Liderii statelor puternic industrializate din Grupul G7 au anunţat luni, cu ocazia summitului din Germania, asistenţă financiară de 28 de miliarde de euro destinată Ucrainei şi intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei.
Rusia a comis o crimă de război, suţine un oficial ucrainean în urma atacului cu rachete care a vizat un centru comercial aglomerat din oraşul Kremenciuk.
Marocanul capturat în Doneţk şi condamnat la moarte de un tribunal din teritoriile controlate de separatiştii pro-ruşi a primit permisiunea de a vorbi cu rudele sale, potrivit Sky News.
Atacul cu rachete în această dimineaţă în centrul oraşului Sloviansk a lăsat victime în urmă. Primarul oraşului, Vadim Liakh, dă vestea cu un video publicat pe Telegram, adăugând că „sunt morţi şi răniţi”. „Aici nu sunt structuri militare, este practic centrul oraşului”, spune acesta, vorbind despre un „război de anihilare”.
„Suntem uniţi alături de Ucraina. Şi vom continua să o susţinem. Pentru aceasta trebuie să luăm decizii grele, dar necesare”. Cancelarul Olaf Scholz a scris pe Twitter, după intervenţia digitală a lui Zelenski la G7. „Vom continua să creştem presiunea asupra lui Putin. Războiul trebuie să se termine”, a adăugat el.
This morning Ukrainian President @ZelenskyyUa updated us on Russia’s attacks on Ukraine.
We admire his leadership and the Ukrainian people’s resilience.
The G7 has shown remarkable unity.
We agreed that we will stand with ?? for as long as it takes. pic.twitter.com/vfFBfXAuZJ
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 27, 2022
UPDATE 13:30 Maia Sandu a fost la Kiev. A vizitat Bucea
O femeie de 21 de ani şi o altă persoană de 57 de ani au murit în regiunea Harkov, în urma bombardamentelor ruseşti. Guvernatorul local Oleh Synyehubov a anunţat pe Telegram, informaţia fiind preluată de presa din Kiev.
„Nici o rachetă rusă, niciun atac nu poate rupe moralul ucrainenilor. Şi fiecare dintre rachetele lor va fi un subiect în negocierile noastre cu partenerii”. Preşedintele ucrainean Zelenski a scris mesakiş pe Instagram, la câteva minute după ce a luat legătura cu liderii G7 adunaţi în Germania.
Zelenski ar putea fi invitat într-o vizită de stat în Marea Britanie, scrie Daily Telegraph. Oficialii londonezi, potrivit ziarului, lucrează la o posibilă vizită, dar este puţin probabil să se întâmple înainte de încheierea războiului cu Rusia. Iniţiativa îşi propune să sporească credibilitatea lui Johnson în faţa criticilor tot mai mari la adresa conducerii sale. Preşedintele ucrainean ar putea vorbi şi la conferinţa Partidului Conservator din toamnă prin link video.
Peste 100 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri bombardate din Mariupol, a anunţat consilierul primarului, Petro Andriuşcenko: „Ocupanţii nu au de gând să-i îngroape”, iar în oraş „exhumările continuă. Se acordă prioritate curţilor şcolilor şi grădiniţelor”, afirmă acesta.
Armata ucraineană a respins atacurile ruseşti la vest de Lisichansk, împiedicând înconjurarea oraşului strategic din estul Ucrainei. Acest lucru a fost anunţat de Statul Major ucrainean în cea mai recentă actualizare a situaţiei. „Lângă Verkhnyokamyanka, forţele de apărare au provocat pierderi grele inamicului şi l-au forţat să se retragă”. Verkhnyokamyanka este situată la câţiva kilometri vest de Lysychansk pe ultimul drum important de aprovizionare către oraş. Potrivit surselor ucrainene, Lisichansk însuşi, una dintre puţinele enclave din regiunea Lugansk necucerită încă de ruşi, a fost din nou ţinta unor lovituri aeriene grele şi artilerie.
Belarus a trimis până la 20 de vagoane de cale ferată încărcate cu muniţie în Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei, a anunţat pe Facebook Statul Major al Forţelor Armate ucrainene, potrivit Ukrinform. „Conform informaţiilor disponibile, conducerea Republicii Belarus continuă să ofere sprijin militar Federaţiei Ruse – scrie Statul Major -. În special, un alt transport de muniţie, până la 20 de vagoane de cale ferată, a fost trimis în regiunea Belgorod, la graniţa de est a Ucrainei.
Forţele pro-ruse ale Republicii Populare Lugansk şi trupele moscovite au intrat în Lisichansk din cinci direcţii în acelaşi timp: o sursă apropiată Miliţiei Populare a republicii autoproclamate, conform căreia inelul din jurul grupării ucrainene rămase se micşorează spre centrul oraşului. De săptămâni întregi, trupele ruse se luptă pentru a prelua unul dintre obiectivele lor strategice din Ucraina, Lisichansk, ultimul oraş important încă deţinut de trupele ucrainene în provincia estică Lugansk. Oraşul său soră, Severodoneţk, a fost capturat sâmbătă de ruşi, o victorie decisivă în campania de la Moscova de preluare a provinciilor de est Lugansk şi Doneţk. Iar sâmbătă, pro-ruşii anunţaseră că au intrat în Lisichansk şi că îi izolează pe apărătorii ucraineni.
Ruşii au lansat un atac cu rachete în regiunea de sud-vest a Ucrainei Odesa folosind bombardiere Tu-22M, a informat agenţia de presă Ukrinform în această dimineaţă, citând autorităţile locale. Cel puţin 6 persoane au fost rănite, inclusiv un copil, a informat consiliul orăşenesc Odesa pe Telegram. „În urma unui bombardament asupra unei zone rezidenţiale a unui sat, mai multe case şi alte clădiri au fost distruse şi au luat foc, pe o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi”, se arată într-un comunicat.
De fapt, termenul de plată a obligaţiunilor sale internaţionale către investitori a expirat. Moscova trebuia să plătească cele două obligaţiuni pe 27 mai, dar a fost acordată o perioadă de prelungire de treizeci de zile care a expirat la miezul nopţii pe 26 iunie. Moscova s-a chinuit să îndeplinească plăţile pentru obligaţiunile sale restante de 40 de miliarde de dolari în urma invaziei Ucrainei din 24 februarie, din cauza sancţiunilor care au scos efectiv ţara din sistemul financiar global şi au făcut activele sale de neatins pentru mulţi investitori.
„Regimul lui Lukaşenko continuă să permită Rusiei să folosească teritoriul şi spaţiul aerian al Belarusului pentru a ataca Ucraina şi a ucide civili”. Departamentul de Stat al SUA subliniază acest lucru într-o notă, reiterând „condamnarea” americană împotriva Minskului „pentru că a permis Rusiei să comită atrocităţi în Ucraina”. SUA, concluzionează declaraţia, „vor continua să ceară regimului să dea socoteală pentru acţiunile sale”.
Belarus şi Rusia trebuie să fie pregătite să desfăşoare chiar şi „cea mai serioasă armă” pentru a se apăra de atacurile externe. Acest lucru a declarat preşedintele belarus, Alexandru Lukaşenko, în timpul întâlnirii cu Putin.
Televiziunea de stat rusă a raportat că Vladimir Putin va vizita Tadjikistanul şi Turkmenistanul în această săptămână, prima călătorie cunoscută a preşedintelui rus în străinătate de la începutul războiului din Ucraina.
„Ucraina încearcă să ştergă istoria rusă”, a declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. „Ucraina nu are istorie fără poporul rus”, a comentat acelaşi Lavrov.
Armata rusă a trecut la tactici mai dure în bombardarea Ucrainei. Acum ocupanţii au început să tragă zeci de rachete în ţinte, chiar şi până la 20, şi nu două sau trei, aşa cum era înainte.
Rusia este pregătită pentru negocieri cu Ucraina, „dar în condiţiile Moscovei”.
NATO vrea să stabilească un plan de apărare pentru statele aflate în nordul Europei.
Potrivit cancelarului german Olaf Scholz, criza este aşteptată pe fondul inflaţiei şi al unei încetiniri a economiei.
„Membrii ţărilor G7 sunt îngrijoraţi de criza cu care ne confruntăm: încetinirea creşterii economice în unele ţări, creşterea inflaţiei, penuria de materii prime, întreruperile aprovizionării, acestea nu sunt probleme minore”, a declarat Scholz.
În plus, războiul a distrus:
De la începutul invaziei pe scară largă, Rusia a scos deja cel puţin 400.000 de tone de cereale din teritoriile ucrainene ocupate temporar, susţine Taras Vysotsky, prim-adjunct al Ministerului Politicii Agrare.
Kremlinul a decis deja totul pentru voi – vieţile voastre nu valorează nimic pentru ei. Nu trebuie să mori. Şi poţi împiedica pe oricine să decidă pentru tine ce te aşteaptă în continuare.