Deaconu: Imunitatea preşedintelui rămâne aşa cum este, prevederea din proiect este o clarificare

Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu, a declarat, miercuri, pentru "Gândul", că prevederea din proiectul de revizuire a Constituţiei referitoare la imunitatea preşedintelui este "o clarificare", respectiva imunitate rămânând aşa cum este şi în prezent.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Deaconu: Imunitatea preşedintelui rămâne aşa cum este, prevederea din proiect este o clarificare

Deaconu: Imunitatea preşedintelui rămâne aşa cum este, prevederea din proiect este o clarificare (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Este vorba de o clarificare. Trimiterea la imunitatea parlamentarilor este nefericită, pentru că preşedintele nu are voturi, nu votează, aşa cum au parlamentarii. Mai mult, Curtea Constituţioanală a stabilit deja că preşedintele are imunitate pentru opiniile politice. Prin urmare, imunitatea preşedintelui rămâne aşa cum este şi în prezent, inclusiv imunitatea pentru eventuale fapte penale", a declarat Deaconu pentru Gândul.

Proiectul de modificare a Constituţiei prevede că şeful statului se bucură de imunitate pe durata exercitării mandatului, precizarea referitoare la durata imunităţii fiind elementul de noutate, alături de eliminarea trimiterii la imunitatea pentru opiniile politice.

"Pe durata exercitării mandatului, preşedintele României se bucură de imunitate", se arată în proiectul de modificare a Legii fundamentale, la articolul 84, alineatul 2, referitor la imunităţi şi incompatibilităţi în cazul şefului statului.

În forma actuală a Constituţiei, alineatul 2 al articoluluii 84, prevede: "Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător".

Alineatul 1 al articolului 72 din actuala Constituţie prevede că "deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului".

Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, de la Guvern, propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei, pe care a trimis-o, "în calitate de iniţiator al revizuirii" Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmând să o înainteze Parlamentului, a informat Preşedinţia.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a primit miercuri, 21 aprilie a.c., propunerea Guvernului de iniţiere a revizuirii Constituţiei, însoţită de Proiectul de lege şi expunerea de motive. Tot astăzi, preşedintele României, în temeiul art. 150 alin. (1) din Constituţie, în calitate de iniţiator al revizuirii Constituţiei, a transmis spre avizare Consiliului Legislativ textul proiectului de lege privind modificarea Constituţiei României, urmând ca după primirea avizului să înainteze Parlamentului proiectul de revizuire şi avizul Consiliului Legislativ", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Miercuri, Guvernul a decis să promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui României, cu propunerea de constituire a unui Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, a anunţat premierul Emil Boc.

Guvernul a decis să impună Parlamentului un termen maxim, de cel mult zece zile, în care trebuie să aprobe sau să respingă lista Cabinetului propus şi programul de guvernare, termen peste care se consideră că acest candidat este respins, iar şeful statului nominalizează un alt prim-ministru.

De asemenea, procedura parlamentară de suspendare a preşedintelui va înceta în cazul în care avizul Curţii Constituţionale relevă că şeful statului nu a încălcat Constituţia, iar Parlamentul poate fi dizolvat dacă respinge două solicitări de învestitură într-un interval de 45 zile, nu de 60 zile ca în prezent.

Parlamentul a adoptat, marţi, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei comune de revizuire a Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici