Debut cu stângul pentru legea SALARIZĂRII UNITARE. Sindicaliştii CRITICĂ în bloc proiectul în Comisia de muncă din Senat. La discuţii participă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale au exprimat, marţi, în bloc, critici la proiectul Legii salarizării unitare, atât în ceea ce priveşte principiile actului normativ, cât şi punctual, aceştia avansând şi amendamente specifice.

Urmărește
4440 afișări
Imaginea articolului Debut cu stângul pentru legea SALARIZĂRII UNITARE. Sindicaliştii CRITICĂ în bloc proiectul în Comisia de muncă din Senat. La discuţii participă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu

Debut cu stângul pentru legea SALARIZĂRII UNITARE. Sindicaliştii CRITICĂ în bloc proiectul în Comisia de muncă din Senat. La discuţii participă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu

Aceste critici au fost exprimate în debutul dezbaterilor la Legea salarizării unitare din Comisia de muncă din Senat, care a fost sesizată pe fond şi care şi-a propus să elaboreze Raportul până la finalul săptămânii.

Astfel, preşedinte CNSLR Frăţia, Leonard Bărăscu, a ridicat problema plafonării sporurilor la 30%, ceea ce ar ridica dificultăţi majore de plată a personalului medical, care face gărzi sau lucrează în condiţii periculoase.

La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a criticat faptul că legea conţine inadvertenţe, dar şi exprimări ambugui, care ar conduce la o interpretare "particulară" a responsabililor de resurse umane ale fiecărei instituţii publice.

Hossu a spus că Legea salarizării unitare nu mai este una unitară, întrucât unul dintre domenii, cel al administraţiei publice locale, nu are o definiţie în sistemul grilei de salarizare.

El a mai arătat că sporul nu trebuie să deformeze ierarhia unei grile, fiind necesar să fie aplicat conjunctural.

Dumitru Coarnă, de la Sindicatul Poliţiştilor, a subliniat faptul că plafonarea sporurilor "goleşte norma de conţinut", astfel încât creşterea salariului de bază cu 100%, promisă de guvernanţi, ar conduce la scăderea salariilor în plată.

Cosmin Andreica (BNS), a arătat, şi el, că proiectul de lege al salarizării unitare nu impune o salarizare unitară, întrucât „o parte dintre familiile ocuapaţionale beneficiază mai mult decât celelalte”.

La dezbateri, care continuă în momentul transmiterii acestei ştiri, participă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a menţionat, în deschiderea dezbaterilor, că Legea prevede o creştere cu 56% în medie a salariilor bugetarilor, precum şi creşteri de 100% la baza piramidei salariale şi mai mici la vârf.

Ministrul Muncii a subliniat că nu s-a tăiat niciun spor de la familiile ocupaţionale, ci, dimpotrivă, au fost introduse unele sporuri, cum este cazul ANAF, care beneficiază de un spor de 15%.

Vasilescu a ţinut să infirme temerile sindicaliştilor potrivit cărora salariile în plată ar urma să fie mai mici după aplicarea legii. Ea a subliniat că vor exista creşteri de 100% la baza piramidei salariale, iar în Armată vor fi majorări de peste 200%, tot la baza piramidei salariale din acest domeniu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici