- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Daciana Sârbu şi Corina Creţu îi scriu lui Berlusconi
Deputatele europene Daciana Sârbu şi Corina Creţu au trimis, marţi, o scrisoare deschisă premierului italian Silvio Berlusconi şi ministrului de interne Roberto Maroni, prin care protestează faţă de noul val de acuzaţii discriminatorii din partea unor politicieni italieni la adresa românilor.
Daciana Sârbu şi Corina Creţu îi scriu lui Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"În ultimele zile, s-a vorbit din nou în Italia despre români. Din păcate, nu ne referim la munca şi creativitatea prin care Adrian Mutu a adus un rezultat bun echipei de fotbal a oraşului Florenţa. Nici la fetiţa pe care soţia lui Cristian Chivu, jucător important al echipei dvs de fotbal campioane, tocmai a născut-o în ţara dvs, la Milano. Despre toate acestea, s-au scris poate câteva rânduri. Ca şi despre artiştii români care încântă, din când în când, publicul dvs rafinat pe scenele dvs faimoase", se arată în scrisoarea semnată de eurodeputatele PSD Corina Creţu şi Daciana Sârbu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Ele menţionează că "despre românii simpli, care lucrează în restaurantele, magazinele sau casele italienilor, făcându-şi datoria cu seriozitate şi devotament recunoscute, nu se scrie şi nu se vorbeşte niciodată nicăieri, chiar dacă ei contribuie cu peste 1% la Produsul Intern Brut al Italiei".
"Se vorbeşte, în schimb, foarte des, în ultima vreme, despre hoţii şi violatorii români. Se vorbeşte cu atâta insistenţă, încât restul Europei ar putea crede că român este un fel de sinonim italienesc al termenului «infractor». Presa dvs relatează despre cazuri îngrijorătoare apăsând puternic pe cuvântul «român»; jurnaliştii îşi fac datoria de a informa, chiar dacă, prezentând cazul unui român, trec sub tăcere celelalte zece sau o sută de cazuri similare, în care sunt implicaţi cetăţeni italieni sau de oricare altă naţionalitate. Ceea ce ne sperie cu adevărat este însă insistenţa cu care voci ale scenei dvs politice continuă să prezinte România ca pe un izvor al infracţiunii, iar pe români – ca pe un popor alcătuit exclusiv din răufăcători şi criminali", se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Silvio Berlusconi şi ministrului de interne Roberto Maroni.
Corina Creţu şi Daciana Sârbu mai afirmă că nu este drept faptul că se pune acum semnul egal între «infracţiune» şi «România».
"Vă rugăm să vă convingeţi colegii din administraţia italiană să renunţe la aceste derapaje de la normele democratice şi de la conduita europeană. Dacă e ceva de pedepsit, să pedepsim infracţiunea, nu naţionalitatea. Singura armă pe care trebuie să o folosim împotriva infracţiunii este legea. Hoţii, violatorii şi infractorii nu sunt români: sunt răufăcători şi ei trebuie să plătească scump răul făcut. Ei singuri, nu o întreagă naţiune care vă consideră prieteni", spune cele două reprezentante ale grupului PSD din PE.
Deputatele PE îi solicită lui Berlusconi să ia în considerare şi să adopte măsurile ce se impun pentru ameliorarea acestei situaţii şi asigurarea respectării drepturilor tuturor cetăţenilor ce locuiesc şi muncesc în Italia, indiferent de naţionalitate, în consonanţă cu cadrul legal european şi cu spiritul secolului XXI.
Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a criticat, săptămâna trecută, la RRA, atitudinile "provocatoare" ale unor membri ai Guvernului italian, afirmând că ar putea fi vorba de instigări la "xenofobie".
În urma declaraţiilor şefului diplomaţiei române, secretarul general al Ministerului italian de Externe, Giampiero Massolo, i-a transmis ambasadorului român în Italia "sentimentele" Guvernului de la Roma.
Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, s-a declarat surprins de afirmaţiile omologului român Cristian Diaconescu, subliniind că niciun membru al Guvernului italian nu a utilizat vreodată expresii ce pot fi considerate xenofobe.
Citeşte şi:
Ambasada României la Roma a cerut MAE italian schimbarea limbajului
Franco Frattini: Italia este un loc al toleranţei şi ospitalităţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO