Dăncilă: România este pe drumul cel bun. Avansul economic este sustenabil

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că România este pe drumul cel bun din punct de vedere al dezvoltării economiei. Premierul a precizat care sunt scenariile care arată perioada de timp în care ţara noastră ar putea ajunge la o masă critică de convergenţă reală.

Urmărește
499 afișări
Imaginea articolului Dăncilă: România este pe drumul cel bun. Avansul economic este sustenabil

Dăncilă: România este pe drumul cel bun. Avansul economic este sustenabil

„Guvernul îşi înţelege responsabilitatea de a pregăti România pentru trecerea la moneda euro, prin creşterea competitivităţii şi consolidarea avansului bun al economiei. Am generat creştere economică prin măsurile de stimulare, menţinem acest ritm şi continuăm să acţionăm pentru reducerea decalajelor de dezvoltare ale României faţă de celelalte state din UE. Conform Programului de guvernare ne-am propus depăşirea în 2021 a pragului de 70% din media UE privind PIB-ul pe locuitor la puterea de cumpărare standard. Este semnificativ faptul că la creşterea economică înregistrată anul trecut o contribuţie importantă, de aproape 54%, o au industria, agricultura, comunicaţiile şi serviciile IT. De asemenea, structura exporturilor este dominată în proporţie de circa 50% de grupa maşini şi echipamente de transport, produse cu valoare adăugată ridicată, care în anul 2018 au totalizat 32,1 miliarde euro, în creştere cu 10,4% faţă de anul precedent. Aceste date reprezintă dovada că România este pe drumul cel bun şi că avansul economic este sustenabil”, a declarat Viorica Dăncilă, la evenimentul de prezentare a Raportului de fundamentare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro.

Ea a adăugat că Guvernul a luat toate măsurile necesare pentru pregătirea României la aderarea la zona euro şi a precizat care sunt cele trei scenarii care arată perioada de timp în care România ar putea ajunge la o masă critică de cinvergenţă reală.

„Sunt luate în calcul trei scenarii care arată perioada de timp în care România ar putea ajunge la o masă critică de convergenţă reală (PIB/locuitor raportat la puterea de cumpărare standard) de 70%, 75%, respectiv 80%, în raport cu media Zonei Euro, în funcţie de două rate medii anuale de creştere: o rată de creştere de 4%, plecând de la media ratelor de creştere a Produsului Intern Brut din perioada 2000-2017 şi o rată mai optimistă, de 5%, plecând de la ipoteza că România îşi va îmbunătăţi contribuţia factorilor de producţie la creşterea potenţială şi va continua implementarea unor reforme structurale favorabile creşterii economice”, a mai spus Dăncilă.

Premierul a felicitat Academia Română pentru prezentarea Raportul de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro.

„Apreciez, totodată, implicarea mediului academic în efortul de echipă reprezentat de elaborarea acestor documente, împreună cu Banca Naţională a României, instituţii ale statului, partide politice, sindicate, patronate, ONG-uri. De asemenea, doresc să mulţumesc celor trei coordonatori ştiinţifici: profesor universitar doctor Aura Socol, academician Daniel Dăianu, profesor universitar doctor Ion Ghizdeanu, pentru implicarea în activitatea intensă de coordonare şi corelare a contribuţiilor experţilor şi a opiniilor membrilor Comisiei Naţionale. Închei prin a sublinia determinarea Guvernului de a acţiona pentru implementarea măsurilor de modernizare a economiei şi de îmbunătăţire semnificativă a convergenţei cu economiile dezvoltate din Uniunea Europeană, astfel încât intrarea în Zona Euro să aducă beneficii tuturor românilor. Vă felicit încă o dată pentru munca depusă, pentru rezultatele depuse şi am fost onorată să particip în această comisie, alături de domnul Aurel Pop, de domnul Mugur Isărescu, domnul Daniel Dăianu, şi toţi ceilalţi membri ai comisiei”, a conchis Dăncilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici