Dacian Cioloş: România recunoaşte pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiaţi

Premierul Dacian Cioloş a declarat, la New York, că România recunoaşte pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiaţi, afirmând că este nevoie de o serie de măsuri urgente pentru a rezolva această criză.

Urmărește
755 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş: România recunoaşte pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiaţi

Dacian Cioloş: România recunoaşte pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiaţi

“Cel mai eficient mod de a face faţă crizei refugiaţilor este acela de a aborda cauzele sale principale şi de a sprijini ţările de origine ale refugiaţilor şi ţările de tranzit. În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România a sprijinit răspunsul coordonat al Uniunii de a participa la procesul de transfer şi de realocare al refugiaţilor pe bază de voluntariat”, a spus Dacian Cioloş într-un discurs pe care susţinut la Summit-ul pe tema refugiaţilor organizat la iniţiativa Statelor Unite ale Americii.

Criza refugiaţilor este unul din subiectele principale ale seriei de evenimente care au loc zilele acestea la New York.

În acest context, premierul a prezentat contribuţia României la efortul comunităţii internaţionale de soluţionare a crizei refugiaţilor.

Premierul României a spus că problema refugiaţilor este ”una dintre cele mai apăsătoare provocări ale zilelor noastre”, apreciind că este nevoie de o serie de acţiuni urgente.

”România recunoaşte pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiaţi. Există diverse posibilităţi, resurse şi politici pentru a răspunde acestei provocări, precum există şi diferite forme de a contribui la eforturile comune ale comunităţii internaţionale. În acest context, România a crescut treptat contribuţia sa pe mai multe planuri în domeniul umanitar, atât ca donator, cât şi ca ţară de relocare”, a adăugat Cioloş.

Prim-ministrul Cioloş a menţionat că, prin eforturile sale, România a căutat să atenueze presiunea umanitară prin furnizarea de contribuţii financiare pentru organizaţiile umanitare internaţionale, cum ar fi: Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC), Agenţia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiaţi din Orientul Apropiat (UNRWA) şi Programul alimentar mondial. El a mai precizat că ţara noastră a acordat ajutor umanitar bilateral statelor afectate, respectiv Turcia, Iordania, Liban, Irak şi Afganistan.

”În strânsă cooperare cu agenţiile umanitare internaţionale, România oferă refugiaţilor şansa unei vieţi noi, oferindu-le adăpost temporar în Centrul de Tranzit de Urgenţă situat la Timişoara. De la înfiinţarea sa în 2008, această facilitate a oferit asistenţă pentru mai mult de 2.000 de refugiaţi, în timp ce cazurile lor au fost prelucrate pentru relocarea ulterioară. În ceea ce priveşte oportunităţile de educaţie şi angajare legală, România oferă tuturor copiilor cetăţenilor străini care beneficiază de protecţie aceleaşi drepturi la educaţie care se aplică copiilor români prin lege”, a adăugat Dacioan Cioloş.

El a reamintit faptul că luna trecută Guvernul României a trimis Parlamentului un proiect de lege care va crea un nou cadru de cooperare pentru dezvoltare şi ajutor umanitar.

”Procesul de revizuire a politicilor relevante în România se bazează pe convingerea că cel mai eficient mod de a face faţă crizei refugiaţilor este acela de a aborda cauzele sale principale şi pentru a sprijini ţările de origine ale refugiaţilor şi ţările de tranzit. În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România a sprijinit răspunsul coordonat al Uniunii, de a participa la procesul de transfer şi de realocare pe bază de voluntariat. România contribuie în mod substanţial, cu resurse umane şi mijloace tehnice la controlul frontierelor, precum şi la operaţiunile de căutare şi salvare în Marea Mediterană. În acest an, 49 de experţi naţionali în materie de azil au fost detaşaţi la FRONTEX şi la Biroul European de Sprijin pentru Azil (BESA). Asistenţa acordată astfel plasează România printre principalii colaboratori la răspunsul european comun în acest domeniu. Prin aceste eforturi, ne menţinem angajamentul faţă de cauza noastră umanitară comună, aceea de a răspunde crizei refugiaţilor”, a conchis Cioloş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici