Daniel Hrenciuc, doctor în istorie: Una dintre variante ar fi ”îngheţarea conflictului”. Vladimir Putin „minte în stilul cel mai marxist cu putinţă”

  • Se poate merge spre un conflict îngheţat, adică lucrurile să se oprească aici, cum e Transnistria, de fapt;
  • Putin este practic un ţar care împrumută simbolistic limbajul conducătorilor sovietici;
  • Sunt ruşi acolo, dar asta nu înseamnă că zona aceea e o zonă rusă;
  • Moscova se calează pe discursurile sovieticilor. Acelaşi lucru l-au zis când ne-au anexat Basarabia şi nordul Bucovinei;
  • Rusia consideră că Ucraina îi aparţine şi nu concepe sub nici o formă să o piardă;
  • Luganskul şi Doneţkul sunt teritorii ucrainene din punctul de vedere al dreptului internaţional.
  • Daniel Hrenciuc este doctor în istorie, profesor la un liceu din Rădăuţi şi la unul din Suceava, inspector la Inspectoratul Şcolar Suceava şi autorul a numeroase cărţi despre Bucovina.
Urmărește
22479 afișări
Imaginea articolului Daniel Hrenciuc, doctor în istorie: Una dintre variante ar fi ”îngheţarea conflictului”. Vladimir Putin „minte în stilul cel mai marxist cu putinţă”

Daniel Hrenciuc, doctor în istorie: Una dintre variante ar fi ”îngheţarea conflictului”. Vladimir Putin „minte în stilul cel mai marxist cu putinţă”

În opinia doctorului în istorie Daniel Hrenciuc, una dintre variante în ceea ce priveşte continuarea crizei ucrainene ar fi ”îngheţarea conflictului: ”Se poate merge spre un conflict îngheţat, adică lucrurile să se oprească aici, cum e Transnistria, de fapt, şi vor urma tot felul de negocieri, tot felul de discuţii, tot felul de întâlniri, de memorandumuri”. Istoricul e de părere că acţiunile Rusiei din ultimele zile nu au făcut decât să-i apropie pe ucraineni: ”Ce face Putin? A reuşit să îi mobilizeze aşa de mult pe ucraineni încât a reuşit să-i unească, să-i omogenizeze. Ce fac ceilalţi? Ucraina nu este în NATO. Vedeţi, Germania refuză să le livreze armament, le dă bani şi altfel de ajutoare. Americanii la fel: nu se pot implica militar. Noi, ca vecini, trebuie să le oferim ajutor pentru refugiaţi. Suntem chiar foarte solidari şi chiar este foarte bine să se întâmple acest lucru”.

Daniel Hrenciuc a vorbit şi despre faptul că Occidentul nu cunoaşte Rusia, acest lucru reprezentând o mare problemă: ”De multe ori Occidentul a demonstrat că nu cunoaşte Rusia şi este o mare problemă. Până în 1991 erau foarte multe centre care studiau Rusia. După aia au zis: gata! Putin se va folosi de propriile argumente, niciodată nu va folosi alte argumente”.

În opinia istoricului, Vladimir Putin are o mare problemă pentru că a înconjurat cu trupe Ucraina, iar Occidentul ar trebui să fie mai unit: ”El are o problemă de când a înconjurat militar Ucraina. Are o problemă cu proprii cetăţeni: m-am pornit la război, trebuie să avem un motiv pentru care să declanşăm un conflict. Duma a oficializat aşa-zisul ajutor acordat etnicilor ruşi din Doneţk şi Lugansk. În continuare el trebuie să îşi valorifice acest instrument pe care tocmai el l-a creat. Eu cred că vă îngheţa acest conflict. Dar în Ucraina va fi o mare problemă. Ucraina nu va putea să se mişte în zona NATO, Occidentul va trebui să fie de această dată mult mai unit”.

Doctorul în istorie Daniel Hrenciuc compară discursul lui Vladimir Putin referitor la Ucraina cu cel al lui Iosif Visarionovici Stalin referitor la Ucraina, Polonia şi Belarus: „Dacă ar fi să punem în oglindă discursul pe care l-a rostit Stalin în 1939, atunci când a ocupat 52% din Polonia, respectiv regiunile estice, cea mai mare parte a Ucrainei şi Belarusul, pe care l-a rebotezat Bielorusia, seamănă foarte mult. Atunci se vorbea de fraţii bieloruşi şi de fraţii ucraineni care n-au dreptul la şcoală şi la altele, că sunt asupriţi. Acuma se vorbeşte la fel de fraţii ruşi din Doneţk şi Lugansk. Sunt ruşi acolo, dar asta nu înseamnă că zona aceea e o zonă rusă. Moscova se calează pe discursurile sovieticilor. Acelaşi lucru l-au zis când ne-au anexat Basarabia şi nordul Bucovinei. Putin este practic un ţar care împrumută simbolistic limbajul conducătorilor sovietici. Până la urmă, el este un fost ofiţer KGB care nu face altceva decât ce a făcut toată viaţa. Practic, aici este vorba de o competiţie în cadrul a ceea ce se numeşte <sfere de influenţă>”. Rusia consideră că Ucraina îi aparţine şi nu concepe sub nici o formă să o piardă”.

Daniel Hrenciuc aminteşte că 27 de state au admis că marea foamete din Ucraina anilor `30 a fost provocată de Rusia Sovietică, un lucru pe care Vladimir Putin îl omite în discursurile sale: ”În discursul lui Putin nu se va regăsi această problemă, dar în noiembrie 2016 Ucraina a dat o lege prin care Rada Supremă a recunoscut Holodomorul (n.r. - foametea din anii `32-`33, în care se estimează că au murit 10 milioane de oameni>), ca fiind provocat de Rusia. Există 27 de state, printre care Canada şi Statele Unite, care au spus că, într-adevăr, Holodomorul a fost provocat de către Rusia Sovietică şi a fost un masacru direcţionat, instrumentat, focalizat pe ucraineni”.

Istoricul susţine că Vladimir Putin „minte în stilul cel mai marxist cu putinţă” atunci când spune că ruşii şi ucrainenii sunt „un singur popor”: „Ruşii şi ucrainenii nu sunt un singur popor. Există câteva asemănări şi-atât. La drapele, semnificaţia lor este absolut diferită. Ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, avea mamă ucraineancă şi tată rus. Păi, cum să spui că ruşii şi ucrainenii sunt aceiaşi?”.

Pentru Daniel Hrenciuc este limpede că Luganskul, Doneţkul şi Crimeea sunt ale Ucrainei: „Ucraina este un stat independent, iar anexarea Crimeei şi agresiunile asupra Luganskului şi Doneţkul sunt ilegale. Ele sunt teritorii ucrainene din punctul de vedere al dreptului internaţional. Din punct de vedere internaţional acele teritorii sunt ucrainene. Inclusiv Crimeea este teritoriu ucrainean. Nu putem spune că acolo este Rusia. Este Ucraina”.

Daniel Hrenciuc este autorul cărţii ”Geopolitica frontierei României”, apărută în 2016, în contextul crizei ucrainene, despre care a spus: ”Apelând la memoria arhivelor militare am încercat să demonstrez anumite lucruri care ţin de intimitatea, de bucătăria relaţiilor ruso-ucrainene şi de modul în care criza ucraineană poate afecta stabilitatea în regiune şi redesena întreaga geopolitică”.


 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici