Dacian Cioloş, ofensator la adresa unei televiziuni: "Sunt anumite plante care cresc în mocirlă, iei cizme, faci duş"/ Ce a spus despre intrarea în politică şi posibilul guvern după 11 decembrie

Premierul Dacian Cioloş a explicat marţi că va fi prezent în studiourile Antena 3 din respect pentru oamenii care se uită exclusiv la acest post, adăugând că ''sunt anumite plante care cresc în mocirlă'' şi că ''nu poţi să-ţi faci meseria corect dacă nu ai curajul să cobori câteodată în mocirlă''.

Urmărește
5686 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş, ofensator la adresa unei televiziuni: "Sunt anumite plante care cresc în mocirlă, iei cizme, faci duş"/ Ce a spus despre intrarea în politică şi posibilul guvern după 11 decembrie

Cioloş înainte de prezenţa sa la Antena 3: "Sunt anumite plante care cresc în mocirlă, iei cizme, faci duş"

Prezent la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social, premierul a fost întrebat de filosoful Gabriel Liiceanu dacă prin prezenţa la Antena 3 nu cauţionează politica editorială a postului, care, de pildă, l-a ''linşat'' pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, persoană ''cu ceva angelic care a acceptat să fie crucificat''.

Cioloş a explicat că merge la invitaţia altui moderator şi că a mai fost doar o singură dată la acest post.

''Mă duc în primul rând din respect pentru oamenii care, dintr-un motiv sau altul, se uită la acel post, se uită mai ales la acel post sau se uită aproape exclusiv la acel post şi care nu primesc alt gen de informaţii decât informaţiile pe care le dau oamenii care se repetă la acel post. Cred că acei oameni au dreptul să audă şi punctul meu de vedere, chiar dacă e mai rar exprimat, punct de vedere pe care dacă-l exprim pe alte canale nu ajunge la ei sau ajunge foarte puţin'', a argumentat el.

Şeful Executivului a apelat apoi la o figură de stil.

''Eu sunt agronom la bază şi am învăţat că sunt anumite plante care cresc în mocirlă şi că nu poţi să-ţi faci meseria corect dacă nu ai curajul să şi cobori câteodată în mocirlă. Sigur, iei cizme de cauciuc ca să nu te murdăreşti complet sau faci un duş după aceea, dar trebuie să-ţi asumi şi partea asta'', a concluzionat Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş participă marţi la emisiunea ''Sinteza zilei'' de la Antena 3.

Dacian Cioloş: Nu exclud ca imediat după alegeri să intru într-un partid politic

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că nu exclude posibilitatea ca imediat după alegeri să intre într-un partid politic, el răspunzînd astfel unei întrebări vizând asumarea construcţiei instituţionale a unui partid politic în cazul în care nu va deveni premier.

Cioloş a participa marţi la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social.

În cadrul sesiunii de întrebări, el a fost întrebat de fostul lider al PNL Valeriu Stoica ce va face dacă nu ajunge premier.

''Ce veţi face dacă nu veţi ajunge premier? Ce veţi face după aceea ? Aveţi avea curajul să asumaţi construcţia instituţională a unui partid? Veţi accepta riscul de a vă mudări într-un partid pentru a-l curăţi?'', a spus Stoica.

''În momentul de faţă nu sunt decis dacă modalitatea cea mai bună a mea de a mă angaja în construcţia de care vorbeam e ca imediat după alegeri să intru într-un partid politic. Nu exclud acest lucru, dar va depinde de mai multe lucruri'', a fost răspunsul premierului.

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, marţi, că doar un membru de partid poate fi preşedintele PNL, afirmând că s-ar bucura dacă Dacian Cioloş s-ar înscrie şi că, potrivit legii, Congresul în care liberalii îşi vor alege conducerea va avea loc anul viitor.

''În momentul acesta legea partidelor este foarte limpede, doar un membru de partid poate deveni preşedinte de partid. (…) Congresul va fi în anul 2017 (…) dacă Dacian Cioloş va dori să se înscrie în PNL ceea ce ar fi un lucru de dorit de mine cel puţin, dar şi de colegii mei vom vedea atunci'', a declarat Gorghiu, întrebată la DC News dacă Dacian Cioloş ar putea fi preşedintele PNL.

Cioloş: Am avut discuţii preliminare informale ca miniştri tehnocraţi să continue în viitorul Guvern

Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că a avut discuţii preliminare informale ca unii miniştri tehnocraţi din actualul Cabinet să îşi continue mandatul şi în viitorul Guvern, el arătând că aceasta este dorinţa sa ''clară şi fermă'', pe care a transmis-o PNL şi USR, partidele care îl susţin.

"Vor fi şi miniştri care nu sunt membri de partid acum sau cel puţin eu îmi doresc lucrul acesta şi am spus-o şi partidelor care mi-au propus să mă susţină ca şi prim-ministru", a spus Cioloş, la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social.

El a admis că şi aceşti miniştri vor avea nevoie, ca şi tot Guvernul, de susţinerea politică a partidelor respective.

"Chiar dacă ei nu sunt membri de partid, dar sunt şi din echipa actuală care nu sunt membri de partid şi cu care mi-aş dori să continui şi sper să pot să o fac în sensul în care am avut discuţii preliminare informale - sigur, nu e nimic pus pe hârtie pentru că nu mi-am propus acest lucru în acest stadiu – dar pe de altă parte este şi dorinţa mea clară şi fermă", a subliniat premierul.

El a afirmat că va avea ''ultimul cuvânt'' în privinţa propunerilor de miniştri care vor fi făcute de partide şi că nu ar accepta în Executiv ''persoane asupra cărora planează suspiciuni rezonabile''.

''Acelaşi principii, care de altfel sunt explicate şi în platformă (România 100 – n.r.) le-aş aplica şi la un Guvern pe care l-aş conduce cu atât mai mult cu cât el ar fi susţinut de partide şi în accepţiunea mea, un Guvern nu se poate constitui doar prin impunerea anumitor oameni de către partide spunând această persoană cu numele şi prenumele acesta trebuie să facă parte din Guvern. Cred că că şi prim-ministrul trebuie să aibă un cuvânt, chiar ultimul cuvânt asupra persoanelor, respectiv asupra indivizilor – nu vorbesc aici de proporţii, de reprezentare a unui partid sau altul în funcţie de negocierile din eventuala coaliţie sau alianţă - dar asupra persoanelor şi nu numai pentru a mă asigura de integritatea lor, dar şi pentru că din punctul meu de vedere Guvernul trebuie să fie o echipă'', a atenţionat şeful Executivului.

De asemenea, Dacian Cioloş a apreciat că provocarea cea mai mare pentru perioada care vine este evitarea sau reducerea pe cât posibil a unei falii între două Românii - ''între acea parte din România care din diferite motive care pot fi discutate obiective sau subiective acceptă să voteze astfel de oameni (cu suspiciuni - n.r.) şi acea parte a României care îşi doreşte schimbare, care îşi doresc reforme şi care îşi doreşte aplicarea unor criterii de integritate, de bun simţ care nu pot fi legiferate şi nu e cazul să fie legiferate''.

''Provocarea cea mai mare pentru un viitor Guvern şi pentru partidele politice este să contribuie la eliminarea sau măcar la reducerea acestui risc de falie, care poate fi creat în mod artificial prin comportamentul pe care îl au forţele politice'', a adăugat el.

Totodată, premierul a spus că România nu este singura ţară în care persoane cu probleme în justiţie.

''În cei patru ani şi jumătate, aproape cinci, pe care i-am petrecut la Bruxelles şi urmărind ce se întâmplă politic în celelalte state membre ale UE există o dimensiune a bunului simţ în politică care face că în astfel de situaţii, chiar dacă nu eşti condamnat definitiv, nu mai vorbesc de cei condamnaţi penal definitiv, când eşti acuzat de anumite lucruri care riscă să pună în pericol credibilitatea pe o funcţie publică - şi aici nu vorbesc de de drepturi legale de a fi ales sau de a fi numit pe o funcţie, ci e vorba de bunul simţ care e greu să-l legiferezi şi nici nu cred că poate fi legiferat. Politicienii respectivi decideau ei înşişi să se retragă sau dacă nu le era impus de partidul din care făceau parte să se retragă'', a afirmat Cioloş.

În opinia lui, ''la noi mai e nevoie de timp şi de energie'' pentru a putea impune aceste standarde ''într-o scocietate care, cel puţin o parte din ea se confruntă încă cu multe probleme care sunt mult mai aproape de instinctul de supravieţuire decât acest gen de lucruri''.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici