Dâncu: Cererile de informaţii făcute în baza Legii 544 sunt tratate discreţionar, uneori intenţionat

Rapoartele de monitorizare pe Legea 544 arată că sunt probleme "foarte grave" de transparenţă, liberul acces la informaţie este făcut de foarte multe ori "discreţionar" şi uneori accesul la informaţiile de interes public este îngreunat intenţionat, a spus, sâmbătă, vicepremierul Vasile Dâncu.

Urmărește
602 afișări
Imaginea articolului Dâncu: Cererile de informaţii făcute în baza Legii 544 sunt tratate discreţionar, uneori intenţionat

Dâncu: Cererile de informaţii făcute în baza Legii 544 sunt tratate discreţionar, uneori intenţionat (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Vicepremierul a făcut această afirmaţie în contextul în care prezenta iniţiativa Executivului de reformare şi eficientizare a administraţiei publice, iar dintre obiectivele pe care guvernul şi le-a propus, Dâncu a enumerat debirocratizarea, monitorizarea şi transparentizarea administraţiei.

"În ultimii ani, s-a produs o dezinstituţionalizare în ceea ce priveşte transparenţa şi accesul liber la informaţiile de interes public. Eu sunt cel care am iniţiat acum 13, 14 ani această lege şi am văzut fazele succesive în care s-a pierdut din concretenţa acestei legi. M-am uitat pe câteva rapoarte de monitorizare şi am observat că acum avem foarte grave probleme de transparenţă. Sunt lucruri care sunt legate de faptul că majoritatea instutuţiilor publice nu mai prezintă un raport la sfârşitul anului, site-urile nu mai prezintă informaţiile obligatorii(...), tratamentul cererilor de transparenţă şi liberul acces la informaţie este făcut discreţionar de foarte multe ori şi făcut uneori intenţionat în aşa fel încât să îngreuneze accesul la informaţiile de interes public", a declarat vicepremierul Dâncu.

Vasile Dîncu s-a referit şi la confuzia care se face, în opinia sa "deliberat", între Legea 544/2001 privind accesul liber la informaţiile publice şi Ordonanţa 27/2002, Legea petiţiilor.

"De foarte multe ori, mai ales când presa cere câte-o informaţie, în 63% din cazuri - am văzut un raport al Guvernului de monitorizare pe această lege - observăm că se întâmplă să fie tratată ca Legea petiţiilor, care durează mai mult(primirea răspunsului-n.r.), are un alt regim", a spus Dâncu.

El a anunţat că actualul guvern încearcă să se ocupe mult mai îndeaproape de nevoia de transparenţă decizională, amintind totodată că s-a înfiinţat şi un minister dedicat acestui scop.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici