- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.04.2019, 11:00)
- Alexandru Costea
Daniel Barbu, urmărit penal în dosarul lui Mircea Drăghici (PSD): Nu am stopat niciun fel de control/ Ce spune despre retragerea candidaturii
Daniel Barbu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că, pe durata mandatului său la şefia AEP nu a stopat sau blocat în niciun fel controlul la niciun partid politic, precizând că AEP a decis să se adreseze Curţii de Conturi pentru a desfăşura un control simultan.
Urmărește
734 afișări
Daniel Barbu: Nu am stopat sau blocat niciun fel de control la niciunul dintre partidele politice
„Astăzi (joi - n.r.) aş vrea să vă vorbesc despre fapte, aşa cum au fost evocate ieri într-un comunicat al DNA şi aşa cum eu le voi putea aduce cu probe şi mărturii în faţa dvs şi pe parcursul săptămânilor care urmează în faţa autorităţilor interesate.
Sigur toată declaraţi poate fi rezumată la o simplă propoziţie şi anume nu am stopat, oprit, blocat, niciun fel de control, la niciunul din partidele politice pe durata mandatului meu ca preşedinte al AEP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Un vechi principiu de drept roman spune că trebuie ascultată şi cealaltă parte pentru ca faptele să fie stabilite cu certitudine. Ieri (miercuri - n.r.), DNA a făcut publică propria interpretare a câtorva fapte ce se presupune că s-au întâmplat în mandatul meu de preşedinte al AEP. Iată astăzi (joi - n.r.) ceea ce eu ştiu şi pot proba cu mărturii şi documente despre aceste fapte”, a afirmat Daniel Barbu, joi într-o conferinţă de presă.
Acesta a adăugat că în perioada cât a fost preşedinte AEP nu a dat dispoziţii nici pentru începerea, nici pentru încetarea verificărilor veniturilor şi chetuielilor partidelor.
„Nu s-ar fi dispus verificări anuale ale veniturilor şi cheltuielilor partidelor. Potrivit Legii 334/2006, planul de control şi programarea controalelor se face în mod autonom de către Departamentul de Control al Finanţării al AEP. În timpul mandatului meu, nu am dat dispoziţii nici de începere, nici de încetare a verificărilor. Astfel de măsuri se iau exclusiv prin ordin de serviciu semnat de directorul general al Departamentului.
S-ar fi stopat unele controale aflate în curs. DNA admite, prin urmare, că unele controale au fost totuşi iniţiate, în speţă în noiembrie 2018 la PSD, dar şi la alte partide. Evident, prin ordin de serviciu al directorului general al Departamentului de Control. Am solicitat atunci Curţii de Conturi să se alăture activităţii de control desfăşurată de AEP, deoarece, potrivit legii 334, nu numai că ambele instituţii sunt abilitate să controleze utilizarea subvenţiilor publice de către partide, dar legiuitorul a prevăzut expressis verbis ca, controalele celor două instituţii să se desfăşoare simultan. În ianuarie, Curtea de Conturi ne-a informat că şi-a programat controlul începând cu luna august a acestui an. Pentru a nu părea că pledez pro domo, reconstitui următorul fapt cu ajutorul actualului preşedinte al AEP, pe atunci secretar general”, a explicat Barbu.
El a mai spus că au fost afirmaţii potrivit cărora a solicitat suspendarea controlului şi reluarea acestuia odată cu cel al Curţii de Conturi în data de 16 august, adăugând că reluarea controlului a fost reprogramată de fapt pentru 1 martie.
„Iată ce a declarat acesta ieri (24.04.2019) presei: „La propunerea Departamentului de Control al finanţării partidelor, la momentul respectiv, [condus de] domnul director Costreie, a fost notificat PSD şi s-a dispus prin preşedinte suspendarea controlului şi reluarea acestuia împreună cu Curtea de Conturi în 26 august”. Adaug că această decizie de reprogramare, nu de stopare a controlului, a fost propusă şi argumentată legal şi de Direcţia juridică a AEP. Nu se susţine şi nu este real aşadar faptul evocat de DNA: „Suspectul ar fi dispus în mod discreţionar oprirea controalelor”. Nu am dat vreodată o asemenea dispoziţie. În plus, nici unul din actele emise de mine ca preşedinte nu a avut un caracter discreţionar. Am lucrat mereu prin consultare şi consens, întotdeauna cu avizul de legalitate al direcţiei competente. Controlul nu a fost stopat ori oprit, ci reprogramat simultan cu cel al Curţii de Conturi, pe baza punctelor de vedere formulate de Direcţia juridică şi de Departamentul de Control”, a explicat Daniel Barbu.
„Deşi a luat cunoştinţă prin angajaţii AEP de unele nereguli cu referire la utilizarea subvenţiilor, nu ar fi fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajaţi de a se relua controalele suspendate. Mi s-a adus la cunoştinţă într-adevăr o notă preliminară de control a jumătate din membrii echipei de control de la PSD în care erau enumerate unele nereguli. Menţionez că ceilalţi membri ai echipei nu au subscris aceste note preliminare şi parţiale. Este adevărat, de asemenea, că domnul Toma Costreie, acesta fiind „unul dintre angajaţii” evocaţi de DNA, mi-a solicitat insistent în ultimele zile ale mandatului meu reluarea controlului. La propunerea lui, am convocat pe 24 februarie o reuniune de lucru cu cei doi vicepreşedinţi, secretarul general, directorul Compartimentului legislativ, directorul Direcţiei juridice şi, fireşte, directorul general al Departamentului de control”, a completat Barbu.
El a precizat că în adresa pe care a semnat-o a menţionat un fapt nou survenit în raport şi anume cererea primită de AEP de la DNA la jumătatea lunii februarie în care procurorii cererea documente privitoare la controlul de la PSD.
„Au fost luate atunci în unanimitate şi fără ca cineva să fie ridicat obiecţii ori formulat rezerve următoarele hotărâri: a) AEP să se adreseze din nou Curţii de Conturi cu solicitarea ca ambele instituţii să-şi desfăşoare simultan controlul începând cu 1 martie. În adresa pe care am semnat-o şi trimis-o imediat am menţionat un fapt nou survenit în raport cu corespondenţa anterioară, şi anume, cererea primită de AEP de la DNA la jumătatea lunii februarie, în care se solicitau documente privitoare la controlul de la PSD. Am arătat Curţii de Conturi că această cerere ne obligă să devansăm data controlului şi să-l reluăm fără întârziere. b) AEP să anexeze în adresa de răspuns către DNA, pe lângă documentele solicitate, şi nota preliminară de control semnată de unii membri ai echipei de control de la PSD în care erau semnalate iregularităţi”, a declarat Barbu.
Prin urmare, toate acţiunile sale ca preşedinte al AEP au fost legale.
„Consider aşadar că, restituite cu maximă corectitudine şi sprijinite pe probe şi mărturii, faptele la care se referă parţial şi cu unele inexactităţi comunicatul DNA evidenţiază, în realitate, că toate acţiunile mele ca preşedinte al AEP au fost caracterizate de legalitate şi de diligenţă şi s-au bizuit fără excepţie pe opinia şi avizul direcţiilor, compartimentelor şi departamentelor din subordine”, a conchis Barbu.
Barbu, despre retragerea candidaturii: Mi-a trecut prin minte, dar legea nu permite să mă mai retrag
Daniel Barbu, candidat pe a doua poziţie din partea ALDE la europarlamentare, a declarat că s-a gândit îşi retragă candidatura, în contextul punerii sub urmărire penală de către DNA, însă legea nu permite acest lucru în momentul de faţă.
„Asta nu am cum să ştiu nu sunt profet (afectarea şanselor ALDE la europarlamentare - n.r.). Eu sper ca partidul să nu sufere şi şansele sale să nu fie diminuate. În clipa de faţă legea nu îmi permite să mă mai retrag de pe liste în acest moment. Mi-a trecut prin minte, tocmai ca să nu aduc niciun fel de atingere şanselor partidului, care potrivit celor mai multe sondaje sunt evidente”, a afirmat Daniel Barbu, joi, într-o conferinţă de presă.
Întrebat dacă are în vedere să se retragă după ce obţine mandatul de eurodeputat, acesta a răspuns: „Nu, mandatul, dacă îmi va fi încredinţat, va fi încredinţat de cetăţeni şi totuşi aceştia atârnă mai greu decât procurorii de la DNA”.
De asemenea, chestionat dacă va face un pas în spate, dacă va fi ales europarlamentar, în cazul în care va fi trimis în judecată, Daniel Barbu a replicat: „Să ajungem într-o asemenea nefericită situaţie, nu îmi doresc. (...) Îndrăznesc să sper, nu în DNA ca instituţie, ci în profesionalismul şi imparţialitatea procurorilor de caz. De îndată ce va începe faza de probe nădăjduiesc că îşi vor da seama imediat că nu e cazul să continue pe această linie, pentru că faptele sunt verificabile”.
Lista ALDE la alegerile pentru Parlamentul European este deschisă de actualul eurodeputat Norica Nicolai, urmată de Daniel Barbu şi europarlamentarul Renate Weber. Următoarele locuri sunt ocupate de Ovidiu Silaghi, Varujan Vosganian, Andrei Gerea, Radu-Lucian Dumitrescu Silaghi, Eusebiu Pistru, Victor-Horia Toma, Ştefan-Sorin Umbrărescu, Tudor-Tim Ionescu, Bogdan Ştefanachi, Ionel Muscalu şi alţii.
Daniel Barbu este urmărit penal de DNA pentru blocarea unui control AEP asupra cheltuirii banilor de către PSD
Daniel Barbu (ALDE), fost preşedinte al AEP a fost pus miercuri sub urmărire penală de procurorii DNA, pentru că în perioada în care era şef al AEP nu a urmărit destinaţia subvenţiilor acordate partidelor politice şi că, mai mult, a stopat controalele care se aflau în curs.
Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Daniel Barbu, audiat miercuri la DNA în dosarul trezorierului PSD, Mircea Drăghci, a declarat, miercuri, la ieşirea de la DNA, că nu era în atribuţiile sale să demareze controale în instituţie, precizând însă că fiecare partid cheltuieşte banii cum consideră oportun, potrivit normelor legale. Pe 18 februarie 2019, Daniel Barbu a demisionat din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru a candida la alegerile europarlamentare din partea ALDE.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins, luni, urmărirea penală faţă de Mircea Drăghici, trezorier PSD, cu privire la o altă infracţiune de delapidare. Procurorii DNA îl acuză pe Drăghici că ar fi scos din patrimoniul partidului un autoturism de lux marca Mercedes Benz, în valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a fost condamnat necondiționat în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe