Dan Şucu, mesaj dur despre politic: Vă amintiţi anul 2010. Nişte criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine. Avem obligaţia să luptăm? Acum

  • Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, care reprezintă afaceri în valoare de 30% din PIB, a spus că şocul economic a fost prelungit cu trei ani în momentul în care, în 2010, guvernul a decis ca TVA să crească de la 19% la 24%.
  • Dan Şucu: Creşterea economică din România a fost făcută de cei 4 mil. de angajaţi privaţi şi 3 mil. de cetăţeni români plecaţi în străinătate. Cota unică de impozitare a jucat un rol important
Urmărește
555 afișări
Imaginea articolului Dan Şucu, mesaj dur despre politic: Vă amintiţi anul 2010. Nişte criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine. Avem obligaţia să luptăm? Acum

Dan Şucu, mesaj dur despre politic: Vă amintiţi anul 2010. Nişte criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine. Avem obligaţia să luptăm? Acum

Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, a vorbit la conferinţa Concordia „Sistemul Fiscal din România: Prosperitate, convergenţă ţo sustenabilitate fiscal-bugetară despre evoluţia economiei României în ultimii ani şi despre sistemul de impozitare.

„Românii au cele mai multe motive de optimism decât toţi europenii. Dintr-o sărăcie evidentă, PIB-ul pe locuitor din România a trecut peste cel din Grecia, Ungaria şi se apropie de cel din Polonia. Nimeni nu visa aşa ceva acum 20 de ani. Şi cu toate acestea, nu suntem optimişti. Fără optimism, nu putem continua să mergem înainte. Mersul înainte poate fi reversat oricând dacă nu suntem cu adevărat atenţi şi dacă nu luptăm pentru el. Cine a făcut această creştere economică enormă? Cineva trebuie să o fi făcut. Patru milioane de români care lucrează în firmele private şi trei milioane de români care lucrează în afara ţării, cu remiteri pentru cei de acasă.”

„Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salariile au crescut cu 23%. Anul acesta cresc din nou. Vă mai aduceţi aminte 2010? Un guvern slab, care neputând să-şi diminueze cheltuielile la nivelul veniturilor, a hotărât peste noapte ca TVA să crească de la 19% la 24% în momentul în care lucrurile mergeau groaznic în economie. Rezultatul? Criza s-a prelungit cu trei ani. Firme închise. Nişte criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine. Avem obligaţia să luptăm? Acum”, a spus Dan Şucu la conferinţa Concordia „Sistemul Fiscal din România: Prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară despre evoluţia economiei României în ultimii ani şi despre sistemul de impozitare.”

Declaraţiile lui Dan Şucu vin în contextul în care deficitul bugetar al guvernului a derapat puternic în 2024, iar în 2025 trebuie să scadă cu aproape 2% din PIB. Cu toate acestea, guvernul a crescut cheltuielile cu salariile şi cu pensiile în bugetul pe 2025, ca urmare a angajamentelor de creşteri din 2024.

Tot mediul de business este cu ochii pe alegerile prezidenţiale din mai şi se aşteaptă ca, după perioada electorală, să fie majorate din nou taxe pentru creşterea veniturilor la buget, astfel încât cheltuielile să fie acoperite şi bugetul să se închidă la un deficit bugetar de 7% din PIB.

Întrebat dacă se aşteaptă la creşteri de taxe în 2025, Ionuţ Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal, a spus că da.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici