Video Daniel Barbu, un liberal care nu se teme să ceară ajutorul statului: „Nu voi da bani pentru Catedrala Mântuirii” - VIDEO

Deşi este activ în politică de mulţi ani, profesorul Daniel Barbu face o figură aparte. O oarecare inadecvare, un pic de stinghereală şi tentaţia de a răspunde onest unor întrebări de care un politician de carieră ştie sau încearcă să se ferească fac din candidatul ALDE pentru primăria Bucureştiului un personaj mai degrabă curios în peisajul acestor alegeri, notează Teodor Tiţă pentru Gândul.info.

Urmărește
1977 afișări

De ce candidează? Pentru că are promisiuni restante de la ultima candidatură. Crede că o să câştige? E neclar.

Nu vorbeşte cu pasiune, recunoaşte că habar nu are de chestiuni mai tehnice – “nu mă pricep personal la managementul spitalelor”, dar e gata oricând să argumenteze diferenţe ideologice. Diferenţa dintre ALDE şi PNL, de exemplu.

Totuşi, când e întrebat despre prioritatea numărul unu a Primăriei, are un răspuns surprinzător de exact şi ne-demagogic: fuziunea ELCEN - RADET. Daniel Barbu este un liberal care nu se teme să ceară ajutorul statului în această problemă.

Pentru cineva care încearcă să obţină voturi, Daniel Barbu pare să fie insensibil la diversele zone de influenţă şi putere din societate. La întrebarea ”Veţi da bani de la buget pentru Catedrala Mântuirii Neamului?”, candidatul ALDE răspunde neechivoc: “Simplu şi scurt, nu.”

Pentru Bucureşti, profesorul Barbu ar vrea să introducă o cultură a consultării şi ar cam renunţa la blocuri. Bucureştiul ideal al primarului ALDE este un oraş în care oamenii îşi recapătă un simţ al comunităţii.

Sunt lucruri care îl deranjează? Sunt. Daniel Barbu deplânge “cultura asta a plângerii penale, a denunţului, a suspiciunii, cum te supără cineva te duci şi faci o plângere la Poliţie, la Procuratură, la orice…”. Ar vrea să o schimbe şi începe cu sine, amintind că nu a depus plângere acum câţiva ani când a fost victima unei agresiuni în timpul unor demonstraţii împotriva proiectului Roşia Montană.

Interviul integral:

Domnule Daniel Barbu, sunteţi profesor, publicist public şi, mai nou, candidat la Primăria Capitalei. De ce ar vrea cineva cu profilul dumneavoastră să se înscrie într-o astfel de cursă?  Aş vrea să ţinem cont aici că mai toţi primarii Capitalei sunt în diverse faze ale procesului penal în timp ce vorbim.

Sunt două motive, unul care este foarte, foarte personal şi celălalt, evident, politic. Primul motiv, cel personal, este următorul: când, în 2010, sunt aproape patru ani, am făcut campanie electorală pentru Senatul României, am fost atunci candidat din partea USL şi sunt în prezent senator, cetăţenii mi-au acordat atunci încrederea. Aveam în mână, sigur era ghidul meu şi ceea ce urma să le spun cetăţenilor, aveam în mână programul USL şi acolo era o prevedere care mie mi s-a părut foarte importantă. Nu o imaginasem eu, dar o susţineam, privitoare la programele de după şcoală. Urma ca ele să fie generalizate, cel puţin pentru ciclul primar, cu alte cuvinte urma ca toţi copiii României, până în clasa a patra urma să fie ţinuţi în şcoală ca program educativ, până seara, cu o masă caldă la prânz. Acest lucru nu s-a petrecut, numai că eu, personal, în calitate de candidat, m-am uitat în ochii acestor tinere doamne şi le-am spus că voi face acest lucru pentru ele. Nu am reuşit să-l fac, din motive, aşa cum se spune, independente de voinţa mea, dar în acelaşi timp a fost un angajament pe care eu mi l-am asumat. M-am gândit că în calitate de Primar General, aş putea coordona cele şase primării. Sigur, ele sunt responsabile pentru sistemul şcolar din Capitală. Resursele pot fi puse împreună, cele ale sectoarelor, cele ale Primăriei Generale, pentru a realiza fie şi numai la nivelul Capitalei acest program.

Citeşte continuarea pe Gândul.info.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici