Daniel Morar: „CCR nu poate fi reformată decât prin modificarea Constituţiei. Dacă ai ceva de reproşat Curţii, vii cu argumente juridice, nu cu atacuri simpliste”

  • Daniel Morar: „Trebuie să se obişnuiască cu Curtea, pentru că ea acolo va rămâne, este un garant al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”.
  • Daniel Morar: „Nivelul discursului politic n-a crescut absolut deloc în aceşti ani. Atacurile la adresa CCR sunt extrem de simpliste. Este cea mai facilă abordare care nu presupune nici inteligenţă şi nici pricepere”.
  • Daniel Morar: „Paradoxul este că, în acest moment, Curtea este alcătuită din politicieni în mai mică măsură decât din magistraţi. Suntem 5 foşti magistraţi în Curtea Constituţională, 1 profesor universitar şi doar 3 oameni care au făcut politică. Prin urmare, nu cred că aceasta este linia bună de atac”.
Urmărește
651 afișări
Imaginea articolului Daniel Morar: „CCR nu poate fi reformată decât prin modificarea Constituţiei. Dacă ai ceva de reproşat Curţii, vii cu argumente juridice, nu cu atacuri simpliste”

Daniel Morar: „CCR nu poate fi reformată decât prin modificarea Constituţiei”

„Curtea Constituţională nu poate fi reformată decât prin modificarea Constituţiei, pentru că aproape tot ce e în legea Curţii Constituţionale se regăseşte într-o formă contrasă în dispoziţiile constituţionale. Categoric, pentru asta trebuie modificată Constituţia (...). Nu poate fi desfiinţată Curtea Constituţională şi probabil domnul Orban a vorbit la supărare. Majoritatea dintre ţările europene au Curţi Constituţionale. (...) Însă o dată ce ai Curte Constituţională nu o mai poţi să o desfiinţezi pentru că o Curte Constituţională este categoric un garant al respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Potrivit Constituţiei noastre, limitele revizuirii noastre se blochează în această – hai să-i spunem – axiomă. Nu poţi să revizuieşti Constituţia, nu poţi să schimbi nimic din ea dacă aceasta are ca rezultat afectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi a garanţiilor lor. Or Curtea Constituţională este garantul respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Prin urmare, atât timp cât există în Constituţie, trebuie să se obişnuiască cu ea pentru că acolo va rămâne. Curtea Constituţională nu poate fi desfiinţată”, a declarat judecătorul CCR, Daniel Morar, într-un interviu pentru Aleph News.

Despre atacurile la adresa CCR, Morar susţine următoarele:

„Eu am un exerciţiu în a primi aceste critici de când eram şef la DNA, prin urmare nu mă afectează foarte mult. Dar le cunosc, le ştiu, le citesc, şi ce mă miră este că nivelul discursului politic vizavi de Curte, că este un discurs politic categoric, n-a crescut absolut deloc în aceşti ani. Iar atacurile la adresa Curţii sunt extrem de simpliste. Atacurile înseamnă: Curtea este pesedistă sau Curtea este penelistă în funcţie de soluţia pe care o primesc, soluţia zilei. Însă nu am văzut oamenii politici sau oamenii publici să analizeze deciziile CCR din punct de vedere al Dreptului, al considerentelor.

Toate deciziile CCR sunt în Monitorul Oficial şi în ultimii ani sunt extrem de elaborate, sunt scolastice, chiar sunt adevărate manuale. Prin urmare, dacă ai ceva de reproşat Curţii Constituţionale trebuie să vii cu argumente juridice. Dacă vii doar şi critici poziţionarea Curţii sau tu, ca om politic, alipeşti Curtea partidului din Opoziţie faţă de tine înseamnă că greşeşti. Este cea mai facilă abordare care nu presupune nici inteligenţă şi nici pricepere. Probabil de aceea apelează atât de des la aceste atacuri”, susţine acesta.


Paradoxul este că, în acest moment, Curtea este alcătuită din politicieni în mai mică măsură decât din magistraţi. Suntem 5 foşti magistraţi la Curtea Constituţională, 1 profesor universitar şi abia 3 oameni care au făcut politică. Prin urmare, nu cred că aceasta este linia bună de atac.

Categoric Constituţia este un instrument funcţional şi tocmai faptul că este un instrument funcţional trezeşte furia acestor oameni care critică zi de zi Curtea Constituţională. Vrând nevrând, Constituţia trebuie respectată şi, dacă n-o respecţi tu, de bună voie, vine Curtea Constituţională şi îţi dă o decizie obligatorie care te forţează să o accepţi. Şi în ultimii ani, niciodată până acum, Curtea Constituţională n-a fost atât de mediatizată şi Constituţia n-a fost atât de vehiculată. De ce asta? Pentru că aceste conflicte dintre autorităţile statului au fost tot mai dese şi au venit cu extrem de multe sesizări la Curtea Constituţională.

(...) Este foarte simplu. Oamenii nu se înţeleg. Pentru că atmosfera este poate mai conflictuală decât altă dată. Atunci când 2 jucători nu se înţeleg se duc la arbitru. Arbitru în statul român este Curtea Constituţională. Prin urmare, nu Curtea Constituţională este cea care ţine pagina ziarelor zilnic, din proprie iniţiativă. Curtea Constituţională nu lucrează decât la sesizare. Curtea Constituţională a devenit importantă prin deciziile ei pentru că cineva i-a cerut să se pronunţe pe o anumită chestiune.

Ştiţi că în general oamenii politici cu experienţă şi politologii deştepţi spun aşa: dacă vreţi să vă rezolvaţi voi politicienii lucrurile, ar fi mai bine să vă înţelegeţi, şi să nu ajungeţi la Curtea Constituţională. (...) Ce se aşteaptă? Ce aşteaptă cineva de la un judecător? Să dea o soluţie. O soluţie automat, când părţile sunt pe poziţii antagonice, nu poate fi decât favorabilă unuia şi nefavorabilă celuilalt”.

În emisiunea OFF/On The Record, pe Aleph News, judecătorul CCR, Daniel Morar, a vorbit şi despre Legiferarea precară a Parlamentului şi despre faptul că Legiuitorul nu-şi face treaba când trebuie încurcând sistemul judiciar:

„Raportându-ne la Codul de Procedură Penală, la această carte, evident că este mult loc de mai bine în legiferarea Parlamentului. Pentru că este un CPP intrat în vigoare în 2014 care pe alocuri s-a dovedit mai refractar şi mai retrograd, mai înapoiat decât Codul lui Dongoroz, CPP din 1968 de pe vremea comuniştilor. Da, domnul Predoiu era ministru când a făcut acest Cod. Prin urmare nu a fost opera de legiferare foarte bună din moment ce peste 10% din articolele Codului au fost declarate neconstituţionale, sancţionate într-un fel sau altul de Curte. Înseamnă că nota acordată Legiuitorului nu e una foarte bună.

De ce vin oamenii la Curte? Pentru că Legiuitorul nu-şi face treaba nici când este obligat de CCR, darămite când un cetăţean are o problemă (...) Am dat decizie pe întreruperea cursului prescripţiei în 2018. Au trecut 3 ani de zile şi Legiuitorul n-a pus-o în acord. (...) Şi atunci, unii judecători apreciază că se întrerupe cursul prescripţiei doar dacă îi comunici actul de urmărire inculpatului sau suspectului iar alţi judecători spun că nu se mai întrerupe deloc. Diferenţa este iarăşi fundamentală: că într-un caz fapta ajunge să se prescrie în 5 ani şi într-un alt caz ajunge să se prescrie în 7 ani jumătate. Sunt 3 ani şi jumătate în care niciunul dintre miniştrii care s-au perindat pe acolo n-au catadicsit să modifice”.

„Înainte de a modifica Constituţia pe care nu au cum s-o facă, din punct de vedere politic, că nu au, e imposibil, vedem toţi care este scena politică, cred că ar fi bine să modifice Legile, sunt chiar obligaţi chiar”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici