- Home
- Politic
- (13.03.2024, 13:56)
- Sorina Matei
Dan Mihalache, despre candidatura lui Klaus Iohannis la NATO: „Cred că există o şansă bună. (...) Preşedintele, atât cât l-am cunoscut eu, nu face paşi necalculaţi.(...) Poziţiile statelor se mai pot şi schimba”
- „Persoana desemnată va fi şi un indicator privind direcţia strategică a Alianţei şi aici avantajul ar fi de partea noastră”
- „Este un gest în premieră pentru ultimii 30 de ani. Este pentru prima dată când România îşi fixează un nivel de ambiţie pe măsura dimensiunii ei”
- „Am fost absolut plăcut surprins de textul din Politico. Această candidatură este însoţită de o viziune şi un concept care mi s-a părut destul de cuprinzător şi de interesant”
- „Deocamdată, pericolul militar vine din zona Flancului Estic, nu vine din Oceanul Atlantic”
- „Eu nu-mi dau seama, de pildă, poporul fericit olandez, care creşte flori, cât de mult percepe ameninţarea rusă, când toate statele baltice, statele nordice, Polonia, Suedia – au această percepţie”
Urmărește
419 afișări
Dan Mihalache, despre candidatura lui Klaus Iohannis la NATO: „Cred că există o şansă bună. (...) Preşedintele, atât cât l-am cunoscut eu, nu face paşi necalculaţi.(...) Poziţiile statelor se mai pot şi schimba”
Dan Mihalache, fostul şef al Administraţiei Prezidenţiale, actual ambasador al României în Republica Cipru, a declarat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News că nu crede că Klaus Iohannis ar fi intrat oficial în cursa pentru poziţia de Secretar General al NATO fără nicio susţinere.
Întrebat dacă preşedintele Iohannis s-ar fi băgat în cursa pentru SG NATO singur, din orgoliu, Dan Mihalache a răspuns: „Nu. Preşedintele, atât cât l-am cunoscut eu, nu face paşi necalculaţi. Cred că există discuţii pe care le-a purtat, cred că există asigurări sau încurajări pe care le-a primit. (...) Nu-l văd băgându-se în bătălia aceasta – care este prima bătălie grea pe care România o poartă de 30 de ani pentru o funcţie de marte importanţă într-o organizaţie a lumii democratice, doar aşa. (...) Nu este un joc între persoane neapărat, ci este vorba de a stabili o direcţie. Persoana desemnată va fi şi un indicator privind direcţia strategică a Alianţei şi aici avantajul ar fi de partea noastră”.
Mihalache a vorbit în OFF/OnTheRecord despre ce înseamnă pentru România candidatura lui Klaus Iohannis pentru poziţia cea mai vizibilă a NATO:
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
„Este un gest în premieră pentru ultimii 30 de ani de transformare democratică a României. Este pentru prima dată când România îşi fixează un nivel de ambiţie pe măsura dimensiunii ei, a capacităţii şi contribuţiei ei la sistemul lumii democratice. Este un gest curajos şi salutar. Cred că există o şansă bună, sunt date de plecare destul de bune, cred în ceea ce spunea Preşedintele – că România are o contribuţie consistentă şi este pozitiv pentru naţiunea română că iese din starea noastră clasică, de elev cuminte din clasa europeană şi euroatlantică şi îşi fixează să conducă o instituţie importantă a lumii democratice, NATO. (...) Cred că domnul Preşedinte Iohannis are experienţa ultimilor 10 ani de mandat prezidenţial, de membru al Consiliului European, de membru în structura şefilor de stat şi de guvern din NATO, cred că are toate datele pentru a-şi asuma un asemenea rol. (...) Am văzut în Politico un decalog publicat de Preşedintele Iohannis care apare destul de coerent ca şi concepţie în ceea ce priveşte NATO (...) Toate instituţiile lumii democratice au nevoie de o readaptare la dinamica şi noile provocări care există în momentul de faţă. Eu am fost absolut plăcut surprins de text, este un text foarte bun care arată o concepţie, ceea ce este foarte important. (...) Această candidatură este însoţită de o viziune şi un concept care mi s-a părut destul de cuprinzător şi de interesant.”
În ceea ce priveşte desemnarea secretarului general al NATO, Dan Mihalache este de părere că procesul este mai complicat, dar România are avantaje, chiar şi în faţa susţinerii pe care o are în prezent Mark Rutte:
„Cred că aceasta este un proces un pic mai complicat. Poziţiile statelor se mai pot şi schimba şi în măsura în care va exista o poziţie consistentă – şi deja ea apare în ceea ce-l priveşte pe Mark Rutte – cred că vor exista mişcări de opinii şi în rândul celorlalţi. (...) Cred că trebuie să pornim de la ameninţări. NATO nu este o organizaţie economică, este o organizaţie militară, de apărare a membrilor săi. Deocamdată, pericolul militar vine din zona Flancului Estic, nu vine din Oceanul Atlantic. Există diferenţe de percepţie, inclusiv în rândul cetăţenilor ţărilor respective. Eu nu-mi dau seama, de pildă, poporul fericit olandez, care creşte flori, cât de mult percepe ameninţarea rusă, când toate statele baltice, statele nordice, Polonia, Suedia – au această percepţie. (...) Mark Rutte nu este neapărat o figură foarte populară în multe medii europene, dar eu cred că trebuie să ne uităm la perspectiva strategică a NATO. NATO va avea de gestionat proximitatea spaţiului estic, în perioada următorilor ani. Vorbim de state care îşi propun să conducă NATO dar care nu îşi pot aloca 2% din PIB pentru apărare, ceea ce România face la nivel de 2,5%. Până la urmă capabilităţile militare aparţin unor state mari, nu Olandei”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ciucă: Proiectele care vizează procesul aderării la OCDE vor fi trecute prin Parlament cu rapiditate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe