Deca, despre legile Educaţiei: Nu sunt doar bune, ci şi extrem de necesare

Proiectele de legi ale Educaţiei nu sunt doar bune, ci şi extrem de necesare, spune ministrul Eductaţiei, Ligia Deca, prezentă la Ora Guvernului în Senat. „„În orice ţară civilizată, educaţia înseamnă dialog, sub nicio formă dictatură”, afirmă senatorul USR Ştefan Pălărie.

Urmărește
197 afișări
Imaginea articolului Deca, despre legile Educaţiei: Nu sunt doar bune, ci şi extrem de necesare

Deca, despre legile Educaţiei: Nu sunt doar bune, ci şi extrem de necesare

Am fost atentă de la preluarea mandatului la mesajele parlamentarilor. Sunt conştientă de importanţa misiunii care să creeze un cadru legislativ care să dea şansa oricărui elev să devină cea mai bună versiune a sa. Acesta este proiectul căruia i-am dedicat ultimii şapte ani de carieră. Legile pe care le dezbatem nu sunt doar bune, ci şi extrem de necesare, dacă ne uităm pe orice indicator de performanţă al sistemului pe care îl avem la dispoziţie. Pentru mine, cheia de control a reformelor propuse este capacitatea noastră, a tuturor, de a le susţine pe termen lung pentru a le vedea efectele reale. Şi mai am o cheie, să văd cum copiii, inclusiv al meu, îşi păstrează plăcerea şi curiozitatea de a merge la şcoală, pentru a învăţa să decopere lumea”, spune Ligia Deca.

Ea aminteşte că se vorbeşte despre o reformă a educaţiei de mulţi ani.

2023 este anul în care putem închide acest ciclu al încercărilor şi să începem să aplicăm măsurile care vor schimba faţa învăţământului din faţa noastră, pentru că România, educată, coezivă şi puternică este viitorul pe care îl putem construi numai împreună”, adaugă Deca.

Ea a mai spus că o lege bună este cea prin care elevul este îndrumat pe tot parcursul dezvoltării sale şcolare şi că ”dreptul la educaţie nu trebuie să fie îngrădit de limitele financiare ale părinţilor”.

O lege bună respectă drepturile fiecărui elev, ale fiecărui student, ale fiecărui profesor, ale fiecărui angajat din sistemul de educaţie. O lege bună asigură cadru pentru cultivarea identităţii naţionale pentru fiecare copil român, indiferent dacă este şcolarizat în ţară sau în Diaspora. De asemenea, consider că o lege bună este cea prin care elevul este îndrumat pe tot parcursul dezvoltării sale şcolare. Nu trebuie să uităm că fiecare copil este unic şi merită să fie ajutat să aleagă drumul care i se potriveşte. Din punctul meu de vedere, elevul care studiază ceea ce îi place şi care simte că a ajuns în liceul care răspunde abilităţilor şi intereselor sale va deveni un adult mai împlinit. O lege bună se asigură că fiecare elev merge la şcoală, indiferent de mediul din care provine şi de veniturile pe care le are familia în care s-a născut. Asta pentru că dreptul la educaţie al unui copil nu trebuie să fie îngrădit de limitele financiare ale părinţilor. Printr-o lege bună, un copil poate mânca sănătos în fiecare zi, se poate bucura că are rechizite la fel ca ceilalţi colegi de clasă şi poate ajunge la şcoala aflată la zeci de kilometri depărtare de căminul său. Abandonul şcolar poate fi, astfel, combătut. Aceeaşi lege bună poate asigura o viaţă mai bună şi pentru cadrele didactice”, menţionează Deca.

Senatorul Ştefan Pălărie (USR) a spus că „în orice ţară civilizată, educaţia înseamnă dialog, sub nicio formă dictatură”.

Doamnei ministru i-a luat mai mult de şase luni să găsească instituţia Parlamentului şi să intre într-o formă de dialog instituţional cu noi. Nu înţelegem, aşa cum niciun părinte nu înţelege, de unde urgenţa de adoptare a legilor prin Parlament şi nevoia de a face o comisie specială. Până acum, orice dorinţă de dialog a fost imposibilă. Ne-aţi amânat, aţi tergiversat şi această <Oră a guvernului> nu s-a putut ţine pe 1 martie pentru că eraţi la un interviu şi pentru noi eraţi prea ocupată. I-aţi debarcat pe profesorii ţării din trenul parteneriatului pentru reforma educaţiei, mutând salarizarea în afara legii educaţiei naţionale. Nu înţeleg cum ne putem aştepta ca ei să ne mai susţină toate reformele pe care dvs le propuneţi în acest pachet de legi. Deja profesorii se simt batjocoriţi, din 2017 încoace, de numeroasele tergiversări de creşteri salariale, şi pe obţinerea drepturilor băneşti în instanţă, într-un calendar de 5 ani de zile, în care grosul banilor va fi în anul patru şi anul 5. Avem bani pentru pensiile speciale, dar nu avem bani pentru profesori. De ce le daţi rectorilor mandate pe viaţă? Legea pare scrisă mai degrabă de către rectori şi pentru rectori”, adaugă Pălărie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici