- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.12.2018, 09:28)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Dăncilă, discurs în Parlament despre priorităţile Preşedinţiei Consiliului UE: Vă cer decenţă în limbajul politic. Nu mai e loc de orgolii, interese sau confruntări politice | VIDEO
Premierul Viorica Dăncilă a prezentat miercuri în Parlamentul României forma finală a programului preşedinţiei rotative pe care România o va prelua începând cu 1 ianuarie 2019. Şedinţa plenului comun al celor două camere ale Legislativului a început la ora 14.00.
Urmărește
1554 afișări
Dăncilă, către parlamentari: Nu mai e loc de orgolii, interese sau confruntări politice
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în cadrul discursului susţinut miercuri în plenul reunit al Parlamentului, că odată cu preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România, nu mai trebuie să existe orgolii, interese sau confruntări politice, făcând apel la pace şi consens.
"Preluarea acestui rol este un eveniment extrem de important pe care nu trebuie să îl politizăm în niciun fel. Vor fi multiple provocări, însă trebuie să fim conştienţi că viitorul Europei înseamnă şi viitorul copiilor noştri. Este important să arătăm întregii Europe că România este o ţară demnă să conducă UE, o ţară demnă să contribuie decisiv la viitorul european din care face parte. Eu cred în echililbru şi cooperare. Nu mai este loc de orgolii sau de interese politice sau de confruntări politice. Reiau apelul la pace, la consens. Avem un proiect naţional care impune acest lucru. Indiferent de opiniilor politice, vă rog să vă gândiţi la viitorul comun", a afirmat Viorica Dăncilă, în plenul reunit al Parlamentului, unde a prezentat forma finală a programului Preşedinţiei rotative pe care România o va prelua începând cu 1 ianuarie 2019.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Aceasta a făcut apel la parlamentari să nu mai continue cu mesajele politice care ar putea afecta imaginea României pe plan extern.
"Vă cer reţinerea de la limbaj sau mesaje politice ce ar putea afecta imaginea României. Doar uniţi vom fi mai puternici în demersurile noastre pentru ca românii să beneficieze de aceleaşi drepturi sau să se bucure de aceleaşi drepturi ca restul cetăţenişlor europeni. Vă rog dragi parlamentari să fiţi cetăţeni buni, să reprezentaţi cu mândrie România în Europa. În ceea ce priveşte Guvernul, vă asigur că am privit cu multă seriozitate acest moment istoric pentru ţara naostră. Ne-am pregătit temeinic, fiecare ministru are o agendă pentru perioada Preşedinţiei şi vă asigur că România nu va fi cu nimic mai prejos comparativ cu celelalte state membre", a adăugat premierul.
Dăncilă a vorbit şi despre "coeziunea, ca valoare comună europeană", care va fi motto-ul României în perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE.
"Motto-ul Preşedinţiei Consiliului UE va fi Coeziunea ca valoare comună europeană. Toate acţiunile pe care le vom derula în următoarele şase luni va fi pentru susţinerea şi consolidarea acestui proces de coeziune pe care se sprijină întreaga Uniune Europeană. Trebuie să putem depăşi abordările de tipul statele membre vechi faţă de statele membre noi sau Est versus Vest. Există mai multe dimensiuni ale acestui concept esenţial de coeziune. Vorbim de coeziunea economică dintre statele membre care trebuie să urmărească diminuarea decalajelor economice. Reducerea decalajelor de dezvoltare înseamnă inclusiv creşterea puterii de cumpărare şi pieţe mai atractive pentru dezvoltarea în cadrul UE.
Nu mai trebuie să existe cetăţeni de rangul I şi cetăţeni de rangul II în UE. Trebuie să fie acces egal pentru toţi cetăţenii la resursele UE, astfel încât să consolidăm Uniunea şi viitorul Uniunii Europene. Vorbim şi de coeziune politică prin care înţeleg tratament egal şi standarde pentru toţi care aparţin acestor state membre. Respect îsneamnă aici tratament echitabil, participare reală la deciziile majore şi luarea în considerare a poziţiei exprimate de fiecare stat membru. Respectul nu trebuie să se regăsească doar în tratativele europene, ci şi în dialogul în cadrul statelor membre UE", a conchis şeful Executivului.
Ulterior prezentării programului Preşedinţiei rotative a Consiliului UE pe care România o va prelua din luna ianuarie a anului viitor, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va dezbate şi vota Declaraţia Parlamentului României privind dimensiunea parlamentară a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.
"Am stabilit ca la ora 14.00 să fie invitată doamna premier pentru a prezenta priorităţile la Preşedinţia Consiliului UE", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei de marţi a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vinerea trecută, în debutul şedinţei de Guvern, că va prezenta în Parlament, pe 12 decembrie, programul României pentru perioada în care ţara noastră va deţine Preşedinţia Consiliul Uniunii Europene.
„Împreună cu membrii Guvernului vom continua discuţiile legate de preluare Preşedinţiei, dar şi de exercitarea a acesteia, iar pe data de 12 (decembrie - n.r) voi prezenta în Parlamentul României forma finală a programului preşedinţiei rotative pe care România o va prelua începând cu 1 ianuarie 2019”, a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
România va prelua preşedinţia Consiliul Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019, pentru o perioadă de şase luni.
Migraţia, securitatea şi combaterea discriminării sunt priorităţile României la Preşedinţia Consiliului UE
Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, în plenul reunit al Parlamentului, principalele priorităţi ale României în perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE acestea fiind migraţia, asigurarea securităţii în cadru Uniunii şi combaterea discriminării, rasismului, xenofobiei şi discursului urii.
"Este important să promovăm cooperarea cu statele de origine şi de tranzit. Am convingerea că forma migraţie este combaterea sursei acestui fenomen. Acţiunile UE pe plan mondial trebuie să pornească de la angajamentele comune asumate prin strategia globală de politică externă şi de securitate a UE. România va susţine acţiunile în domeniile politicilor de securitate şi cooperare comună, cu accent pe o analiză coordonată a apărării, fondul european de apărare. Un capitol special va fi dedicat regiunii Mării Negre. O altă temă va fi extindere va fi Balcanii de Vest. Ne vom axa pe implicarea tineretului în gestionarea problemelor din Uniune",a afirmat Viorica Dăncilă, în plenul reunit al Parlamentului, unde a prezentat forma finală a programului Preşedinţiei rotative pe care România o va prelua începând cu 1 ianuarie 2019.
Aceasta a adăugat că printre priorităţile României, în perioada Preşedinţiei Consiliului UE se numără şi combaterea rasismului, xenofobiei, a fenomenului fake news şi a şanselor egale între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte salarizarea.
"Nu în ultimul rând, promovarea intereselor comerciale, prin modernizarea multiculturalismului şi comerţul liber vor reprezenta elementele esenţiale în timpul Preşedinţiei noastre. Cel de-al patrulea pilon e Europa valorilor comune, iar aici mă refer la coeziune prin raportarea permanentă la valorile UE. Doar astfel vom putea combate discriminarea, rasismul, antisemitismul, xenofobia şi discursul urii. Cred că e necesar să stimulăm implicarea tinerilor în cadrul Uniunii, axată pe valori europene. De asemenea, reducerea inegalităţilor sociale, privind asigurarea egalităţii de gen, cum ar fi combaterea diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi. Există o precupare la nivel eruopean pentru combatarea ştirilor false, inclusiv prin dezvoltarea mecanismelor care vizează combaterea dezinformării", a conchis şeful Executivului.
Ulterior prezentării programului Preşedinţiei rotative a Consiliului UE pe care România o va prelua din luna ianuarie a anului viitor, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va dezbate şi vota Declaraţia Parlamentului României privind dimensiunea parlamentară a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:16
Crocodilul care a jucat în celebrul film Crocodile Dundee a murit
-
astăzi, 12:13
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă