Întrebat la TVR 1 despre faptul că au existat voci, inclusiv în rândul coaliţiei de guvernare, care au vorbit despre o demisie a lui Baconschi în urma unor declaraţii făcute pe tema aderării la Schengen, Băsescu a spus: „Foarte mulţi ar vrea să demisioneze preşedintele, sa demisioneze preşedinta Camerei Deputaţilor, să demisioneze primul-ministru, să demisioneze ministrul de Externe … şi ei să facă ce? Că, dacă plecam noi, cum îşi mai prezintă programul de guvernare – jos Băsescu, jos Boc? Ăsta-i programul, da?”.
La observaţia că este vorba de voci din rândul coaliţiei de guvernare, şeful statului a replicat: „Bun, şi coaliţia de guvernare nu-i perfectă nici ea, cum nici declaraţia lui Baconschi n-a fost perfectă, dar nici nu cred că trebuie gesturi extreme pentru asta”.
Potrivit preşedintelui, deocamdată, obiectivul major este „să luptăm până în ultima clipă pentru interesul nostru”.
„Nu ştiu dacă vom reuşi sau nu. Chiar este posibil să nu reuşim, dar n-aş vrea vreodată să-mi reproşez că nu am luptat până în ultima clipă”, a mai spus el.
Băsescu: Să tăiem Cooperare şi să punem un B după Verificare: Mecanism de Verificare şi Blocare
„Cred că ministrul de Externe a avut dreptate dintr-un punct de vedere şi anume acela că Mecanismul de Cooperare şi Verificare este abuziv utilizat împotriva României, deja este un mecanism care nu mai este de cooperare”, a declarat Traian Băsescu.
El a menţionat titulatura mecanismului, subliniind termenul „cooperare”.
„Deci trebuie să-i tăiem Cooperare şi să punem altceva după Verificare: mecanism de verificare şi blocare, să punem un «B», pentru că nu mai este Mecanism de Cooperare şi Verificare, atâta timp cât state membre îl utilizează împotriva României. El este un mecanism care să ne ajute şi nu care să ne blocheze”, a conchis şeful statului.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a susţinut, într-un interviu publicat luni de „Adevărul”, că, în condiţiile în care Mecanismul de Cooperare şi Verificare este folosit în alte domenii şi devine un handicap, România îl poate denunţa unilateral, la fel cum poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE.
Ulterior, el a revenit, precizând că România susţine aderarea Croaţiei la UE.