Dâncu: Vom constitui un grup interministerial pentru reforma statului şi modernizarea administraţiei

Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat, sâmbătă, că guvernul vrea constituirea unui grup interministerial pentru reforma statului şi modernizarea administraţiei publice, precizând că va fi un grup de consultare, care va lucra "la dialogul social dintre ministere, zona sindicală şi zona patronatelor".

Urmărește
1141 afișări
Imaginea articolului Dâncu: Vom constitui un grup interministerial pentru reforma statului şi modernizarea administraţiei

Dâncu: Vom constitui un grup interministerial pentru reforma statului şi modernizarea administraţiei

"Ideea de bază a fost constituirea încă din acest moment a unui grup interministerial pentru reforma statului şi modernizarea administraţiei, un grup care să lucreze în continuare la câteva din proiectele noastre esenţiale care vizează reforma statului. (...) Vom costrui o echipă care va lucra la dialogul organizat, un fel de grup de consultare, care va lucra la dialogul social dintre ministere şi zona sindicală, zona patronatelor şi alte zone care înseamnă dialogul social şi construim acum o platformă împreună cu ministerul Dialogului Civic, o platformă care priveşte transparenţa şi dezbaterea publică", a declarat, sâmbătă, la Palatul Victoria, vicepremierul Dâncu.

El a adăugat că au fost definiţi şase piloni privind redefinirea rolului statului, adăugând că administrarea treburilor publice trebuie să fie trimisă cât mai aproape de cetăţean.

"Este foarte clar că trebuie să găsim o concepţie unitară în a vedea ce face statul, pornind de la administraţia centrală şi administraţia locală. În acest moment noi am observat că există mai multe discuţii despre stat. Ideea cea mai nouă este aceea că, dacă vorbim despre administraţia centrală ca şi nucleu al statului, atunci este clar că trebuie să definim care sunt funcţiile administraţiei centrale a guvernului şi a administraţiei din jurul guvernului. Am definit ca opţiune strategică faptul că vorbim despre funcţia de strategie, funcţia de politici şi încă două funcţii: reglementare şi supervizare. În principiu, administrarea treburilor publice trebuie să fie trimisă cât mai aproape de cetăţean, asta înseamnă nivelul regional, asta înseamnă nivelul local de administraţie. Trebuie să operaţionalizăm mult mai bine principiul solidarităţii şi să creăm mecanisme de compensare şi redistribuire, fără a încuraja dependenţa de centru", a spus vicepremierul.

Dâncu a amintit că există deja un program de modernizare a administraţie publice negociat cu Comisia Europeană, "lucrat în spaţiul public", dar la care trebuiesc adăugate mai multe elemente noi.

"Este un document asumat, îl vom propune partenerilor noştri, Comisiei Europene, o updatare a acestui document care să conţină elemente de amendare şi de completare a acestei strategii. Este o strategie care a fost lucrată în spaţiul public, are multe elemente moderne, are elemente care efectiv ţin de modernizarea administraţiei. Noi am început o analiză a cestui document şi vom propune şi vom negocia cu partenerii noştri updatarea lui în câteva puncte esenţiale", a punctat vicepremierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici