- Home
- Politic
- (28.06.2022, 11:00)
- Sorina Matei
Daniel Morar: „Nu mai există de 8 ani o lege care să permită stocarea datelor persoanelor. Aşadar, cum furnizorii stochează datele persoanelor pe timp de 3 ani şi le dau la solicitarea serviciilor de informaţii sau organelor judiciare?”
- „CCR a pronunţat aproximativ 10 decizii prin care au fost cenzurate puterile serviciilor secrete”
- „CCR nu a permis intruziunea serviciilor de informaţii în cercetarea penală. Faptele penale sunt un domeniu rezervat exclusiv organelor judiciare”
- „Serviciile secrete nu trebuie să fie prezente în niciun fel în munca de cercetare penală”
Urmărește
1727 afișări
Daniel Morar: „Nu mai există de 8 ani o lege care să permită stocarea datelor persoanelor. Aşadar, cum furnizorii stochează datele persoanelor pe timp de 3 ani şi le dau la solicitarea serviciilor de informaţii sau organelor judiciare?”
„În cei 9 ani de mandat, Curtea a pronunţat aproximativ 10 decizii prin care au fost cenzurate puterile serviciilor secrete. Mai exact, au fost tăiate din ele, puteri prin care Legiuitorul le-a acordat prin încălcarea Constituţiei. (...) Pe Ordonanţa Prună, şi în 2022, Curtea nu le-a permis serviciilor nici măcar această intruziune – de a fi organ de cercetare penală specială pe infracţiunile ce ţin de siguranţa naţională - întrucât infracţiunile – fie că sunt infracţiuni contra securităţii naţionale, fie că sunt infracţiuni de drept comun – sunt tot infracţiuni, sunt fapte penale şi este un domeniu rezervat exclusiv organelor judiciare. Aceasta a fost linia Curţii în aceşti ani şi eu sper să rămână în continuare aşa. Pentru că este specific unui stat democratic, unui stat care a ieşit dintr-o dictatură, în care serviciile secrete nu trebuie să fie prezente în niciun fel în munca de cercetare penală”, a declarat Daniel Morar, fost judecător al CCR în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News.
Daniel Morar, fost şef al DNA şi al Ministerului Public, a atras atenţia că în ultimii 8 ani România nu mai are o lege de retenţie a datelor, ca atare sistemul judiciar şi serviciile de informaţii nu mai pot solicita listingurile persoanelor de la companiile furnizoare care nici măcar nu mai au posibilitatea să stocheze aceste date:
„În condiţiile în care în 2014, legea care reglementa stocarea datelor fusese declarată neconstituţională şi timp de 8 ani Legiuitorul român nu a pus o altă lege în loc, evident că întrebarea era pe ce bază furnizorii aceştia pot să stocheze date şi în ce bază Legiuitorul vorbeşte de stocarea datelor. Pentru că stocarea datelor este o chestiune gravă în sine. Privesc datele despre persoane, privesc drepturile şi libertăţile personale. Şi acesta a fost motivul pentru care am declarat neconstituţională şi legea din 2022, eu mirându-mă că sistemul judiciar funcţionează şi foloseşte ca mijloace de probă în continuare, din 2014, aceste date stocate...
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Păi şi cum le-a obţinut dacă nu exista lege?
Nu am nicio idee pentru că legea pe care am declarat-o neconstituţională în 2014 stabilea obligaţia în România de stocare pe timp de 6 luni, acum aflu, din discuţii cu magistraţi, că aceşti furnizori stochează datele timp de 3 ani, şi timp de 3 ani pe care îi au îi dau la solicitarea serviciilor de informaţii sau organelor judiciare. Aceasta în condiţiile în care nu există o lege care să le permită, nu să-i oblige să le stocheze”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe