Comisia Europeană îndeamnă Austria şi România să actualizeze legislaţia lor naţională de exceptare a entităţilor autorizate în temeiul Regulamentului privind furnizorii europeni de servicii de finanţare participativă, anunţă miercuri, instituţia prin intermediul unui comunicat de presă.
„Comisia a decis astăzi, 9 februarie, să trimită Austriei şi României avize motivate în urma nenotificării măsurilor naţionale de transpunere a Directivei 2020/1504 care modifică Directiva privind pieţele instrumentelor financiare. Scopul directivei este de a scuti entităţile autorizate în temeiul noului Regulament privind furnizorii europeni de servicii de finanţare participativă de la cerinţele Directivei privind pieţele instrumentelor financiare şi de a asigura faptul că toate platformele de finanţare participativă care intră în domeniul de aplicare al regulamentului fac obiectul aceluiaşi set coerent de norme, indiferent de locul în care îşi desfăşoară activitatea în UE”, susţine CE.
Potrivi CE, modificările determina beneficii atât investitorilor, prin mai multe oportunităţi de investiţii şi măsuri de protecţie coerente pe întreg teritoriul UE, cât şi întreprinderilor care au nevoie de finanţare iniţială, ceea ce va duce la mai multă inovare şi creştere economică în UE. Termenul de transpunere a acestor norme în legislaţia naţională a fost 10 mai 2021. Până în prezent, statele membre în cauză nu au notificat nicio măsură de transpunere.
În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea acestor state membre în termen de două luni, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz, mai scrie în comunicat.