Daniel David, rectorul UBB: „Nu văd un T-Zero pe problema plagiatelor. Nu văd nici posibilitatea reală a verificării tuturor tezelor. CNATDCU trebuie făcut mult mai funcţional. Cazurile trebuie tratate transparent şi cu celeritate, nu trebuie ascunse sub preş. Mă bucur că instanţa ne-a dat dreptate”

  • „Departamentul Juridic din Ministerul Educaţiei a considerat că nu mai are sens să faci analiză de etică pentru că nu are finalitate. Noi am spus că este datoria unei universităţi să găsească dacă sunt probleme într-o teză şi să ia măsuri”
  • „La CNATDCU s-a blocat demersul, în urma interpretării deciziei CCR”
  • „Dacă domnul Bode şi editura nu respectă ce a decis UBB, ne vom adresa Consiliului Naţional de Etică care poate să impună măsuri. Şi acum nu este sigur că s-au identificat toate problemele din teză”
  • „A fost o greşeală că s-a dat acel procent de 2,95%, mi-o asum. Nu trebuia să dăm niciun procent, trebuia să rămânem cu concluziile formulate. Este o iluzie când vorbeşti de plagiat să zici că cel de 1% este acceptat şi cel de 20% nu este acceptat. Adevărul e că nu este tolerată nicio valoare a plagiatului”
  • „Procentul de plagiat îţi spune altceva: în ce măsură mergi spre a corecta lucruri sau pe retragerea tezei şi a titlului. Adevărul e că nu este tolerată nicio valoare a plagiatului”
  • „Au fost presiuni uriaşe pe noi: unii credeau că-l protejăm pe L.Bode, alţii că-l atacăm pe L.Bode. Noi putem face doar ce ni se permite legal să facem”
  • „UBB poate să-şi ia măsuri interne, trebuie să analizăm ce s-a întâmplat. UBB se va asigura că în circuitul public academic nu există lucrări care sunt viciate pe etică academică”
  • „Am cerut un raport de la şcoala doctorală ca să vedem tot mecanismul de când s-a înscris la doctorat domnul Bode. După raport, unde sunt probleme individuale, vor trebui luate măsuri”
  • „Oamenii nu înţeleg de ce noi n-am putut face ce a făcut doamna Emilia Şercan. Pe lângă polarizarea inevitabilă din societate, a intrat în joc şi factorul politic”
  • „UBB a folosit pe verificarea teze lui Bode standarde valabile în 2018. Am înţeles că domnul Bode va muta discuţia în instanţă pe fondul cauzei”.
  • „Trebuie reorganizate şcolile doctorale acolo unde lucrurile merg prost. Mecanismul trebuie lăsat deschis iar dacă sunt probleme, le verificăm. Trebuie să avem o pregătire foarte bună pe etică. Iată că softul anti-plagiat nu identifică toate problemele”
  • „Arhitectura sistemului este cea mai mare problema a Educaţiei. Multă lume se plânge că avem prea mulţi studenţi, dar acesta este un mit. Raportat la populaţia generală, noi de fapt avem prea puţini studenţi. Marile universităţi ale noastre din Liga Campionilor ar trebui să aibă extensii în judeţe”
  • „Ar fi trebuit să avem nişte universităţi cu anvergură naţională pe care ar fi trebuit să le susţinem în bătălia internaţională”
Urmărește
10542 afișări
Imaginea articolului Daniel David, rectorul UBB: „Nu văd un T-Zero pe problema plagiatelor. Nu văd nici posibilitatea reală a verificării tuturor tezelor. CNATDCU trebuie făcut mult mai funcţional. Cazurile trebuie tratate transparent şi cu celeritate, nu trebuie ascunse sub preş. Mă bucur că instanţa ne-a dat dreptate”

Daniel David, rectorul UBB: „Nu văd un T-Zero pe problema plagiatelor. Nu văd nici posibilitatea reală a verificării tuturor tezelor. CNATDCU trebuie făcut mult mai funcţional. Cazurile trebuie tratate transparent şi cu celeritate, nu trebuie ascunse sub preş. Mă bucur că instanţa ne-a dat dreptate”

„Mă surprinde şi nu mă surprinde decizia Tribunalului Sălaj. M-ar fi mirat ca o instanţă din România să interzică unei universităţi să analizeze o lucrare care are legătură cu acea universitate. Ştiu ce discuţii am avut cu CNATDCU, când UBB a făcut prima sesizare. Conform deciziei Curţii Constituţionale, dacă o teză de doctorat a intrat în circuitul civil şi este veche de 1 an, titlul de doctor nu mai poate fi retras. Departamentul Juridic din Ministerul Educaţiei a considerat că nu mai are sens să faci analiză de etică pentru că nu are finalitate. Noi am spus că este datoria unei universităţi să găsească dacă sunt probleme într-o teză şi să ia măsuri. Toate marile universităţi din lume au probleme de etică academică, diferenţa este cum abordezi problema. În marile universităţi abordarea trebuie să fie transparentă şi făcută cu celeritate. Mă bucur că instanţa ne-a dat dreptate pentru că noi ne-am autosesizat”, a declarat Daniel David, rectorul Universităţii Babeş Bolyai, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Rectorul UBB a povestit pe Aleph News toate deciziile pe care le-a dat UBB în cazul Lucian Bode:

„Pe procedură, ce am făcut în etapa 1 am făcut şi în etapa 2. Diferenţa între etape este de proporţie a fragmentelor plagiate şi a altor abateri de la etica academică. Am pierdut momentul de a explica lucrurile. Comisiile de etică funcţionează mai degrabă în logica unor instanţe, nu în logica unor procurori. Jurnaliştii de investigaţie ca doamna Şercan funcţionează în altă logică, ei caută piste şi probleme. O comisie de etică acţionează pe baza sesizărilor pe care le primeşte. În prima etapă, am primit 4 sesizări din zona USR. S-au descoperit abateri de la etica academică. Comisiile de etică pot folosi softuri acreditate pentru sesizarea plagiatului. UBB a trecut teza lui Bode prin softul anti-plagiat şi a mai identificat cel puţin 11 paragrafe cu probleme. S-a spus foarte clar că lucrarea are fragmente plagiate şi are erori de citare. Comisia de Etică a propus atunci nişte măsuri. După etapa 1, UBB a sesizat CNATDCU pentru o analiză suplimentară pentru retragerea titlului de doctor. La CNATDCU s-a blocat demersul, în urma interpretării deciziei CCR. În etapa 2, am făcut acelaşi lucru, dar primisem zeci de sesizări iar cele mai multe au fost confirmate. Am cerut retragerea cărţii publicată în baza doctoratului lui Bode, nu numai corectarea.
Nu mai putem merge spre CNATDCU. Dacă domnul Bode şi editura nu respectă ce a decis UBB, ne vom adresa Consiliului Naţional de Etică care poate să impună măsuri. Şi acum nu este sigur că s-au identificat toate problemele din teză. În prima fază, UBB n-a spus că nu este nico problemă în teza domnului Bode. UBB a spus că există în teză fragmente plagiate şi erori majore de citare.
UBB a cerut corecturile necesare şi explicite, recunoscute. A fost o greşeală că s-a dat acel procent de 2,95%, mi-o asum. Nu trebuia să dăm niciun procent, trebuia să rămânem cu concluziile formulate. Este o iluzie când vorbeşti de plagiat să zici că cel de 1% este acceptat şi cel de 20% nu este acceptat. Orice formă de plagiat detectată trebuie corectată. Procentul de plagiat îţi spune altceva: în ce măsură mergi spre a corecta lucruri sau pe retragerea tezei şi a titlului. Adevărul e că nu este tolerată nicio valoare a plagiatului. Chiar înainte de susţinerea unei teze, dacă softul îţi spune că este plagiată 4%, acel 4% trebuie corectat”.

Daniel David a dezvăluit şi ce poziţie a avut Ministerul Educaţiei în cazul Lucian Bode:

„La prima sesizare a UBB, Mircea Dumitru a spus că va face analiza. După declaraţia lui Dumitru, a venit ministerul Educaţiei care a spus că dacă titlul nu poate să fie retras după decizia CCR, nu se justifică nicio analiză. Atunci totul s-a blocat la CNATDCU şi toate forţele s-au reorientat spre UBB. Au fost presiuni uriaşe pe noi: unii credeau că-l protejăm pe L.Bode, alţii că-l atacăm pe L.Bode. Noi putem face doar ce ni se permite legal să facem. Din cauza presiunii publice am invitat experţi din străinătate pentru analiză. (...)
„Dacă un doctorat a intrat în circuitul civil şi este mai veche de 1 an, nu pot retrage titlul care s-a dat pe baza tezei. UBB poate să-şi ia măsuri interne, trebuie să analizăm ce s-a întâmplat. UBB se va asigura că în circuitul public academic nu există lucrări care sunt viciate pe etică academică. Dacă nu ai putut retrage toate lucrările, măcar să circule cu aceste corecturi. Dacă UBB nu primeşte confirmarea că se fac corecturile, ne vom adresa Consiliului Naţional de Etică în următoarele săptămâni. Nu suntem noi de vină că ne-am trezit într-o ţară cu o astfel de decizie a CCR”.

În ceea ce priveşte responsabilitatea lui Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI care este şi îndrumătorul de doctoratului lui Lucian Bode, Daniel David a spus că a cerut un raport pe această temă:

„Am cerut un raport de la şcoala doctorală ca să vedem tot mecanismul de când s-a înscris la doctorat domnul Bode. După raport, unde sunt probleme individuale, vor trebui luate măsuri. În cazul Bode n-am primit raportul, îl aştept. N-ai cum să-ţi dai seama când într-o teză de sute de pagini sunt plagiate fragmente, ascunse bine de doctorandul respectiv. Când plagiatul este de 60-90%, când vizează ipotezele sau concluziile, atunci este o problemă pentru conducătorul de doctorat şi pentru comisia de îndrumare şi cea de susţinere.
Dacă unele lucruri au fost detectate de softul anti-plagiat şi n-au fost discutate serios, iarăşi poate fi o problemă pentru conducătorul de doctorat. Dacă vor fi situaţiile pe care le-am descris, cu siguranţă vor fi măsuri şi împotriva celor care au lăsat acele lucruri să ajungă într-o teză de doctorat.

Rectorul UBB, Daniel David a vorbit în emisiunea OFF/OnTheRecord şi de presiunile din cazul Lucian Bode:

„Din ambele părţi au fost presiuni, dar parcă prima a fost mai puternică. Noi am avut inabilitatea de a explica prima decizie a UBB, a fost o greşeală fundamentală. La prima decizie UBB, aşteptările erau foarte clare şi polarizate iar noi am ieşit cu o concluzie care nu a satisfăcut pe nimeni. Noi ne-am comportat foarte sec, academic. La prima decizie, UBB a spus acelaşi lucru. Oamenii nu înţeleg de ce noi n-am putut face ce a făcut doamna Emilia Şercan. Pe lângă polarizarea inevitabilă din societate, a intrat în joc şi factorul politic.
Presiunile au fost atât de mari încât indiferent ce spuneam, fiecare interpreta prin prisma teoriei pe care deja şi-a construit-o. (...) UBB a folosit pe verificarea teze lui Bode standarde valabile în 2018. Am înţeles că domnul Bode va muta discuţia în instanţă pe fondul cauzei”.

Cum se rezolvă problema imposturii academice şi a plagiatului în România? Daniel David, rector al UBB, a oferit şi aici un răspuns:

„Nu văd un T-Zero pe problema plagiatelor. Nu văd nici posibilitatea reală a verificării tuturor tezelor. Căutările jurnalistului Emilia Şercan a adus lucruri în plus dincolo de ce ne-a spus softul anti-plagiat. CNATDCU trebuie făcut mult mai funcţional. Cazurile trebuie tratate transparent şi cu celeritate, nu trebuie ascunse sub preş. Trebuie să ne focalizăm să construim lucruri. Trebuie reorganizate şcolile doctorale acolo unde lucrurile merg prost. Mecanismul trebuie lăsat deschis iar dacă sunt probleme, le verificăm. Marile universităţi au programe de etică, iar când au probleme, ei le discută. Trebuie să avem o pregătire foarte bună pe etică. Iată că softul anti-plagiat nu identifică toate problemele. Avem nevoie de ceva de dincolo de soft, este vorba de educaţie.
Trebuie să existe o teamă că dacă plagiezi uite ce se întâmplă iar universitatea nu te va proteja. O comisie de etică nu va gândi în logica unui jurnalist de investigaţie. Putem să ne pregătim doctoranzii, putem să ne pregătim conducătorii de doctorat să respecte standardele etice”.

Cât despre plecarea tinerilor din România şi problemele sistemului de Educaţie, Daniel David, rectorul UBB a dat câteva sfaturi atât tinerilor cât şi celor care pregătesc noile Legi ale Educaţiei:

„Cât am stat în Germania sau Franţa, mulţi tineri voiau să plece în SUA. Avem peste 40.000 de studenţi, maximum 10% din studenţi, care puteau să fie în ţară, dar sunt în străinătate. Dacă nu eşti hotărât că vrei să mergi în Germania şi nu vrei să locuieşti acolo, sfatul meu este să nu-ţi faci licenţa acolo. În marile universităţi din România sunt programe de schimb şi de circulaţie academică. Eu încurajez tinerii să meargă la universităţi din afară doar după zona de masterat, poate la doctorat şi post doctorat. Noi trebuie să educăm mai bine tinerii, mai ales pe cei care termină liceul. Sistemul universitar din România este foarte eterogen. În 2022, UBB a fost singura universitate din România în sistemul Shanghai. A fi în primele 1000 din 30.000 de universităţi din lume este ca şi cum joci în Liga Campionilor. Când vedem universităţile româneşti în primele 1000 sau 2000 din lume, trebuie să ne bucurăm. Tinerii trebuie să înţeleagă că dacă vor performanţă o pot găsi şi în ţară. (...) Arhitectura sistemului este cea mai mare problema a Educaţiei. Multă lume se plânge că avem prea mulţi studenţi, dar acesta este un mit. Raportat la populaţia generală, noi de fapt avem prea puţini studenţi. În România, avem prea multe universităţi care au acelaşi profil. În fiecare reşedinţă de judeţ ar trebui să existe o prezenţă universitară. Marile universităţi ale noastre din Liga Campionilor ar trebui să aibă extensii în judeţe. Autorităţile au înfiinţat însă mici universităţi în reşedinţe de judeţ. Micile universităţi înfiinţate au fost mereu o frână în dezvoltarea marilor universităţi, aşa am început să scădem pe rankinguri. Ar fi trebuit să avem nişte universităţi cu anvergură naţională pe care ar fi trebuit să le susţinem în bătălia internaţională. Universităţile mici distorsionează performanţa celor mari. Este o problemă de arhitectură a sistemului academic.
Politicienii trebuie să bage bani în sistem. Acum bagi bani în sistem ca într-o gaură neagră”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici