruntat cu această problemă şi în România. Vă pot spună că plăţile directe sunt necesare şi pentru a avea această stabilitate şi predictibilitate", a adăugat Cioloş.
Există fonduri, multe şi pentru România, pentru a evita migraţia de la sat la oraş
Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă a dorit să ştie cum intenţionează Cioloş să gestioneze ajutoarele europene pentru a împiedica migrarea din zonele rurale spre oraş, fenomen ce poate genera dezechilibre demografice.
"Pentru perioada de după 2013 vom avea elemente şi criterii care să ne permită o nouă repartizare a ajutoarelor", a spus Cioloş.
"În noile state membre, inclusiv în România, suntem încă în faza de creştere a ajutoarelor", a spus el, adăugând că această situaţie se va modifca anul acesta sau în cel următor.
De asemenea, în ceea ce priveşte eventualele măsuri pentru a împiedica migrarea populaţiei din zona rurală către oraş, Cioloş a precizat că există prevăzute sume care pot fi acordate tocmai pentru a preveni acest fenomen. El a amintit că în cazul României există alocată o sumă semnificativă care ar putea fi accesată.
Cioloş: Este normal să solicit un buget pe măsura ambiţiilor
Cioloş a fost întrebat de mai mulţi eurodeputaţi despre bugetul alocat agriculturii în cadrul UE. În acest context, un eurodeputat l-a întrebat direct dacă intenţionează să ceară un buget mai mare.
"Sigur. (...) Este normal să solicit un buget pe măsura ambiţiilor. Vor fi discuţii cu statele membre, dar şi cu dumneavoastră pentru a găsi un echilibru între capacităţile bugetare şi ambiţiile noastre", a răspuns el.
Cioloş, întrebat în PE dacă îi plac muzica lui Paul McCartney şi ideile lui despre agricultură
Eurodeputatul irlandez Mairead McGuinness l-a întrebat pe Dacian Cioloş dacă îi plac Beatles şi Paul McCartney, după care l-a întrebat dacă susţine ideea lui Paul McCartney în ceea ce priveşte agricultura.
La începutul lunii decembrie 2009, fostul membru al formaţiei Beatles a transmis PE un mesaj în care a propus, ca măsură pentru a combate schimbările climatice, dar şi pentru a sprijini sănătatea cetăţenilor, ca în zilele de luni să nu consume nimeni carne.
"Sigur că îmi place Beatles, inclusiv muzica lui Paul McCartney. (...) Dincolo de asta, fiecare are dreptul să gândească aşa cum doreşte, să aibă propriile opinii", a răspuns zâmbind Dacian Cioloş.
"Dar poziţia cea mai corectă o ia Parlamentul", a spus el, adăugând că în cazul în care va fi confirmat va face eforturi pentru adoptarea de poziţii echilibrate.
Cioloş promite să aplice reglementările UE în mod egal
"Eu sunt comisar european desemnat şi, dacă voi fi confirmat, voi fi comisar european. Voi aplica reglementările europene în raport cu toate statele membre", a spus el.
Cioloş a adăugat că "inclusiv în domeniul bugetar este important pentru credibilitatea PAC să existe transparenţă şi o gestiune corectă a fondurilor". "Dar este important să şi ajutăm statele să gestioneze fondurile", a spus el.
Audierile s-au încheiat, la final Cioloş fiind aplaudat mai multe minute şi felicitat de preşedintele Comisiei de agricultură, dar şi de mai mulţi europarlamentari. Printre cei prezenţi în sală s-au numărat numeroşi eurodeputaţi români, dar şi ambasadorul României la UE Mihnea Motoc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.