Dăncilă anunţă care va fi prima ei prioritate legată de mediu, dacă va fi aleasă preşedinte

Viorica Dăncilă a anunţat că, în cazul în care va fi aleasă preşedinte, prima prioritate se va referi la protejarea pădurilor. Prezidenţiabilul PSD a precizat că va cere în CSAT ca autorităţile să oprească "crimele, şantajul şi jaful" şi să ducă la capăt ceea ce "l-a speriat pe Iohannis în 2015".

Urmărește
401 afișări
Imaginea articolului Dăncilă anunţă care va fi prima ei prioritate legată de mediu, dacă va fi aleasă preşedinte

Dăncilă anunţă care va fi prima ei prioritate în materie de mediu, dacă va fi aleasă preşedinte

"Pădurile sunt prima mea prioritate privitoare la mediu, în calitate de Preşedinte al României. Voi cere, de urgenţă, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să acţioneze ferm în această chestiune de securitate naţională, să oblige autorităţile să oprească acum crimele, şantajul şi jaful care are loc sub ochii noştri. Voi avea curajul să duc la capăt ce l-a speriat pe Iohannis în 2015, când a început, cu indolenţa specifică, acest proces. Voi cere, în cadrul şedinţelor de Guvern pe care le voi conduce, să fie dusă la capăt finanţarea corectă şi aducerea tehnologică la zi a Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL), repunerea în funcţionare a aplicaţiei Inspectorul Pădurii şi aducerea la zi, la maxim de transparenţă, a Inventarului Naţional Forestier. Voi susţine, prin mesaje publice şi prin crearea unui grup de lucru coordonat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, crearea şi finanţarea de noi parcuri naturale, precum şi creşterea suprafeţei împădurite", a scris Viorica Dăncilă, miercuri, pe Facebook.

Preşedintele PSD notează că în ultimii cinci ani "am primit de la Cotroceni doar tăcere sau reacţii buimace".

"Am primit în ultimele zile multe întrebări referitoare la poziţia şi planul meu de acţiuni pe mediu. Cred că Preşedintele trebuie să aducă în dezbatere publică tăierile ilegale de păduri, criza climatică, calitatea aerului şi a apei, situaţia gunoaielor care ne îngroapă. O cer copiii ieşiţi în stradă împotriva indiferenţei, o cere societatea civilă care încearcă să oprească drujbele, o cer milioanele de români care pierd, zi de zi, dreptul la natură. Timp de cinci ani, am primit de la Cotroceni doar tăcere sau reacţii buimace. În campanie, domnul Iohannis fuge de întrebările importante, refuză să-şi facă, măcar acum, temele", a mai spus Dăncilă.

Întrebat de ce nu a făcut presiuni publice mai mari asupra fenomenului tăierilor ilegale de păduri în timpul mandatului său şi dacă se exclude dintre autorităţile care ar fi trebuit să intervină, preşedintele Klaus Iohannis, candidat la prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că şeful statului nu are atribuţiile Executivului în acest sens.

"Vom face în continuare nu doar presiuni publice, ci şi politice care vor duce spre o mult mai bună gestionare a fenomenului. În ceea ce priveşte pădurarii, am un profund regret că autorităţile nu au reuşit să prevină aceste situaţii. Din aceste autorităţi mă exclud, preşedintele nu are atribuţii executive în supravegherea anumitor sectoare, acestea revin autorităţilor guvernamentale. Dar nu o să încetez, ba chiar o să accelerez prezenţa mea în spaţiul public pentru a solicita soluţii pe această zonă", a declarat Klaus Iohannis în cadrul dezbaterii organizate de PNL la Biblioteca Centrală Universitară.

Mircea Diaconu, candidat la prezidenţiale în primul tur al alegerilor, a afirmat în timpul campaniei electorale că CSAT ar trebui să intervină şi să ia măsuri împotriva mafiei pădurilor. El a propus un embargo de 10 ani pentru tăieri şi susţine că indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale va pleda pentru acest demers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici