Deaconu: Limitarea asumărilor în proiectul privind Constituţia, pentru a elimina incoerenţe

Consilierul prezidenţial pe probleme legislative, Ştefan Deaconu, a declarat, miercuri, că în proiectul de modificare a Constituţiei s-a limitat numărul de asumări pentru Guvern pentru că de multe ori a existat în practică o incoerenţă legislativă, Parlamentul modificând legi anterior asumate.

5 afișări

"Raţiunea limitării numărului de asumări de către Guvern a fost dată de ceea ce s-a întâmplat în practică. De foarte multe ori, din cauza modului lent de funcţionare a Parlamentului, uneori România a fost în situaţia în care a pus Guvernul să-şi asume răspunderea pe mult prea multe proiecte. Parlamentul a venit ulterior cu alte legi care au modificat parţial legile pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea făcând din legislaţie o adevărată situaţie de incoerenţă legislativă", a explicat Deaconu.

El a dat un exemplu din 2005 când Guvernul şi-a asumat răspunderea pe pachetul de legi privind proprietatea şi justiţia. "Credem că cel mai bine Parlamentul trebuie să facă politică legislativă şi în mod excepţional Guvernul să vină să-şi angajeze răspunderea pe anumite proiecte de lege", a spus consilierul prezidenţial, adăugând că prin această modificare "se pune ordine în raporturile dintre Guvern şi Parlament şi să dă un rol mai mare de legiuitor legislativului".

"Credem că cel mai bine Parlamentul trebuie să facă politică legislativă şi în mod excepţional Guvernul să vină să-şi angajeze răspunderea pe anumite proiecte de lege. Este o modificare în folosul şi nu în detrimentul Parlamentului. Dar Guvernul va rămâne stăpân pe politicile guvernamentale", a explicat Deaconu.

El a fost de asemenea întrebat în legătură cu raţiunea introducerii mai multor lecturi pentru aprobarea unui proiect de lege de către Parlament. "Am impus ca prima lectură să se termine cu un vot pe articole pentru responsabilizarea membrilor Parlamentului. La Parlamentul României prima citire este mai mult de formă. (...) Prin urmare, am considerat că este nevoie la prima citire de un vot pe fiecare articol în parte", a explicat Deaconu.

El a adăugat că "la a doua citire se reiau dezbaterile pe fiecare articol în parte, urmând ca la final să existe şi un vot pe întregul proiect de lege". "Am mers pe ideea responsabilizării membrilor Parlamentului ca în ambele citiri dezbaterile să fie consistente şi serioase", a spus el.

"Termenul de 30 de zile între cele două citiri ţine cont de nevoile speciale ale României care încă trebuie să se adapteze acquis-ului comunitar", a mai spus el.

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în Parlament "o singură dată pe sesiune", limitare care nu se aplică în cazul proiectului bugetului de stat şi celui al asigurărilor sociale de stat, conform proiectului pentru revizuirea Constituţiei, făcut public, în urmă cu o lună, de Administraţia prezidenţială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici