Data la care APCE va discuta dacă sesizează Comisia de la Veneţia pentru noile ordonanţe, la solicitarea opoziţiei din România

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) va dezbate, pe 6 martie, cererea PNL de a sesiza Comisia de la Veneţia în legătură cu OUG 90/2018 privind Secţia pentru anchetarea magistraţilor, OUG 90/2018 şi OUG 7/2019 privind modificarea legilor justiţiei.

Urmărește
561 afișări
Imaginea articolului Data la care APCE va discuta dacă sesizează Comisia de la Veneţia pentru noile ordonanţe, la solicitarea opoziţiei din România

APCE va discuta dacă sesizează Comisia de la Veneţia pentru noile ordonanţe care modifică legile justiţiei, la solicitarea opoziţiei din România

Conform proiectului de agendă obţinut de MEDIAFAX, reuniunea APCE va avea loc pe 6 martie la Paris, între orele 10.00 şi 17.30, ora României, iar scrisoarea PNL figurează la punctul 10 pe ordinea de zi a şedinţei.

„Urmare a apariţiei OUG 7/2019, în ultimele zile în România se înregistrează proteste ale magistraţilor pe scară fără precedent. Ele au fost generate de noile prevederi care transformă SIIJ, în mare măsură, într-un parchet de sine stătător, ceea ce generează temeri privind un efect intimidant asupra magistraţilor. Noua prevedere a posibilităţii de eliberare din funcţie a magistraţilor pentru neîndeplinirea condiţiei de ”bună reputaţie”, un criteriu care poate fi interpretat arbitrar, ridică şi ea mari semne de întrebare. O altă prevedere care poate influenţa negativ actul de justiţie este cea cu privire la limitarea interimatului la 45 de zile pentru poziţiile de procurori de rang înalt ce riscă să genereze blocaje în funcţionarea Parchetului General sau DNA”, precizează liberalii în scrisoarea adresată APCE.

„De asemenea, principiul separării carierelor judecătorilor şi procurorilor, susţinut până recent şi de majoritatea parlamentară şi legiferat de Parlament, va fi brusc abandonat prin posibilitatea oferită judecătorilor de a prelua funcţii de procurori de rang înalt în anumite condiţii. Dincolo de toate acestea, numeroşi specialişti consideră că textul OUG 7/2019 ridică probleme de neconstituţionalitate. Alte elemente preocupante sunt circumstanţele de adoptare a OUG 7/2019: fără o justificare convingătoare a urgenţei, fără informarea Comisiei Europene şi fără a existe o consultare reală a CSM”, completează sursa citată.

În concluzie, liberalii susţin că este necesară această cerere către APCE pentru ca la rândul ei Comisia să solicite o opinie Comisiei de la Veneţia în legătură cu OUG 90, 92 şi 7 care vizează modificarea Legilor Justiţiei şi înfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor.

„PNL apreciază că este necesară această nouă solicitare către Comisia APCE de a avea bunăvoinţa de a formula mai departe o cerere de Opinie din partea Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) cu privire la OUG 7 din 20 februarie 2019, dar şi cu privire la OUG 90 din 10 octombrie 2018 prin care a accelerat şi mai mult pregătirile pentru funcţionarea SIIJ, OUG 92 din 16 octombrie 2018 prin care legile abia adoptate au suferit noi modificări, precum şi în privinţa posibililelor altor modificări promovate de Guvern în domeniul justiţiei şi în domeniul penal până la momentul analizei experţilor Comisiei de la Veneţia. Menţionăm faptul că OUG 7 din 20 februarie 2019 nu a fost încă adoptată de către Parlament, procedura legislativă este în curs şi amendările sunt posibile. De asemenea, OUG 92 din 16 octombrie 2018 nu a fost încă adoptată de către Parlament, procedurile fiind în curs de desfăşurarea. In ceea ce priveşte, OUG nr.90 din 10 octombrie 2018, aceasta a fost adoptată de către Parlament şi Curtea Constituţională a României a fost sesizată de către PNL şi USR, opoziţia criticând neconstituţionalitatea evidentă a actului normativ”, a conchis sursa menţionată.

Din delegaţia română la APCE fac parte senatorul PNL Alina Gorghiu, deputatul PNL Ionuţ Stroe, senatorul PNL Viorel Badea, deputatul PNL Cezar Preda şi deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, aceştia fiind şi semnatarii scrisorii adresate forului european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici