Dezbaterea intitulată „Legislaţia electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetăţenilor” va avea loc luni, începând cu ora 16.00, la Camerea Deputaţilor, la solicitarea grupului parlamentar PNL.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat pentru MEDIAFAX că premierul va răspunde invitaţiei PNL şi va participa la dezbatere.
Pe de altă parte, întrebat duminică, într-o conferinţă de presă, ce vor discuta cu premierul Dacian Cioloş, liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, a spus că aşteaptă să vadă care este poziţia acestuia cu privire la alegerea primarilor.
„Aşteptăm ca domnul Cioloş să vină şi să ne explice cum se face o democraţie reală fără să respecţi o majoritate atunci când alegi un primar”, a comentat Nicolăescu.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, săptămâna trecută, dezbaterea politică solicitată de Grupul PNL cu tema „Legislaţia electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetăţenilor”, la care este invitat premierul Dacian Cioloş.
Decizia a fost luată după ce, luni, premierul Dacian Cioloş a discutat cu liderii fiecărui partid parlamentar cu privire la propunerea PNL de modificare a legii privind alegerea primarilor în sensul revenirii la două tururi de scrutin. În condiţiile în care această propunere a fost susţinută doar de PNL şi Mişcarea Populară, iar PSD ameninţa cu boicotarea alegerilor, premierul a anunţat că nu există o majoritate parlamentară care să susţină amendarea legii şi că decizia aparţine Parlamentului.
Liberalii îi ceruseră să modifice legea prin ordonanţă de urgenţă, ei având depus la Parlament şi un proiect de lege care se află la comisii, în Senat. PNL a venit cu această iniţiativă după ce, în vara anului trecut, a fost de acord cu menţinerea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, prevedere inclusă în pachetul de legi electorale adoptat de Legislativ în 2015.
Alegerea primarilor în două tururi de scrutin era inclusă şi în varianta iniţială a programului de guvernare prezentat de premierul Dacian Cioloş, însă după discuţiile cu liderii partidelor dinaintea votului de învestire a Guvernului, prevederea a fost eliminată.