- Home
- Politic
- (10.10.2021, 01:00)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dan Cîmpean, director interimar al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică: „În fiecare secundă, la nivel global, sunt 127 de noi dispozitive inteligente care se conectează la internet”/ „Costul unui incident care impactează o organizaţie este estimat undeva la peste 150.000 de euro”
- Dan Cîmpean: „În mare majoritate, problema nu este tehnologia, problema este utilizatorul, modul în care noi folosim aceste tehnologii.”
- Dan Cîmpean: „40% din incidente sunt datorate aproape exclusiv modului, uneori naiv, puţin responsabil, în care utilizatorii folosesc toate aceste tehnologii, prea puţin înţelese.”
- Dan Cîmpean: „Să nu uităm, acest centru (n.r. Centrul Cyber al UE de la Bucureşti) va derula programe de o mărime fără precedent la nivel european pe cyber.”
- Dan Cîmpean: „Să nu uităm, acest centru (n.r. Centrul Cyber al UE de la Bucureşti) va derula programe de o mărime fără precedent la nivel european pe cyber.”
- Dan Cîmpean: „Trebuie să fim pregătiţi în a transmite proiecte, în a transmite propuneri de iniţiative, în a colabora.”
Urmărește
339 afișări
Dan Cîmpean, director interimar al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică: „În fiecare secundă, la nivel global, sunt 127 de noi dispozitive inteligente care se conectează la internet”/ „Costul unui incident care impactează o organizaţie este estimat undeva la peste 150.000 de euro.”
Invitat în emisiunea „InSecuritate”, Dan Cîmpean, director interimar al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), devoalează că un incident cibernetic care impactează o organizaţie este estimat undeva la peste 150.000 de euro. La un simplu calcul, în condiţiile în care în fiecare secundă, la nivel global, 127 de noi dispozitive inteligente se conectează la internet, pierderile de pe urma atacurilor cibernetice sunt pe un trend crescător, deloc de neglijat.
„Costul estimat – şi asta nu am făcut-o noi de la Directorat, au făcut-o analiştii, firmele de asigurări – la nivelul UE şi cred că este cam acelaşi şi la nivelul României, al unui incident care impactează o organizaţie este estimat undeva la peste 150.000 de euro”, explică Dan Cîmpean.
Dan Cîmpean: „Cei care au produs aceste dispozitive şi le comercializează nu se preocupă suficient de testarea lor din punct de vedere al securităţii.”
Atacatori şi atacaţi. Linia ofensivei este una mişcătoare. IoT şi 5G pentru afaceri securizate. Cât de mult ar trebui să ne dea bătăi de cap apariţia acestor noi tehnologii?
„Ce vreau să vă spun – şi astea sunt cifrele date de analişti – în fiecare secundă, la nivel global, sunt 127 de noi dispozitive inteligente care se conectează la internet, de toate categoriile. În foarte multe cazuri, cei care au produs, au conceput aceste dispozitive şi le comercializează, nu se preocupă suficient de testarea acestora din punct de vedere al securităţii”, mărturiseşte Dan Cîmpean.
Dan Cîmpean: „Contează foarte mult şi nivelul de igienă cibernetică pe care utilizatorul îl aplică.”
În ceea ce priveşte ecuaţia cu multe necunoscute a securităţii cibernetice, Dan Cîmpean susţine că utilizatorul rămâne veriga slabă a sistemului de securitate.
Mai mult, invitatul lui Bogdan Nicolae recunoaşte că 40% din incidente se întâmplă exclusiv din cauza modului în care utilizatorii folosesc toate aceste tehnologii, prea puţin înţelese de mulţi dintre ei.
„Pe de altă parte – şi asta este o informaţie de absolut primă mână pentru că noi o vedem la Directorat – în mare majoritate, problema nu este tehnologia, problema este utilizatorul, modul în care noi folosim aceste tehnologii. Din simplă comoditate, uităm că trebuie să ne alegem parole, că trebuie să le schimbăm periodic, uităm că nu trebuie să dăm click unor mesaje de la numere de telefon din geografii foarte dubioase.
Contează foarte mult şi nivelul de igienă cibernetică pe care utilizatorul îl aplică, nivelul de conştientizare a unor astfel de riscuri. Şi aşa cum spuneam, probabil undeva la 40% din incidente sunt datorate aproape exclusiv modului, uneori naiv, puţin responsabil, în care utilizatorii folosesc toate aceste tehnologii, prea puţin înţelese.”
Dan Cîmpean: „Trebuie să fim pregătiţi în a transmite proiecte, în a transmite propuneri de iniţiative, în a colabora.”
Ce are România de oferit pentru operaţionalizarea Centrului Cyber al UE de la Bucureşti? Cu ce aport vin românii la acest Centru de excelenţă?
„Cred că, în primul rând, trebuie să fim determinaţi să accesăm fondurile pe care acest Centru le va cheltui, le va derula pe domeniul cercetare, inovare, pregătire profesională în securitate cibernetică. Să nu uităm, acest centru va derula programe de o mărime fără precedent la nivel european pe cyber.
Niciodată nu au mai fost sume atât de mari, atât de coerente, atât de activ promovate pentru a fi investite în piaţă, cum sunt la acest moment. În primul rând, trebuie să fim pregătiţi în a transmite proiecte, în a transmite propuneri de iniţiative, în a colabora”, conchide Dan Cîmpean, director interimar al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe