Dan Mihalache: „În alegerile din 2024, bătălia se va da între PSD, PNL şi AUR, în diferite forme de agregare. Că va fi o bătălie în trei sau va fi o bătălie în doi, în sensul unui bloc PNL – PSD vs AUR, asta rămâne să vedem. La ora aceasta există multă incertitudine în privinţa Preşedinţiei României, opţiunile sunt deschise”

  • „Avem nevoie de o readaptare în politica externă, nu de o schimbare de obiective. (...) Există o problemă de management în MAE. Nu se încurajează creativitatea, mobilitatea intelectuală. Lumea se complace în conformism: dacă ni se cere, gândim. Este o problemă de leadership în Externe”
  • „Cred că MAE are nevoie de o conducere politică puternică”
  • „Dacă aş fi preluat astăzi Administraţia Prezidenţială, probabil aş fi făcut altfel. Am fost foarte puţini care am crezut în proiectul Klaus Iohannis. Am crezut în acest proiect pentru sănătatea mintală a democraţiei româneşti”
  • „Degradarea calităţii personalului politic a devenit un risc la adresa securităţii României şi românilor”
  • „Avem această problemă, ţine şi de nominalizările din Executiv. Acest lucru poate face parte din neîmplinirile mandatului de Preşedinte. Sper că societatea va găsi resursele necesare pentru a determina o schimbare”
  • „Nu se poate ca un număr foarte mare de membri ai Parlamentului European să nu ştie limba engleză”
  • „Ideea proiectului România Educată a fost foarte generoasă. Nu am suficientă pricepere ca să înţeleg profunzimea schimbărilor aduse de România Educată. Nu am găsit răspunsuri la câteva întrebări simple”
  • „Este limpede că în unele zone este vraişte, trebuie să existe autoritatea statului. Nu trebuie să lăsăm lucrurile să se acumuleze până la pragul nenorocirilor. Trebuie schimbat sistemul, trebuie introduse rigori şi trebuie alt sistem sancţionatoriu:”
  • „Eu cred că este nevoie de implicare. Nu vrem să ne implicăm, dar ne plângem că societatea merge prost”
  • „România are nevoie ca în frunte să aibă o personalitate care să fie reprezentativă pentru ţară. România are nevoie de un om care înţelege şi care să dea direcţia unei schimbări în societate. Preşedintele trebuie să mişte societatea. Este nevoie de un om care să încurajeze o schimbare internă a elitei politice şi care să restabilească standardele de competenţă şi management”
  • „Privesc cu scepticism şi nu cred în soluţiile cu vocaţie mesianică pentru Preşedinţie. Soluţiile cu vocaţie mesianică n-au adus decât belele pe capul societăţilor. Un candidat la Preşedinţie nu poate să cadă din elicopter, are nevoie de susţinere politică”
  • „Avem o Românie care ar trebui să-şi tragă sufletul şi să vadă dacă mai vrea să alerge sau nu”
  • „M-aş întoarce în politică dacă aş avea o echipă like minded şi care vrea să facă ceva”
Urmărește
974 afișări
Imaginea articolului Dan Mihalache: „În alegerile din 2024, bătălia se va da între PSD, PNL şi AUR, în diferite forme de agregare. Că va fi o bătălie în trei sau va fi o bătălie în doi, în sensul unui bloc PNL – PSD vs AUR, asta rămâne să vedem. La ora aceasta există multă incertitudine în privinţa Preşedinţiei României, opţiunile sunt deschise”

„Am ceva timp de când n-am mai apărut în spaţiul public. Calitatea de ambasador îmi impune obligaţia de reţinere. Politica externă a României are nişte parametrii constanţi. România a demonstrat în 10-15 ani o constanţă.

România şi-a păstrat orientările strategice mari. Noi puteam da dovadă de mai multă inovaţie, flexibilitate şi de o viteză mai rapidă de adaptare. Agenda lumii evoluează rapid. Avem nevoie de o readaptare în politica externă, nu de o schimbare de obiective. Lumea nu ne aşteaptă pe noi. Politica externă devine o preocupare şi de politică internă. Schengen înseamnă că un obiectiv de ţară n-a fost îndeplinit, va fi complicat de decontat. Sper ca în acest an să se găsească o rezolvare măcar parţială la problema Schengen (...). Eu sunt un import în MAE, un membru temporar şi atipic. MAE are de departe cel mai bine pregătit corp profesional din administraţia publică. Există o problemă de management în MAE. Nu se încurajează creativitatea, mobilitatea intelectuală. Lumea se complace în conformism: dacă ni se cere, gândim. Este o problemă de leadership în Externe. Oamenii au nevoie de direcţie, de cineva care să le ceară să iasă din conformism. S-a instalat un fel de comoditate în politica externă. Românii caută mai rar calea de mijloc, suntem fie într-o extremă, fie în alta. Sper că intrând într-un nou ciclu politic, lucrurile acestea vor fi o temă de reflecţie. Cred că MAE are nevoie de o conducere politică puternică”, a declarat Dan Mihalache, lider PNL şi ambasador al României în Republica Cipru, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Dan Mihalache a vorbit în emisiune şi despre momentul când a susţinut în PNL „proiectul Iohannis”, despre calitatea sa de fost şef al Administraţiei Prezidenţiale Iohannis dar şi despre ce a înţeles din pachetul de legi România Educată:

„Cred că aceasta ar fi tema dacă ne uităm la ultimii 9 ani. România este o ţară mai normală decât la sfârşitul mandatelor lui Traian Băsescu. România este o ţară mai debarasată de excese. Am o evaluare mai complexă asupra acestor 9 ani, dar o voi face publică după ce mandatul preşedintelui Iohannis se va încheia. Dacă aş fi preluat astăzi Administraţia Prezidenţială, probabil aş fi făcut altfel. Am fost foarte puţini care am crezut în proiectul Klaus Iohannis. Am crezut în acest proiect pentru sănătatea mintală a democraţiei româneşti. Era nevoie după Traian Băsescu de alt stil politic. Degradarea calităţii personalului politic a devenit un risc la adresa securităţii României şi românilor. Este o contraperformanţă între cei care conduc societatea. Ministrul Apărării este un om politic. Partidele nu prea mai propun pentru funcţia de ministru de externe pentru că nu prea mai au oameni. Avem această problemă, ţine şi de nominalizările din Executiv. Acest lucru poate face parte din neîmplinirile mandatului de Preşedinte. Sper că societatea va găsi resursele necesare pentru a determina o schimbare. Sper ca 2024 să aibă candidaturi rezonabile. Nu se poate ca un număr foarte mare de membri ai Parlamentului European să nu ştie limba engleză. (...) Eu ştiu cum s-a născut proiectul România Educată. Nu-mi voi asuma niciodată paternitatea unor proiecte pe care le-a propus preşedintele Iohannis, nu este etic. Ideea proiectului România Educată a fost foarte generoasă. Nu am suficientă pricepere ca să înţeleg profunzimea schimbărilor aduse de România Educată. Nu am găsit răspunsuri la câteva întrebări simple”.

În fosta sa calitate de şef al Departamentul de Analiză Politică şi Comunicare al PNL dar şi de strateg de campanie prezidenţială, Dan Mihalache a explicat în emisiunea OFF/OnTheRecord problemele mecanismelor de funcţionare din România:

„Suntem un stat cu mari probleme de funcţionare în anumite sisteme. România trebuie să-şi facă o evaluare adevărată a mecanismelor sale de funcţionare. În administraţia publică este limpede că sunt probleme de funcţionare. În cazul Crevedia ceva nu a fost în ordine. Nu se poate ca Poliţia să nu reţină un om care consumase droguri. Trebuie umblat la unele lucruri fără menajamente. Unele sisteme, aşa cum au fost construite, nu funcţionează în România. Eu nu cred că Poliţia trebuia demilitarizată. Poliţia militarizată ar fi fost în alt sistem de rigori şi alt sistem sancţionatoriu. Este limpede că în unele zone este vraişte, trebuie să existe autoritatea statului. Nu trebuie să lăsăm lucrurile să se acumuleze până la pragul nenorocirilor. Trebuie schimbat sistemul, trebuie introduse rigori şi trebuie alt sistem sancţionatoriu. Ce rost are să investim milioane de euro în şcoli rurale care n-au elevi? Poate trebuie să avem profesori mai bine plătiţi care trebuie testaţi mai riguros. Cine va câştiga alegerile va trebui să se apuce de reorganizarea administrativă, cu toată rezistenţa primarilor. (...  Mie mi-e teamă de ce simt şi văd acum. Foarte mulţi oameni care ar avea ceva de spus şi de făcut pentru România – preferă să stea deoparte. Eu cred că este nevoie de implicare. Nu vrem să ne implicăm, dar ne plângem că societatea merge prost”.

În emisiunea OFF/OnTheRecord, Dan Mihalache a vorbit şi despre anul electoral 2024 dar şi despre o potenţială revenire a sa în viaţa politică:

„România are nevoie ca în frunte să aibă o personalitate care să fie reprezentativă pentru ţară. România are nevoie de un om care înţelege şi care să dea direcţia unei schimbări în societate. Preşedintele trebuie să mişte societatea.

Este nevoie de un om care să încurajeze o schimbare internă a elitei politice şi care să restabilească standardele de competenţă şi management. Este nevoie de o primenire, ea nu se va produce peste noapte. Trebuie recâştigată competenţa managerială a conducerii statului. Altfel, oamenii vor crede că pot face orice pentru că oricum nu conduce nimeni. Degradarea climatului social vine şi din neîncrederea oamenilor în direcţia societăţii (...). Electoratul de azi al PNL nu mai este acelaşi cu electoratul din anii 2000. Nici electoratul PSD nu mai este acelaşi cu cel din anii 2000. Ideea că primarii aduc voturi – nu se mai verifică în aceeaşi proporţie. Cine îşi imagina că telefoanele date de cei din diaspora celor de acasă vor influenţa mai mult voturile? Mai ştie cineva dacă Televiziunea Română mai emite? Nu este în ordine că mecanismele de control parlamentar nu funcţionează, nu aş asista atât de pasiv la acest fenomen. A apărut un actor nou – se cheamă AUR. Tendinţa în electorat ne va însoţi câteva cicluri. Curentul social va rămâne şi îşi va găsi o expresie politică. Sunt nişte băieţi prin Bucureşti care spun: eh, o să refacem experienţa din 2000, băgăm candidatul PSD cu candidatul AUR iar candidatul PSD va câştiga cum a câştigat Ion Iliescu cu Corneliu Vadim Tudor. Nu suntem în ipostaza din 2000 – Ion Iliescu vs C. V. Tudor. Privesc cu scepticism şi nu cred în soluţiile cu vocaţie mesianică. Soluţiile cu vocaţie mesianică n-au adus decât belele pe capul societăţilor. Ştiu discuţiile de prin Bucureşti unde se fac planuri din cuţite şi pahare. Un candidat la Preşedinţie nu poate să cadă din elicopter, are nevoie de susţinere politică. Părerea mea este că bătălia se va da între PSD, PNL şi AUR în diferite forme de agregare. Că va fi o bătălie în trei, cu un USR – competitor minor, sau va fi o bătălie în doi, în sensul unui bloc PNL – PSD vs AUR, asta rămâne să vedem. Dar cred că la ora aceasta există multă incertitudine în privinţa preşedinţiei României, opţiunile sunt deschise. (...) Avem o Românie care ar trebui să-şi tragă sufletul şi să vadă dacă mai vrea să alerge sau nu. M-aş întoarce în politică pentru că simt că mai am câte ceva de făcut şi de spus. M-aş întoarce în politică dacă aş avea o echipă like minded şi care vrea să facă ceva”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici