- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.07.2012, 19:40)
- Andi Manciu ,
Dan Şova enumeră dosarele în care ar urma să fie cercetat Băsescu dacă pierde referendumul
Senatorul PSD Dan Şova a enumerat, duminică, într-o conferinţă de presă, o serie de cazuri în care preşedintele suspendat, Traian Băsescu, ar urma să fie anchetat dacă pierde referendumul din 29 iulie, respectiv "Flota", "Mihăileanu", dar şi "lobby-ul" pentru Roşia Montană.
Urmărește
4738 afișări
Dan Şova enumeră dosarele în care ar urma să fie cercetat Băsescu dacă pierde referendumul (Imagine: Razval Lupica/Mediafax foto)
"În ciuda afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu, unul dintre principalele motive pentru care domnia sa îşi doreşte cu ardoare invalidarea acestui referendum şi revenirea la Cotroceni este teama de justiţie. Am să trec în revistă numai câteva dintre dosarele penale care îl aşteaptă pe domnia sa după 29 iulie, şi o serie de alte acţiuni cu iz sau conotaţie penală, în legătură cu care după pierderea imunităţii constituţionale pe care dânsul şi-o revendică astăzi s-ar putea să-l întrebe procurorii din România", a spus Şova.
El a susţinut că Băsescu ar fi produs o pagubă de 300 de milioane de euro bugetului "prin acţiunile sale directe, documentate, în dosarul Flota".
"Traian Băsescu a fost trimis în judecată în acest dosar, dar cauza s-a suspendat după ce acesta a devenit preşedintele României", a declarat Şova, precizând că acest dosar nu este închis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
-
Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
-
Serbia, între sancţiunile SUA şi criza gazelor: lovitură dublă pentru Belgrad
Senatorul PSD a enumerat inclusiv dosarul privind casa obţinută de Băsescu în strada Mihăileanu.
"Problema este că Băsescu nu avea dreptul să beneficieze de o repartiţie de la stat, repartiţie pe care după aceea a transformat-o în proprietate cu doar 20 de mii de dolari, în condiţiile în care mai primise o casă în Constanţa", a susţinut Şova, menţionând că în acest caz procurorii au decis neînceperea urmăririi penale "în urma unei simple vizite făcute de Elena Udrea la parchet".
Şova a precizat că Băsescu mai este suspectat de spălare de bani în cazul tranzacţiilor imobiliare "suspecte" pe care acesta le-ar fi făcut cu omul de afaceri Costel Căşunean. "Traian Băsescu a primit neînceperea urmăririi penale în acest dosar menţionat acum, imediat după începerea campaniei pentru referendum", a mai afirmat senatorul PSD.
El a amintit faptul că fiica cea mare a preşedintelui suspendat, Ioana Băsescu, ar fi cumpărat "sfidând criza" un apartament de 800 de mii de euro de la Puiu Popoviciu, "cu bani obţinuţi din vânzări anterioare şi cu veniturile de jurist".
"Este primul preşedinte al României care a făcut lobby şi care a făcut presiuni publice asupra miniştrilor pentru interesele unei companii private. În ultimii doi ani nu există discurs al preşedintelui, poziţie publică, în care să nu fi militat şi pentru Roşia Montană Gold Corporation. (...) Prin intervenţiile sale publice preşedintele a contribuit direct la profiturile companiei, ale cărei acţiuni creşteau pe bursa din Canada cu 30% la fiecare intervenţie mai insistentă a lui Traian Băsescu", a mai afirmat Şova, acuzând "acţiuni de manipulare a bursei" din partea preşedintelui.
În plus, senatorul PSD a mai susţinut că firma deţinută de soţul Elenei Udrea, Dorin Cocoş, ar fi cumpărat cu sub 100 de mii de euro de la Primăria Capitalei condusă de Băsescu un teren în parcul Herăstrău care în acest moment valorează 4 milioane de euro. "Rolul lui Traian Băsescu, primar general pe atunci, a fost să blocheze cererea de retrocedare a moştenitorilor legali până la perfectarea tranzacţiei", a susţinut Şova.
Totodată, senatorul PSD a susţinut că Traian Băsescu, în timpul guvernării CDR, a fost cel care "a semnat privatizarea marilor companii româneşti", precum ALRO, Alprom, Sidex, Petrom, Banca Agricolă, Banca Comercială Română.
"Traian Băsescu este cel care se face responsabil de faptul că fiecare român va trebui să plătească câte 1000 de euro din propriul buzunar pentru a fi returnate împrumuturile de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, împrumuturi care nu au fost folosite pentru lansarea economică. Scopul acestor împrumuturi a fost în primul rând acela de a-l ajuta pe Băsescu în campania pentru realegerea sa", mai susţinut Şova.
Totuşi, în urma întrebărilor jurnaliştilor, senatorul PSD a afirmat că reprezentanţii USL nu vor solicita procurorilor reluarea dosarelor lui Băsescu sau declanşarea unor alte dosare penale. "Noi, ca oameni politici, nu putem cere nimic, ăsta este atributul exclusiv al organelor de urmărire penală, adică al procurorilor şi al magistraţilor acolo unde există dosare pe rol", a explicat Şova.
Citește pe alephnews.ro: Ai vrea să-ți aducă un robot cafeaua? Ce abordare inovatoare are cafeneaua Dawn din Tokyo
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe