Dâncu: Zvonurile despre plecarea la PDL, lansate de ţucălarii de la conducerea PSD

Fostul vicepreşedinte social-democrat Vasile Dâncu a declarat, într-un interviu acordat pe 3 iulie Revistei 22, că zvonurile referitoare la plecarea celor din grupul de la Cluj către PDL sunt lansate de "ţucălarii" din conducerea PSD şi sunt jignitoare.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Dâncu: Zvonurile despre plecarea la PDL, lansate de ţucălarii de la conducerea PSD

Dâncu: Zvonurile despre plecarea la PDL, lansate de ţucălarii de la conducerea PSD (Imagine: Mediafax Foto)

Interviul a fost postat, marţi, de Vasile Dâncu, pe propriul site.

Întrebat dacă el, alături de ceilalţi componenţi ai grupului de la Cluj, vor trece, aşa cum s-a speculat, la PDL, Dâncu a răspuns că aceste zvonuri "jignitoare" sunt lansate de "ţucălarii de la conducerea" PSD.

"Astea sunt zvonuri lansate de ţucălarii de la conducerea partidului nostru, care încearcă să le facă pe plac şefilor. Asta este o jignire care ni se aduce nouă. Din acest punct de vedere, vreau să vă spun că adversarii ne respectă mai mult decât colegii noştri, câteodată. Nu avem cum să umblăm cu traista-n băţ dintr-un partid în altul. Ceea ce vrem noi este ca partidul în care suntem acum să se modernizeze şi să-şi asume destinul României, dar să-şi asume şi destinul Transilvaniei, în acelaşi timp", a spus Dâncu.

El a subliniat că nu va pleca din PSD, dar ar putea fi alungat din acest partid.

"Nu plec din PSD, dar aş putea fi alungat din PSD. Se spune de multă vreme că vreau să plec. Mai mult, au încercat să mi se pună tot felul de etichete negative că plec la un partid sau la altul. Eu nu mi-am pus niciodată problema să plec din partid decât dacă mă las de politică. Nu sunt imbecil, ca atunci când scap dintr-o cazarmă să fug repede într-o alta. Asta ar fi o mare tâmpenie. Pe de altă parte, nu avem ce face, destinele ţărilor sunt legate încă de viaţa partidelor, orice am spune noi", a spus Dâncu.

Întrebat dacă este împotriva unei alianţe PSD - PNL şi a ideii unui guvern de coaliţie format din cele două partide, Dâncu a răspuns că unele proiecte comunitare de la Cluj au fost făcute "deocamdată numai cu PNL", precizând că asta dovedeşte că s-a putut colabora cu liberalii.

"Tăriceanu îmi pare un prim-ministru serios şi sunt prieten cu mai mulţi oameni din echipa guvernamentală. Dincolo de prietenia sau de simpatiile noastre personale, suntem constrânşi în politică să fim pragmatici. Noi suntem în opoziţie. Opoziţia este împotriva guvernului oriunde, aceasta este definiţia opoziţiei politice, să le apere interesele oamenilor faţă de guvern. Or, noi am rămas într-o ambiguitate", a spus Dâncu.

El a precizat însă că a participat la o întâlnire cu PNL, în care "se negociau diferite probleme ale unor proiecte de legi", unde liberalii au dovedit dispreţ şi au refuzat să colaboreze pe motiv că electoratul acestei formaţiuni "nu îi suportă" pe social-democraţi.

"Sigur că se poate gândi un proiect, un contract politic, cum se întâmplă în stânga şi în dreapta, în Germania, Austria şi în alte locuri, dar aici am o suspiciune, pentru că ani de zile – şi eu îi înţeleg pe prietenii noştri liberali – identitatea lor în spaţiul public a avut ca pilon principal anticomunismul, antiiliescianismul, antipesedismul şi, din dorinţa lor de a-şi păstra puterea – sper să greşesc –, cred că vor face toate eforturile ca în toamnă, după ce vom fi trecut peste această perioadă de opoziţie în care noi nu facem opoziţie, tare mi-e teamă că vor reface Alianţa D.A.", a spus Dâncu.

Întrebat dacă ia în serios posibilitatea refacerii Alianţei D.A., fostul vicepreşedinte PSD a spus că "este şi acesta un scenariu posibil pe care nu putem să-l lăsăm deoparte".

În opinia fostului euroobservator, redeschiderea conflictului în PSD cu doar câteva luni înaintea alegerilor generale este o mare greşeală a conducerii centrale, "care s-ar putea să aibă consecinţe pentru toamnă".

Potrivit lui Dâncu, "a fost vorba de o poliţă plătită celor care au militat pentru reformă şi modernitate la Congresele trecute, în care Mircea Geoană a câştigat" şi despre "o revanşă pe care Ion Iliescu o visa".

"Modul cum a fost trimis Orban în afara conducerii este un reflex, seamănă cu ce s-a întâmplat şi la PSD. Poate că această coaliţie tăcută care există între PNL şi PSD a găsit aceleaşi soluţii. În orice caz, asta cred că afectează foarte grav capitalul simbolic al partidului. Dar până la urmă, miza tuturor acestor mişcări de pe scena politică este dată de fixarea celor două partide, PSD şi PNL, pe un aliniament anti-Băsescu, cu proiectul clar de a guverna împreună. Traian Băsescu este folosit, mai degrabă, ca un pretext pentru unele partide de a face un fel de surogat de politică de opoziţie. Cred că noi ar fi trebuit să facem un program alternativă şi la Băsescu, şi la Tăriceanu", a spus social-democratul.

Vasile Dâncu şi-a anunţat, marţi, demisia din toate funcţiile deţinute în PSD. Anunţuri similare au făcut şi Ioan Rus şi Vasile Puşcaş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici