De Paşti, politicienii stau cu familiile şi îşi doresc să nu audă de politică

Politicienii spun că de Paşti se vor afla alături de familiile lor, îşi doresc sănătate, linişte şi să nu audă de politică, vor mânca miel, vor aştepta cadouri de la iepuraş, iar cei reprezentând minoritatea maghiară vor merge "la udat".

Urmărește
157 afișări
Imaginea articolului De Paşti, politicienii stau cu familiile şi îşi doresc să nu audă de politică

De Paşti, politicienii stau cu familiile şi îşi doresc să nu audă de politică (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Democrat-liberalul Valeriu Tabără vrea să savureze alături de nepoţi momentul în care va veni iepuraşul.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, pentru MEDIAFAX, că de Paşti va petrece sărbătorile lângă Haţeg, cu fiul său şi familia acestuia.

"Vreau să mă văd cu nepoţii şi să savurez momentul în care vine iepuraşul şi le aduce cadouri. Nepoţii au vârste între 4 ani şi 12 ani. Rareş are 4 ani, Alex are 8 ani şi Silvana are 12 ani", a explicat Tabără.

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că va merge de sărbători la ţară, în Prahova, la socrul ei. "O să pregătesc masa de Paşti. Aştept ca sărbătorile să le petrec în familie, mi-aş dori să stau la soare, pe iarbă şi să simt miros de iarbă", a adăugat Sulfina Barbu. Ea îşi doreşte ca iepuraşul să-i aducă sănătate "şi ceva simbolic".

Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, pentru MEDIAFAX, că va merge la biserică în noaptea de Înviere. "Îmi doresc linişte de la iepuraş şi sănătate şi nu vreau să aud de politică", a mai spus Toader.

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, pentru MEDIAFAX, că el şi familia sa vor petrece Paştile acasă şi vor participa la obiceiul stropitului fetelor cu parfum. "De fapt totdeauna aşa am făcut. Când am fost copii tot la fel, în familie am sărbătorit", a spus senatorul.

El a spus că, la fel ca în copilărie, va participa la obiceiul stropitului fetelor cu parfum. "E obiceiul din Transilvania, care are loc în ziua de luni, a doua zi de Paşti. Umblăm şi noi cu stropitul şi atunci mai vizităm familiile, prietenii, prietenele. Stropim fetele cu parfum, pe cât posibil ceva bun, să miroasă frumos. Atunci ne mai întâlnim, având în vedere că suntem care de care mai ocupaţi. De Paşti ne mai vedem cu prietenii, mai discutăm, mai gustăm prăjiturile, bunătăţile casei", a spus Fekete Andras Levente.

Liderul grupului UDMR din Senat a spus că aşa se întâmplă de obicei şi că niciodată nu a plecat de acasă ca să sărbătorească în altă parte. "Se întâlneşte toată familia, câţi am mai rămas din familie, duminică după-amiază, după slujbă, şi luăm masa împreună şi gustăm şi bunătăţile", a declarat el.

Senatorul a menţionat că la reformaţi, cult din care face parte, nu este slujbă de Înviere în noaptea de sâmbătă spre duminică, aşa cum este la catolici şi orodocşi, ci numai slujba de Paşti de duminică, una specială, de sărbătoare.

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, a declarat că va petrece Paştile în familie, aşa cum a făcut-o întotdeauna.

"Întotdeauna petrec în familie. E mama mea care organizează în fiecare an o masă la care sunt prezenţi sora mea cu familia şi familia mea. Acesta este un obicei de mult timp, să petrecem în familie. Nu plec în străinătate, deci doar acasă", a afirmat deputatul.

Deputatul UDMR a spus că va mânca miel şi drob pregătite de mama sa şi doar va gusta din prăjituri, pentru că nu este "prea subţire".

El a menţionat că, la rândul său, va stropi fetele cu parfum luni, aşa cum este obiceiul în Transilvania.

"La noi, în Transilvania, e obiceiul de a merge la udat. Chiar cu fiul meu mai mare, care are opt ani, mergem la udat la fete, mame şi domnişoare. Îl duc la udat şi, la rândul meu, mă duc la fostele colege de liceu sau de facultate care sunt în Cluj", a spus liderul deputaţilor Uniunii.

Întrebat dacă va lua parte la slujba de Înviere, Mate Andras Levente, care este romano-catolic, a spus că nu va putea participa, deoarece are un copil foarte mic.

"Mergeam la slujba de Înviere, dar acum am al doilea băiat, de şase luni şi două săptămâni, aşa că nu avem cum să mergem seara la slujbă", a explicat el.

Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că va petrece Paştile la casa sa din Cornu, împreună cu familia, şi că îşi doreşte sănătate.

Senatorul PSD va petrece Paştile împreună cu fiica sa, Daciana Sârbu, cu soţul acesteia, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi cu nepoţii.

"La câte am văzut eu până acum şi prin câte am trecut, cel mai mult îmi doresc sănătate. Cu restul pot să mă descurc, dar în primul rând să fim sănătoşi", a spus Sârbu.

Vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean a declarat, pentru MEDIAFAX, că va petrece Paştile cu familia şi rudele, în afara Bucureştiului, şi îşi doreşte ca românii să fie mai înţelepţi şi iubitori.

Corlăţean va fi de Paşti cu familia, părinţii, socrii şi alte rude, la casa pe care el şi soţia sa au construit-o anul trecut, lângă Bucureşti.

"Nu vreau nimic de la iepuraşul de Paşti, pentru că, în primul rând, eu ca şi creştin cred în alte valori. Dar mi-aş dori ca Dumnezeu să ne facă mai iubitori şi mai înţelepţi şi să realizăm că trebuie să schimbăm ceva", a afirmat el.

Senatorul PSD a spus că aceste zile vor fi un bun prilej pentru a se odihni la casa nou construită, viaţa politică agitată nepermiţându-i prea multe astfel de ocazii. Corlăţean a menţionat că va profita de ocazie pentru a amenaja curtea casei până în noaptea Învierii: va planta pomi şi flori şi va tunde gazonul.

La rândul lor, miniştrii Afacerilor Externe şi Apărării, Teodor Baconschi şi, respectiv, Gabriel Oprea, le transmit românilor mesaje de Paşti.

"Învierea lui Hristos reprezintă victoria vieţii asupra morţii, a binelui asupra răului, a speranţei asupra deznădejdii. Sărbătorile pascale sunt totodată prilejul ca familia şi prietenii răspândiţi în toate colţurile lumii să se reunească. În pieţe, în case şi în biserici comunitatea renaşte, comuniunea învinge dezbinarea. Departe de ţară sau reîntorşi preţ de câteva zile în patrie, mă bucur să ştiu că sărbătoriţi Învierea Domnului cum se cuvine. Fie ca Paştele să ne găsească anul acesta uniţi, indiferent de distanţa care ne separă, şi mai plini de speranţă în soarta noastră şi a ţării!", se arată în mesajul lui Teodor Baconschi, remis agenţiei MEDIAFAX.

Şi ministrul Gabriel Oprea arată în mesajul său, remis agenţiei MEDIAFAX, că Paştile reprezintă un moment de întărire a speranţei în mai bine, un moment de optimism şi de încredere, o sărbătoare a biruinţei luminii asupra întunericului şi a triumfului binelui asupra răului, care se celebrează în comuniune cu toţi cei care cred în dăinuirea prin credinţă şi spirit de sacrificiu.

Ministrul Apărării le transmite un gând bun către camarazii aflaţi în misiuni în teatrele de operaţii, mulţumindu-le pentru modul exemplar în care îşi desfăşoară misiunile departe de ţară şi de familii.

"Dragi camarazi, sărbătorile de Paşti îmi oferă bucuria de a vă dori să aveţi parte de sănătate, de noroc, de tot ceea ce e bine şi frumos. Împreună vom lua Lumină din Lumină în noaptea Învierii. Împreună ne vom apropia, prin rugăciune, de Dumnezeu şi vom fi ajutaţi să fim mai îngăduitori, mai dornici de înţelegere şi mai buni. Vă doresc în această primăvară să vă fie Sfintele Paşti o sărbătoare în suflet şi o lumină în viaţă, alături de familii şi de toţi cei dragi. Cu aceste gânduri, urez tuturor creştinilor români de pretutindeni Sărbători Fericite, cu pace şi linişte sufletească. Paşte Fericit!", se mai arată în mesajul lui Gabriel Oprea.

(Material realizat de Emma Toader, Alina Novăceanu, Eliana Rădulescu, Florin Ciolac, Miruna Badea, politic@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici