- Home
- Politic
- (27.06.2022, 09:00)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Daniel Morar: ”Parchetele funcţionează cam încet. La Parchetul General, unde ajung procurori cu o anumită experienţă şi cu o anumită vechime, mai multe dosare şi mai mari se făceau la sfârşitul anilor '90, începutul anilor 2000, decât s-au făcut în ultima perioadă”
- „La DNA nu ai nevoie de 1 an de zile ca să-ţi cunoşti echipa şi 1 an de zile ca să munceşti.(...) Trebuie să începi în primul mandat ca să ai ce culege roadele din al 2-lea mandat”
- „Domnul Bologa nu mai are un instrument pe care eu l-am avut, l-a avut şi doamna Koveşi: dreptul de a numi şi revoca procurorii în DNA”
- „Faptul că mandatele de conducere sunt scurte nu este un motiv să nu activezi corespunzător şi constant”
- „Niciodată n-am văzut Parchetul General ca fiind performant. Atitudinea eu am definit-o ca fiind de sanatoriu”
Urmărește
374 afișări
Daniel Morar: ”Parchetele funcţionează cam încet. La Parchetul General, unde ajung procurori cu o anumită experienţă şi cu o anumită vechime, mai multe dosare şi mai mari se făceau la sfârşitul anilor '90, începutul anilor 2000, decât s-au făcut în ultima perioadă”
„Din moment ce decizia CCR cu prescripţia i-a supărat atât de mult, înseamnă că parchetele funcţionează cam încet. Asta ca o primă constatare. M-am uitat mai rar pe rapoartele lor de activitate la nişte date statistice, însă numărul mare de achitări pe care le-a avut DNA-ul în anumiţi ani arată că nu funcţionează tocmai la parametrii buni. Şi asta ne-o spune statistica, nu este o evaluare subiectivă”, a declarat fostul judecător CCR, Daniel Morar, în emisiunea OFF/ On The Record, pe Aleph News.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Întrebat ce părere are de afirmaţia actualului şef DNA, Crin Bologa, care a declarat că 3 ani sunt foarte puţini pentru un şef DNA, pentru că „într-un an îţi construieşti echipa, în al doilea an lucrezi iar în al treilea an te pregăteşti de plecare”, Daniel Morar, fost şef al DNA, a răspuns:
„Asta este spusă aşa, la relaxare. 3 ani la DNA pot fi puţini, dar nu împărţiţi aşa. Deci nu ai nevoie de 1 an de zile ca să-ţi cunoşti echipa şi 1 an de zile ca să munceşti. 3 ani sunt puţini pentru mersul unui dosar, dar asta nu înseamnă că nu începi dosarele şi nu faci ceea ce trebuie. Pentru că vine altul care-ţi preia munca. Nu ai nevoie de 1 an de zile ca să-ţi cunoşti echipa, poţi să ai nevoie de câteva săptămâni sau luni.
Cifrele în sine nu spun neapărat mult, contează procentele. Şi realitatea este că atât timp am fost eu acolo, procentele de achitări erau 10-11-12% şi s-a ajuns la 40-50%, ceea ce este categoric rău. Domnul Bologa nu mai are un instrument pe care eu l-am avut, l-a avut şi doamna Koveşi: dreptul de a numi şi revoca procurorii în DNA. Acest drept a fost trecut de la procurorul şef la CSM. Şi este posibil să fie unul dintre motivele pentru care nu schimbă procurori sau nu aduce alţii. Dar dacă îl considerăm pe şeful unei instituţii responsabil de performanţele acelei instituţii, trebuie să-i dăm instrumentele. Codruţa Koveşi le-a avut, eu le-am avut. Apoi ei au pierdut acest drept şi este mult mai greu să te rogi de CSM să numească anumiţi oameni şi să-i revoce, decât să o faci tu, că eşti responsabil. Mai departe, cu numărul de achitări, cu cazuistica, nu vă pot spune că nu sunt în temă să ştiu...Dar fiecare trebuie să aibă dreptul să-şi facă echipa, mai ales la aceste instituţii – DNA şi DIICOT care sunt operative prin excelenţă”.
Despre performanţa şefilor de parchete din România şi lupta anticorupţie, fostul şef al DNA şi al Ministerului Public a spus:
„Î: Instituţiile acestea nu performează şi ţin de oameni şi de decizia politică. Iohannis vrea linişte...
Păi are linişte.
Î: Şi e bine pe linişte? Asta înseamnă că nu mai avem corupţie dacă este linişte?
Evident că nu e bine şi este evident că nu asta înseamnă. Dar instituţiile performează în funcţie de oameni. Eu un truism pe care îl spun dar îl spun tocmai ca să critic acea afirmaţie că instituţiile prin ele însele sunt cele care generează performanţă şi nu contează oamenii. Oamenii au contat întotdeauna şi până la urmă fiecare trebuie să răspundă. Ideea este că dacă noi răspundem din 3 în 3 ani când ni se termină mandatele este tardiv, nu ajută nimănui. Domnul Bologa are dreptate când spune că 3 ani sunt puţini, dar este posibil să aibă şi un al doilea mandat. Adică poţi să ai 6 ani de zile. Trebuie să începi în primul mandat ca să ai ce culege roadele din al 2-lea mandat. Eu am stat 7 ani, am avut presiunea încontinuu, încontinuu, şi au venit rezultatele dar ştiţi foarte bine că o parte din marile dosare s-au finalizat la 2, la 3, la 4, la 5 ani după ce am plecat eu de la DNA. Faptul că mandatele de conducere sunt scurte nu este un motiv să nu activezi corespunzător şi constant. Adică nu trebuie să intrăm într-o stare de decepţie că este prea puţin şi nu putem face treabă.
Niciodată n-am văzut Parchetul General ca fiind performant. Cred că la sfârşitul anilor 90, când eram în teritoriu, mai lucrau. Dar de când eu am venit pe la Bucureşti, de vreo 15 – 16 ani, Parchetul General a avut o altă atitudine. O atitudine pe care eu am definit-o ca fiind de sanatoriu. Şi nu e normal ca la acel nivel, unde ajung procurori cu o anumită experienţă cu o anumită vechime, să nu se facă dosare mari. Mult mai mari dosare se făceau la sfârşitul anilor 90, începutul anilor 2000, la Parchetul General, decât s-au făcut în ultima perioadă. Uitaţi- vă că până şi cu cele 2 mari dosare – dosarul Revoluţiei şi cel al Mineriadei – au dat greş. Sistemul judiciar nu reuşeşte să le termine.
Este vorba despre oameni. Este vorba în primul rând de managementul Ministerului Public, de cel care conduce, şi apoi de cei care populează ministerul Public. La fel ca şi la DNA. Este acelaşi lucru – la fel ca şi la DIICOT. Contează cel care conduce, cel care are dreptul să- şi revoce oamenii sau să propună revocarea lor, să propună sancţionarea ş.a.m.d. Sistemul judiciar nu funcţionează normal, sistemul judiciar are o timiditate în a evalua în a evalua în mod corect judecătorii şi procurorii. Aproape toată lumea are calificativul „foarte bine”. A nu da calificativul „foarte bine” unui procuror apare ca o dramă pentru el.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la Bucureşti: America ar putea produce suficient petrol şi gaze într-un mod mult mai ecologic şi curat decât Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20