Fostul şef de stat a spus că România are nevoie, în perioada dificilă de criză economică, de stabilitate, el apreciind că la putere trebuie să vină un guvern capabil să asigure întărirea statului şi să impună politici de protecţie socială.
Iliescu a precizat că, în situaţia în care actualele semnale de criză economică nu vor găsi un răspuns eficient la nivelul viitorului Guvern, efectele sociale vor fi majore pentru România.
Fostul şef de stat a arătat că actuala criză economică traversată de România poate fi combătută dacă, după alegerile din 30 noiembrie, nu vor mai exista lupte politice permanente. "Din nefericire, văd că lipsa de responsabilitate a politicienilor de la putere este extinsă la toate nivelurile", a apreciat Iliescu, precizând că efectele asupra societăţii româneşti vor fi negative dacă clasa politică nu va trece, în perioada următoare, examenul deplinei maturităţi şi nu-şi asumă responsabilităţile care îi revin, generând conflicte şi probleme în loc de soluţii.
El a arătat, de asemenea, că mandatul ultimilor patru ani a fost marcat de conflictul şefului statului, Traian Băsescu, cu Guvernul şi cu Parlamentul, principala consecinţă fiind abaterea atenţiei instituţiilor statului şi a partidelor politice de la temele esenţiale ale agendei naţionale.
Potrivit lui Iliescu, România este absentă din procesul decizional la nivel regional, european şi global, iar "aşa-zisa axă Washington-Londra-Bucureşti" s-a dovedit o "frază goală, o formă lipsită de orice fel de conţinut”.
Iliescu a spus că următorii patru ani vor fi dominaţi de imperativul gestionării actualei crize economice, el precizând că pentru gestionarea acesteia este nevoie de stabilitate politică şi socială, precum şi de un consens al forţelor politice asupra unei strategii economice coerente.