Dăncilă susţine OUG anunţată de Toader: Faptul că vrem să o dăm nu împiedică lupta împotriva corupţiei/ Referitor la conflictul dintre Guvern şi Cotroceni: Va continua/ „Nu îmi voi da demisia”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi la Antena 3, faptul că Guvernul vrea să emită OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite, iar acest lucru nu împiedică deloc lupta împotriva corupţiei. Şeful Executivului a reluat ideea că oficialii europeni sunt dezinformaţi şi că va discuta cu aceştia, miercuri şi joi, perioadă în care va fi la Bruxelles. Legat de politică, premierul Viorica Dăncilă a afirmat, marţi la Antena 3, că războiul politic dus în 2018 de preşedintele Klaus Iohannis şi de Opoziţie nu a adus niciun beneficiu ţării, şi aceştia nu au înţeles că este nocivă exportarea disputelor interne la Bruxelles.

Urmărește
10051 afișări
Imaginea articolului Dăncilă susţine OUG anunţată de Toader: Faptul că vrem să o dăm nu împiedică lupta împotriva corupţiei/ Referitor la conflictul dintre Guvern şi Cotroceni: Va continua/ „Nu îmi voi da demisia”

Dăncilă: Ţara nu poate fi ajutată cu un război român contra român. Nu îmi voi da demisia

„Ţara nu poate fi ajutată cu un război român contra român, pentru că în 2018 acest lucru s-a întâmplat. A fost o bătălie care nu s-a bazat pe lucruri logice, ci doar din considerente ilogice sau pornid de la campania electorală. Cred că niciodată un premier nu a fost mai atacat şi nu s-a încercat de atâtea ori ca activitatea guvernamentală să fie împiedicată să îşi atingă obiectivele.

Eu cred că anul 2018 putea fi un an mai bun dacă există consens, dacă se înţelegea că dincolo de război mai importantă e ţara şi acest război să nu îl exportăm la Bruxelles. Din păcate, în 2018 s-a întâmplat acest lucru. Mai mult, aţi vorbit despre Israel, despre acea plângere penală care a adus România într-un con de umbră”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi la Antena 3, întrebată de atacurile şefului statului Klaus Iohannis şi ale liderilor Opoziţiei.

Întrebată dacă aceste lucruri au avut avut vreun efect psihic sau dacă au debusolat-o, premierul a răspuns: „În acel moment nu m-am gândit la mine. Ştiam că e o acuzaţie nefondată, dar m-am gândit la modul în care va fi privită România şi mă gândeam ca partenerii noaştri strategici să nu fie influenţaţi de această abordare.

Ştiam că voi ţine mereu cu România şi că nu aş fi în stare niciodată să îmi trădez propria ţară. Dar acest lucru a arătat neputinţa unor oameni, caracterul unor oameni, care îşi spun lideri de partid şi care au acţionat prin plângeri penale, prin jigniri. Poporul român e onest şi poate face diferenţa între bine şi rău. Eu cred că este un prejudiciu imens adus României”, a explicat şeful Executivului.

Aceasta a adăugat că nu ar fi putut niciodată să îşi dea demisia pentru că nu ar fi putut să dezamăgească oamenii care au crezut în ea.

„Niciodată, nu puteam să dezamăgesc oamenii, pe cei care au crezut în mine, nu puteam să dezămăgesc colegele şi colegii şi nu puteam să dezamăgesc femeile din România că un premier imediat va ceda şi îşi va da demisia, la o acuzaţie nefondată. Acest lucru m-a făcut să am mai multă încredere în mine. Dacă la început am fost nedumerită de această abordare, acum am mai mult încredere, în mine în echipa mea, şi în niciun caz nu îmi voi da demisia”, a conchis Dăncilă.

Dăncilă: Faptul că vrem să dăm această OUG nu împiedică cu nimic lupta împotriva corupţiei

Premierul a declarat, marţi la Antena 3, că faptul că Guvernul vrea să emită OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite nu împiedică deloc lupta împotriva corupţiei. Dăncilă crede că oficialii europeni sunt dezinformaţi şi că va discuta cu aceştia, miercuri şi joi ,perioadă în care va fi la Bruxelles.

„Am discutat cu ministrul Justiţiei despre această OUG care dă posibilitatea unui proces corect. Cred că dincolo de faptul că vorbim de statul de drept, despre justiţie, trebuie să vorbim şi despre aceste drepturi ale acestor oameni. Trebuie să vedem cum putem îndrepta aceste lucruri. Trebuie să dăm şi acestor oameni o şansă. Am văzut declaraţiile de la Bruxelles. Am văzut că se vorbea despre amnistie. Noi vorbeam despre completele de 5, ceea ce întăreşte încă o dată ce am spus şi anume faptul că e foarte multă dezinformare în PE. Am să vorbesc la Bruxelles. Nu ştiu dacă vor lua în considerare.

Mi-a rămas în minte ceea ce a spus preşedintele CE, Jean-Claude Juncker care a spus că niciodată nu se va abate de la respectarea statului de drept, a luptei împotriva corupţiei. Unde sunt drepturile celor care au fost condamnaţi cu completuri de judecată care nu sunt legale? Statul de drept. Într-un stat de drept toată lumea se aşteaptă la un stat echitabil. Faptul că vrem să dăm această OUG nu împiedică cu nimic lupta împotriva corupţiei. Eu cred că d ă posiblitatea celor condamnaţi oportunitatea să îşi dovedească nevinovăţia în faţa unor complete corecte”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi seară la Antena 3.

Reacţia premierului vine în contextul în care Tudorel Toader a anunţat, duminică, că ministerul Justiţiei a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Acesta a mai spus că cel mai probabil varianta OUG va fi aleasă şi în cazul doarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, dar în acest caz aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.

De asemenea, precizări au fost făcute şi luni de către ministrul Justiţiei cu privire la subiect. Acesta a spus că în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, că vor fi revizuite toate soluţiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar şi cele în care au fost pronunţate soluţii de achitare. Contestaţia în anulare în privinţa achitărilor poate fi făcută de procuror.

Comisia Europeană a transmis, referitor la OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite anunţată de Tudorel Toader, că monitorizează discuţiile, subliniind că e important ca România „să revină la parcursul combaterii corupţiei, să asigure o justiţie independentă”.

Reacţia premierului la declaraţia şefului statului privind Ordonanţa anunţată de Toader

Premierul a declarat că afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis potrivit cărora OUG anunţată de Tudorel Toader pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite este neconstituţională, nu este un lucru benefic pentru români.

„Am văzut declaraţii preşedintelui de azi (marţi - n.r.) legate de OUG anunţată de Tudorel Toader. Nu cred că e un lucru benefic pentru români”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi la Antena 3.

CITEŞTE ŞI: Premierul, despre ceremonia de la Ateneu: A fost un eveniment reuşit. E bine că a venit preşedintele/ Mesajul transmis liderilor din opoziţie care nu au participat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Germania, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader ar trebui să renunţe la emiterea unei OUG pentru rejudecarea proceselor, întrucât „chestiunea este cras neconstituţională” şi că o lege nu poate să acţioneze retroactiv. Şeful statului îşi exprimă speranţa că ministrul Justiţiei va renunţa la emiterea unui astfel de demers care „nu este posibil”.

Despre conflictul dintre Guvern şi Cotroceni: Acest război va continua

Dăncilă a spus că nu crede că va înceta războiul preşedintelui Klaus Iohannis cu Guvernul, mai ales că este un an electoral, adăugând că refuzul şefului statului de numire a miniştrilor Dezvoltării şi Transporturilor a fost din nou neargumentat.

„Uitaţi-vă la cele două portofolii, Transporturi si Dezvoltare. Efectiv trimitem solicitări, acte, ni se cer alte acte, trimitem. Răspunsul din nou este neargumentat. Este clar că acest război va continua,mai ales că suntem în an electoral. Preşedintele e în campanie electorală şi dincolo de ceea ce e bine în această perioadă, să ţinem presedinţia Consiliului UE, cred că mai mult contează campania electorală, modul în care se raportează din punct de vedere al alegătorilor domniei sale. Nu cred că vom reuşi să ajungem la un consens”, a declarat Viorica Dăncilă, marţi seară la Antena 3.

Şeful Executivului i-a trimis o nouă scrisoare lui Klaus Iohannis în care i-a cerut să-i numească la Dezvoltare şi Transporturi pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, afirmând că ea beneficiază de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din guvern. Aceasta i-a mai spus şefului statului „insistenţa” sa de a comunica în scris „duce în derizoriu” prerogativele şi raporturile constituţionale.

Viorica Dăncilă a reiterat, în final, solicitarea de emitere a decretelor pentru numirea Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, săptămâna trecută, premierului o scrisoare în care explică de ce a refuzat numirile, precizând că documentaţia care însoţeşte propunerile de numire a Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici la Dezvoltare şi Transporturi este incompletă. Acesta a susţinut că documentaţia e incompletă, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situaţia judiciară a unei persoane.

În acest context, secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu a anunţat că va sesiza CCR această situaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici