Dan Barna: Nu am stabilit încă data la care vom depune această moţiune de cenzură. Ce domenii ar putea viza

USR şi PNL amână momentul depunerii moţiunii de cenzură, liderul USR, Dan Barna, afirmând miercuri că data nu va fi stabilită în următoarele zile, dar că Justiţia va fi unul dintre domeniile criticate de moţiunea de cenzură.

Urmărește
87 afișări
Imaginea articolului Dan Barna: Nu am stabilit încă data la care vom depune această moţiune de cenzură. Ce domenii ar putea viza

Dan Barna: Nu am stabilit încă data la care vom depune această moţiune de cenzură. Ce domenii ar putea viza

”Astăzi (miercuri - n.r.) despre moţiunea de cenzură am discutat cu colegii liberali. Nu am stabilit încă data la care vom depune această moţiune de cenzură, dat fiind că procedura permite o singură moţiune de cenzură pe legislatură (sesiune parlamentară - n.r.). Vom stabili data undeva în zilele următoare pentru că viteza de a face tâmpenii a acestui Guvern este una total neaşteptată. Suntem siguri că vom alege cel mai bun moment, oricum într-o zi, două nu va fi cazul”, a anunţat preşedintele USR, Dan Barna.

El a mai spus că o posibilă moţiune de cenzură va viza mai multe domenii, dar ”justiţia va fi cu siguranţă” unul dintre ele.

”Justiţia este singurul lucru pe care PSD l-a pus pe agenda românilor în ultimul an şi jumătate. Aceasta a fost tema majoră a societăţii”, a adăugat Barna.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că retragerea sprijinului politic şi solicitarea demisiei premierului Viorica Dăncilă de către preşedintele Klaus Iohannis este o reacţie firească, precizând că va discuta cu PNL pentru depunerea în Parlament a unei moţiuni de cenzură.

"Este o reacţie previzibilă şi firească a preşedintelui României. Ceea ce au făcut Liviu Dragnea şi doamna Dăncilă, ca purtător de cuvânt al domnului Liviu Dragnea de fapt, a fost să arunce la gunoi 27 de ani de diplomaţie a României. Un obiectiv de ţară să devenim membrii ai UE, a fost un obiectiv major de ţară să devenim parte a pactului nord-atlantic şi în acest context foarte delicat ideea de a lua pe buletin propriu politica externă a României, de a face un anunţ de asemenea delicateţe politică internaţională, prin mutarea ambasadei României din Israel, în contextul deciziei ONU şi a poziţiei unitare a UE, este de o iresponsabilitate fără precedent. Preşedintele n-a făcut decât să constate incapacitatea doamnei Dăncilă de a avea minima competenţă necesară pentru conducerea României. Perspectiva asta de neîncredere este o reacţie firească şi normală pe care o salutăm", a afirmat Barna, pentru MEDIAFAX.

Întrebat de MEDIAFAX dacă gestul şefului statului ar fi unui simbolic, Dan Barna a răspuns afirmativ, menţionând că "astăzi o să discut cu colegii de la PNL pentru posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură".

Chestionat dacă preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să refuze de la bun început numirea Vioricăi Dăncilă în funcţia de premier, liderul USR a replicat: "Asta a şi spus. A numit-o în urmă cu trei luni şi s-a lămurit asupra nivelului de competenţă al prim-ministrului."

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că retrage sprijinul politic premierului Viorica Dăncilă şi cere public demisia acesteia din funcţia de şef al Executivului. Afirmaţiile vin în contextul în care şeful statului trebuia să se întâlnească la Cotroceni cu prim-ministrul pentru a discuta despre situaţia mutării ambasadei României din Israel, un demers în care preşedintele a susţinut că nu a fost consultat în prealabil de Dăncilă sau de liderii PSD. Premierul a contramandat întrevederea cu Klaus Iohannis care trebuia să aibă loc vineri la ora 11.00.

"Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituţie, în toate deciziile Curţii Constituţionale, în practica politică din România, se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituţională între Premier şi Preşedinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autorităţile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri şi aceste nevoi ale statului nu au fost înţelese de doamna Dăncilă. Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă zicea aşa: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. Este jurământul pe care îl depunem noi, care obţinem şi îndeplinim după aceea demnităţi publice. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad-literam Constituţia, legile ţării. Asta înseamnă şi că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român între Preşedinte şi Prim-ministru, că se respectă deciziile Curţii Constituţionale, toate aceste în interesul României şi al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de Prim-ministru al României şi transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de Prim-ministru al României.", a declarat Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici