Dan Mihalache: După alegeri, ar trebui adoptată legea fundaţiilor politice
„Ar trebui să ne gândim la o politică de stat care să susţină fundaţiile politice. (…) După alegeri, ar trebui să ne gândim serios la construirea unei coaliţii, în aşa fel încât o lege referitoare la finanţarea fundaţiilor politice să treacă prin Parlament”, a declarat Dan Mihalache, la sediul reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Întrebat dacă această coaliţie care să susţină legislaţia pentru fundaţiile politice în Parlament ar putea fi creată înaintea alegerilor parlamentare din 2016, Mihalache a explicat că „acum sunt prea multe teme de conflict care în momentul de faţă sunt pe agenda politică. Am dat un interval de timp rezonabil, poate s-o mai linişti şi lumea şi n-o mai fi în campanie electorală permanentă. Măcar pentru doi-trei ani”.
Referitor la finanţarea fundaţiilor politice, Dan Mihalache a spus că „democraţia costă, iar fundaţiile politice au un rol în întărirea sistemului democratic, fie că e vorba de diseminarea valorilor democratice, fie că e vorba de pregătirea procesului electoral, a cetăţenilor pentru procesul electoral, fie că e vorba de pregătirea viitorilor politicieni”. „Dacă vrem să folosim acest instrument, atunci statul trebuie să-l ajute”, a mai comentat şeful Cancelariei prezidenţiale.
Dan Mihalache a amintit că fundaţiile politice din Germania, SUA şi din alte state sunt finanţate de stat, dar că există şi alte surse de finanţare, însă a subliniat că cel mai important aspect este recunoaşterea fundaţiilor politice prin lege.
„Ştiu că la un moment dat a mai existat o asemenea idee, dar ea s-a blocat aşa cum se blochează toate ideile la noi, din raţiuni populiste. Poate că într-o zi vom abandona şi populismul ăsta”, a mai spus Mihalache.