De ce a renunţat România la Insula Şerpilor? Cum afectează cucerirea rusă dinamica în regiune

  • România a câştigat în 2009 aproximativ 9.700 km pătraţi din platoul continental de lângă insulă
  • Miza a fost posibilitatea exploatării resurselor de hidrocarburi
  • Până la soluţionarea sa, a fost singura dispută teritorială dintre România şi Ucraina
Urmărește
42217 afișări
Imaginea articolului De ce a renunţat România la Insula Şerpilor? Cum afectează cucerirea rusă dinamica în regiune

România a cedat Insula Şerpilor Ucrainei în 2009, atunci când a câştigat procesul judecat la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Delegaţia română a motivat că insula nu poate susţine viaţa, fiind improprie activităţilor umane şi prin urmare este o stâncă.

Atunci România a câştigat aproximativ 9.700 km pătraţi din platoul continental de lângă insulă, în speranţa exploatării bogatelor resurse de hidrocarburi.

Evenimentele recente au făcut ca Ucraina să piardă Insula Şerpilor, fiind capturată de forţele ruseşti. Rusia a schimbat dinamica în regiune şi continuă seria de atacuri asupra Ucrainei.

Insula Şerpilor este locul cel mai apropriat de România unde se poartă lupte. De la Insula Şerpilor până la localitatea românescă Sulina sunt aproximativ 44-45 km. De la Insulă până la Bucureşti sunt 335 km. În apropriere la aproximativ 100 de km se află şi baza NATO de la Mihail Kogălniceanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici