- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.05.2016, 15:42)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Dan Cristian Popescu, PNL : "Nu vor mai fi flori în sectorul 2. Peste 4 ani plec în concediu" - VIDEO
Tras pe linie moartă în urmă cu patru ani când PNL l-a susţinut pe Onţanu la sectorul 2, liberalul Dan Cristian Popescu se vede acum deja instalat la Primărie şi declară, într-un interviu pentru Gandul, că priorităţile sale vor fi reabilitarea termică, locurile de muncă şi fluidizarea traficului.
Urmărește
1916 afișări
Ce promite? "Nu vor mai fi flori în sectorul 2 pentru că vreau să punem pe spaţiile verzi doar iarbă şi arbori, până terminăm lucrurile importante, cum ar fi reabilitarea termică, cum ar fi aducerea şcolilor la normele europene, cum ar fi crearea de zece mii de locuri de parcare, fluidizarea traficului, străzi făcute"
De unde bani? "Sunt bani, dar până acum au fost cheltuiţi pe lucruri inutile” „Eu vreau să oprim de urgenţă toate cheltuielile care se fac astăzi pe panseluţe, pe concerte, pe distribuţia de pachete şi mâncare, fasole, cârnaţi, mici. Ştiţi că la sectorul 2 era un campionat culinar".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul plănuia să îl asasineze pe Trump înainte de realegerea sa ca Președinte. Procurorii federali din Manhattan acuză agenții IRGC de complot
-
S-a aflat cine a fost mai întâi dintre ou şi găină
-
FBI dezvăluie că a dejucat un complot iranian pus la cale să-l ucidă pe Trump
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Discuţie în 3, Trump-Zelenski-Musk / Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
Primul lucru când va intra în primărie? "Transparenţă totală. Vreau toate contractele să fie puse pe site"
Peste patru ani? "Peste patru ani vreau să nu fac campanie electorală, în cazul în care voi candida pentru un nou mandat. Îmi propun să plec în concediu în timpul campaniei şi cei care vor să candideze să se promoveze"
Redăm integral interviul:
Gandul: Cum merge campania, domnule Popescu?
Dan Cristian Popescu: Foarte bine. În baza legii electorale restrictive pe care o avem, am foarte multe discuţii cu cetăţenii, adică vorbesc cu câteva sute de cetăţeni în fiecare zi, dacă nu şi mai mult.
Gandul: Vă cunoaşte lumea pe stradă?
Dan Cristian Popescu: Da.
Gandul: Dacă mergeţi singur cam câţi vă opresc?
Dan Cristian Popescu: Majoritatea. Chiar şi la dumneavoastră când am urcat, chiar dacă nu aveţi sediul în sectorul 2, omul de la poartă locuieşte în sectorul 2 şi mi-a spus că mă votează. M-a recunoscut.
Gandul: Acum înţeleg că sunteţi în campanie, ce vă cere lumea atunci?
D.P: Lumea vrea să terminăm cu corupţia de la Primăria sectorului 2, pentru că toată lumea a văzut cum spaţii verzi dispar, locuri de joacă dispar. Apar în locul lor blocuri ale unor samsari de imobiliari. Sunt sute de hectare din sectorul 2 care au fost retrocedate către câţiva – doi, trei – numărând pe degete samsarii imobiliari, care întâmplător sau nu, aveau drepturi de retrocedare din diverse comune şi au găsit înţelegerea Primăriei Sectorului 2, pentru a le da cele mai bune terenuri din sectorul 2.
Gandul: Dacă mergeţi în zona aceasta, Plumbuita, haideţi să luăm, aşa, o zonă din sectorul 2, ce vă spun oamenii când ajungeţi acolo?
D.P: Oamenii mei îmi spun că li se tot promite reabilitarea termică a blocurilor de fiecare dată când sunt alegeri, inclusiv acum preşedinţii sunt chemaţi la Primărie şi li se spune că vor fi reabilitate termic toate blocurile, începând cu data de, surpriză!, 6 iunie. Aşa cum s-a spus şi în 2012, şi în 2014, când erau alegeri erau chemaţi, că a doua zi după alegeri vor începe reabilitările masive în sectorul 2.
Gandul: Sunt bani pentru reabilitarea termică a blocurilor în sectorul 2?
D.P: Sunt bani, dar până acum au fost cheltuiţi pe lucruri inutile. Din acest motiv s-au recepţionat în opt ani de zile decât 352 de blocuri.
Dintr-un total de..?
D.P: De 1800. În acest ritm reabilitarea va dura încă 40 de ani. Eu vreau să oprim de urgenţă toate cheltuielile care se fac astăzi pe panseluţe, pe concerte, pe distribuţia de pachete şi mâncare, fasole, cârnaţi, mici.. Ştiţi că la sectorul 2 era un campionat culinar.
O să fie flori în sectorul 2, nu?
D.P: Nu vor mai fi flori în sectorul 2 pentru că vreau să punem pe spaţiile verzi doar iarbă şi arbori, până terminăm lucrurile importante, cum ar fi reabilitarea termică, cum ar fi aducerea şcolilor la normele europene, cum ar fi crearea de zece mii de locuri de parcare, fluidizarea traficului, străzi făcute…
Cum rezolvaţi dumneavoastră fluidizarea traficului? Ce plan aveţi, pentru că atunci când ieşi din oraş, când mergi spre pod, spre Colentina, întotdeauna acolo este blocat şi nu este neapărat doar la oră de vârf.
D.P: În general Colentina este blocată. Pantelimonul este blocat. Iancului este blocat. Oborul este blocat. Foarte mari suprafeţe, foarte multe străzi în sectorul 2 sunt blocate cam la toate orele din zi.
Păi cum rezolvaţi?
D.P: Prin crearea de locuri de parcare şi prin fluidizare. Fluidizarea o facem prin traversări, pasaje. La doamna Ghica, apropo de Plumbuita, trebuie făcută o traversare urgent peste Colentina, dinspre Tei către Ghica. Este un proiect existent.
Să înţeleg exact, un pasaj suprateran?
D.P: Maşinile să treacă peste Colentina. Oricum acolo e o mică vale şi e foarte uşor să faci pasajul, trebuie doar voinţă politică.
Să începeţi de la Parcul Tei pasajul?
D.P: Din ambele părţi, nu ştiu, nu contează din ce parte începem, dar va fi peste Colentina. Traversarea, pentru că spun asta specific, pentru că era un proiect fantasmagoric care îşi propunea să traverseze Colentina, să treacă pe deasupra bulevardului Ghica Tei.
Este spaţiu acolo, pentru că strada oricum este destul de îngustă?
D.P: Este un bulevard.
Este un bulevard, dar nu este un bulevard foarte larg.
D.P: Se poate face. Este proiectul făcut, doar că nu s-a început lucrarea, pentru că nu s-a vrut, nu ştiu de ce.
Cam în cât timp s-ar putea face, pentru că avem un exemplu spre Berceni, unde e de câţiva ani....
D.P: În mod normal, cred că în maxim doi ani de zile, optsprezece luni, din ce mi-au spus specialiştii. La fel, la Delfinului, acolo unde se termină acea traversare peste calea ferată, trebuie făcută o traversare peste Şoseaua Pantelimon. În zona intersecţiei Colentina - Fundeni, acolo unde va intra autostrada şi se pare că nu o să mai dureze foarte mult, trebuie făcută iarăşi o traversare, pentru că fără traversarea peste Colentina, din nou, spre Fundeni, zona se va bloca şi mai tare.
N-ar trebui un proiect integrat şi cu Primăria Capitalei, ce faceţi dacă iese doamna Firea şi nu o să iasă Primar General Cătălin Predoiu?
D.P: Ce legătură are? Trebuie să ne facem treaba pentru bucureşteni. Pentru că mi-aţi pus o întrebare, am vrut să continui cu o traversare peste calea ferată de la Petricani, la fel la Andronache şi la fel în Baicului trebuie rezolvat, fiindcă sunt trei puncte unde se stă la barieră în sectorul 2. Se stă mult, se blochează traficul şi aceste lucruri trebuie rezolvate urgent. Cred că în doi ani ar trebui făcute toate aceste pasaje de care v-am spus şi sigur şi multe altele.
Dacă le faceţi în doi ani cred că nu se va mai putea circula deloc prin sectorul 2, cel puţin în zona aceea. Adică se mai blochează dacă sunt lucrări.
D.P: Lucrările din păcate nu se pot face decât blocând temporar circulaţia.
Şi oamenii cum o să iasă de acolo? Aveţi Andronache, doamna Ghica, Petricani, Delfinului…
D.P: În fiecare an se blochează şi mai mult Bucureştiul. Dacă nu ne asumăm un disconfort temporar, o să ne blocăm până n-o să mai putem circula deloc. Oamenii, din ce am discutat cu ei, vor astfel de lucrări. Ele trebuie făcute în parteneriat cu Primăria Capitalei, într-adevăr, aţi spus foarte bine. Trebuie făcute într-un proiect integrat pentru dezvoltarea şi fluidizarea traficului în Bucureşti. Parcările sunt parte din acest program. Am în vedere introducerea sensurilor unice pe toate străzile secundare din sectorul 2, acolo unde se poate tehnic, 99% probabil, care va şi fluidiza traficul, va face mai multe locuri de parcare, dar locuri care vor fi pe carosabil, nu pe trotuare, pentru că traficul este şi pe trotuare şi de multe ori sunt multe trotuare în sectorul 2 pe care nu se poate circula deloc. Am încercat chiar zilele trecute să fac un experiment, să îmi propun să merg doar pe un trotuar, la o oră f normală, nu la oră de vârf. Am reuşit foarte greu, dar era clar dacă aş fi fost cu un copil în cărucior sau eu într-un scaun cu rotile sau un nevăzător nu ar fi putut să meargă pe trotuar, ar fi trebuit s-o ia printre maşini pe stradă, ceea ce ar fi fost foarte periculos. Deci, parcările trebuie să fie la rigolă, trotuarele libere, sensuri unice, acolo unde strada este mai lată se poate parca în spic şi se pot crea mai multe parcări. După care, tot legat de trafic şi de parcări, vreau să facem parcări după modelul parking rates din Statele Unite, la intrările în sector, Pantelimon, Colentina, Andronache, unde cei care vin din afară îşi pot lăsa maşina contra unei sume…de fapt, gratuit, contra unei sume de 10 lei, m-am gândit eu, pentru care să primească un abonament pe toate liniile, pentru două persoane, pentru acea zi. Este modelul care se aplică în Lisabona, oamenii îşi lasă maşina acolo, nu mai se pierd nu mai creează trafic suplimentar şi îşi pot rezolva problema în Bucureşti. Mai mult, aş vrea să încurajam cetăţenii sectorului 2 care îşi folosesc maşina ocazional, doar în week-end sau în vacanţă, şi cunosc astfel de persoane, să-şi ducă maşina acolo gratuit, eliberând astfel un loc pentru cei care folosesc maşina des şi acolo fiind şi păzită, nu mai riscă să le fure cineva oglinzile, un copil să bată cu mingea sau cineva să zgârie maşina.
Am văzut că aveţi multe planuri, nu ştiu câte mandate v-ar trebui ca să le puneţi în aplicare pe toate.
D.P: Sensurile unice se pot face foarte repede. Mai vreau să facem parteneriate cu toate marile dezvoltări comerciale. Mall-urile, avem Mega Mall şi încă două se fac. Carrefour, Cora, Kaufland, Billa, nu le mai spun pe toate, vreau ca aceste parcări să poată fi folosite de către cetăţeni pe timpul nopţii. Este păcat. Sunt mii de locuri de parcare care stau nefolosite.
Spuneţi-mi ce planuri aveţi, de exemplu, cu şcolile sau cu spitalele din sectorul 2?
D.P: În sectorul 2 nu este nici un spital, care ţine de Primăria Sectorului 2, dar, dacă aţi spus de şcoli, în şcoli vreau să revitalizăm cabinetele medicale, controalele stomatologice, controalele pentru văz. Aş vrea să ajutăm toţi aceşti copii prin prevenţie. Prevenţia este un principiu pe care vreau să-l introduc în mai toate lucrurile pe care le voi face ca primar.
Dar cu siguranţa în şcoli, pentru că sunt probleme, totuşi. Nu este un sector convenabil.
D.P: Aşa este. Aş vrea să monitorizăm cât mai mult din sectorul 2, începând, într-adevăr, cu şcolile, cu zonele din spatele blocurilor. Sunt multe camere puse în sectorul 2, sigur, unele nu funcţionează, dar ele sunt puse pe marele bulevarde. Greşit, spun eu, pentru că lucrurile trebuie monitorizate în principal în spatele blocurilor, în zona şcolilor şi în zonele unde este o incidenţă mare a infracţiunilor.
Adică ce vreţi să faceţi? Să puneţi camere pe stâlpi?
D.P: Nu trebuie să pui pe toţi stâlpii ca să monitorizezi o zonă întreagă. Dacă le pui inteligent, poţi monitoriza cu mai puţine camere, dar zona şcolilor este o zona care trebuie monitorizată, copiii trebuie să fie în siguranţă. Mai am în vedere două lucruri. Odată, aş vrea ca cei din ciclul primar şi preşcolar să ajungă la şcoală cu microbuze. Se aplică cu succes în Statele Unite. De ce? Are ca scop şi reducerea traficului atunci când ajung copiii şi atunci când pleacă şi siguranţa acestora. Ei pot fi preluaţi din câteva puncte din zona şcolii şi timpul părinţilor sau al bunicilor care pot să ajungă la serviciu mai repede, nemergând întâi la şcoală.
De unde bani pentru aceste microbuze, domnule Popescu?
D.P: Tot în şcoli aş vrea să introducem şi nişte dulăpioare unde să pună…
De unde atâţia bani, din nou?
D.P: Imediat vă spun. Nişte dulăpioare unde ei să-şi lase o parte din manuale, pentru că e o problemă pe care eu o consider gravă. Unii spun că nu e aşa de importantă, cea a greutăţii ghiozdanelor copiilor. E iar o parte a măsurii de prevenţie, pentru că un ghiozdan de până la 12 kg poate afecta coloana unui copil, pe termen lung vorbesc. Mă întrebaţi de bani. V-am spus, voi reduce toate cheltuielile inutile. Am estimat undeva între 40 – 50 milioane de euro pe an care se toacă, efectiv, pe lucruri inutile, cum ar fi panseluţe, cum ar fi concerte, mici, bere, plăcuţe cu numele primarului şi alte idei năstruşnice, cum ar fi, mai nou, s-au făcut nişte puţuri de 100.000 de euro bucata prin care se spune că se distribuie apă plată gratuit de sub Bucureşti. Am dubii în acest sens şi nu ştiu cine a analizat apa de sub Bucureşti, dacă e chiar aşa…are calităţile unei ape plate şi nu cred că 100.000 de euro pentru fiecare puţ de acesta este o cheltuială utilă.
Spuneţi că dumneavoastră nu vă puneţi plăcuţă „Făcut de Primărie, Primar Dan Cristian Popescu”?
D.P: Este un lucru urât să foloseşti banii publici pentru a-ţi promova imaginea, la fel cum este urât să faci un concert şi să mergi tu, ca primar, să vorbeşti de pe scenă. Nu putem să mai cheltuim astfel banii publici. Putem lăsa firmele private să sponsorizeze concerte, dacă vor, sau să facă cu bilet de intrare.
Lumea dacă ştie că a făcut Primăria, poate nu ştie cine e primar. Ce faceţi peste patru ani?
D.P: Peste patru ani vreau să nu fac campanie electorală, în cazul în care voi candida pentru un nou mandat. Îmi propun să plec în concediu în timpul campaniei şi cei care vor să candideze să se promoveze. Eu cred că un primar care îşi face treaba nu are nevoie de campanie electorală, fără să-şi pună neapărat numele pe orice face din banii publici.
Rămâne înregistrată această promisiune, că nu vă veţi face campanie electorală peste patru ani.
D.P: Mai mult, voi pleca în concediu. Apropo de cheltuieli inutile, am un alt exemplu zilele acestea. În Parcul Tei s-a făcut o investiţie, în ghilimele spun investiţie, de 16 milioane de euro, din care, sigur, patru milioane de euro sunt bani europeni, dar şi aceia sunt banii noştri, pentru că şi noi contribuim la banii noştri, iar această investiţie într-un parc de distracţie în zona Tei, care va aglomera şi mai mult zona, pentru că nu sunt locuri de parcare, pentru care vor trebui să îl folosească, va produce pierderi de 50000 de mii de euro pe lună. Aşa a analizat Primăria Sectorului 2 şi tocmai au aprobat printr-o hotărâre de Consiliu ca Primăria să cheltuiască luna 50.000 de euro, pentru a acoperi pe care o va face din exploatarea acestui parc. Deci 16 milioane de euro cheltuiţi, care generează 50.000 de euro pierderi lunar. Mi se pare o investiţie, o pierdere, de fapt, este o investiţie ratată. Banii tocaţi, cu banii aceştia puteam să reabilităm 60 – 70 de blocuri.
Primul lucru pe care îl veţi face când veţi intra în Primărie.
D.P: Transparenţă totală. Vreau toate contractele să fie puse pe site. Fiecare leu cheltuit să poată fi văzute de orice, de cetăţeni sau de jurnalişti ca dumneavoastră. Vreau ca să reanalizăm, aşa cum v-am spus deja, toate marile dosare de retrocedare, chiar dacă nu fost făcute de Primăria sectorului 2. În acele dosare sunt hârtii emise de Primăria sectorului 2 care au favorizat într-un fel sau altul doritorii de a avea terenuri din sectorul 2. Mare atenţie la urbanism, modul în care s-au cheltuit banii. Sunt lucruri pe care trebuie să le fac de la început, pentru că dacă nu aş verifica acest lucru, mi-aş asuma anumite posibile ilegalităţi şi nu vreau să fac acest lucru.
Cu oamenii din Primărie, veţi face o evaluare, un audit acolo, pe departamente?
D.P: În urma acestui audit voi vedea dacă sunt oameni din Primărie care au făcut anumite lucruri greşite sau ilegale. În acele cazuri pot acţiona, în alte cazuri, legea nu-mi permite să evaluez şi să dau afară oameni doar din bunul meu plac.
Citeşte şi: Comisia de control SRI: Serviciul nu a avut mandat de securitate naţională în cazul Condrea
Citește pe alephnews.ro: Trump, Zelenski și Elon Musk au discutat la telefon despre războiul din Ucraina. Convorbirea a avut loc înainte de orice discuție cu Putin
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA permite contractorilor militari să opereze în Ucraina: O schimbare majoră în sprijinul acordat Kievului
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
CANCAN.RO
Obiceiul care poate duce la tulburări neurologice GRAVE. Avertismentul medicului nutriționist Mihaela Bilici pentru românii care nu renunță la el
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 21:30
Patru români morţi în inundaţiile din Spania şi 7 români în continuare dispăruţi
-
ieri, 19:13