- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.12.2015, 16:03)
- Alexandru Moise
Dâncu: Cererile de informaţii făcute în baza Legii 544 sunt tratate discreţionar, uneori intenţionat
Rapoartele de monitorizare pe Legea 544 arată că sunt probleme "foarte grave" de transparenţă, liberul acces la informaţie este făcut de foarte multe ori "discreţionar" şi uneori accesul la informaţiile de interes public este îngreunat intenţionat, a spus, sâmbătă, vicepremierul Vasile Dâncu.
Urmărește
602 afișări
Dâncu: Cererile de informaţii făcute în baza Legii 544 sunt tratate discreţionar, uneori intenţionat (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Vicepremierul a făcut această afirmaţie în contextul în care prezenta iniţiativa Executivului de reformare şi eficientizare a administraţiei publice, iar dintre obiectivele pe care guvernul şi le-a propus, Dâncu a enumerat debirocratizarea, monitorizarea şi transparentizarea administraţiei.
"În ultimii ani, s-a produs o dezinstituţionalizare în ceea ce priveşte transparenţa şi accesul liber la informaţiile de interes public. Eu sunt cel care am iniţiat acum 13, 14 ani această lege şi am văzut fazele succesive în care s-a pierdut din concretenţa acestei legi. M-am uitat pe câteva rapoarte de monitorizare şi am observat că acum avem foarte grave probleme de transparenţă. Sunt lucruri care sunt legate de faptul că majoritatea instutuţiilor publice nu mai prezintă un raport la sfârşitul anului, site-urile nu mai prezintă informaţiile obligatorii(...), tratamentul cererilor de transparenţă şi liberul acces la informaţie este făcut discreţionar de foarte multe ori şi făcut uneori intenţionat în aşa fel încât să îngreuneze accesul la informaţiile de interes public", a declarat vicepremierul Dâncu.
Vasile Dîncu s-a referit şi la confuzia care se face, în opinia sa "deliberat", între Legea 544/2001 privind accesul liber la informaţiile publice şi Ordonanţa 27/2002, Legea petiţiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
"De foarte multe ori, mai ales când presa cere câte-o informaţie, în 63% din cazuri - am văzut un raport al Guvernului de monitorizare pe această lege - observăm că se întâmplă să fie tratată ca Legea petiţiilor, care durează mai mult(primirea răspunsului-n.r.), are un alt regim", a spus Dâncu.
El a anunţat că actualul guvern încearcă să se ocupe mult mai îndeaproape de nevoia de transparenţă decizională, amintind totodată că s-a înfiinţat şi un minister dedicat acestui scop.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe