Daniel Oajdea (PDL) îi cere primarului Gheorghe Nichita să renunţe la ideea concesionării CET Iaşi

Deputatul PDL Daniel Oajdea i-a cerut, vineri, primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, să renunţe la ideea concesionării CET Iaşi către un investitor privat, motivând că prin crearea unui monopol al societăţii care furnizează căldură preţul întreţinerii la Iaşi va exploda.

11 afișări

Daniel Oajdea a declarat, într-o conferinţă de presă, că îi solicită primarului din Iaşi, Gheorghe Nichita, să nu pună în aplicare planul concesionării Centralei Electrice de Termoficare (CET) Iaşi către un investitor privat, adăugând că soluţia optimă în acest caz este găsirea unui management corespunzător, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Acolo, toată lumea e în vacanţă. Prin curtea CET toţi merg agale şi relaxaţi, cu câte o şurubelniţă în mână. E nevoie de un management corespunzător, nu de privatizare", a afirmat Oajdea.

Deputatul PDL susţine că a crea monopol la o societate care furnizează căldură, înseamnă "un preţ ridicat, care va reflecta dorinţa de îmbogăţire a unor societăţi".

"Primăria a făcut trei studii la CET, plătite cu bani mulţi. Se spunea în documentele respective că în final ieşenii vor plăti un preţ mai mic pentru energia termică. La CET s-au tocat milioane de euro, iar rezultatul este zero. Dacă vrea să rentabilizeze unitatea, atunci Nichita să accepte un prost management la centrala din Iaşi. Orice privat care preia CET nu va pompa mai mulţi bani. Dimpotrivă, preţul întreţinerii va creşte", a precizat deputatul Daniel Oajdea.

El a mai spus că încercarea de privatizare a CET reprezintă "ori naivitate, ori vreun alt interes".

Oajdea a dat ca exemplu ceea ce s-a întâmplat la nivel naţional cu privatizarea distribuitorilor de gaz metan.

"Vedeţi ce se petrece cu unităţile de gaze. Firmele vor mai mulţi bani, iar la ARNE sunt oameni neprofesionişti şi nu verifică nimic, pentru că sunt puşi acolo pe criterii politice", a declarat Daniel Oajdea.

Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita a declarat, miercuri, că Centrala Electrică de Termoficare (CET), aflată într-o situaţie financiară precară, va fi administrată, din iarna viitoare, de o firmă privată, urmând să fie organizată o licitaţie pentru concesionarea serviciilor CET.

Nichita a spus că în cazul în care procedura nu va fi finalizată până la începutul sezonului rece, CET va fi preluată de un investitor, prin negociere directă, pentru o perioadă de un an.

În urmă cu câteva zile, primarul Nichita s-a întâlnit cu reprezentanţi ai firmei franceze Dalkia, interesată de preluarea CET Iaşi.

Miercuri, primarul Iaşiului a primit o delegaţie a consorţiului format din companiile BKB Busan şi KPS-Kepco, din Coreea de Sud, care s-a arătat de asemenea interesat de CET Iaşi.

Totodată, la Iaşi vor veni în perioada următoare şi reprezentanţi ai unor firme din Finlanda şi Rusia, discuţiile vizând o posibilă preluare a centralei ieşene.

CET înregistrează datorii de peste 170 milioane lei către stat şi diverşi furnizori. În ultimul sezon rece, Romgaz Mediaş a sistat sau oprit parţial furnizarea de gaz metan către CET Iaşi, în mai multe rânduri, din cauza restanţelor unităţii ieşene de termoficare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici